2015-02-28 09:25:50
Tesla S sa dá
Tesla S sa dá nabíjať aj počas jazdy...
Zdroj: autoevolution.com

VIDEO: V Rusku prišli na to, ako dobiť elektrickú Teslu S bez elektriny

Tesla pri nabíjaní bežne stojí zaparkovaná. V USA a v Európe pri nabíjačke. V Rusku sa pri tom pohybuje.

Ako sa zdá, Rusko je stále krajinou neobmedzených možností. Prišli tam totiž na úplne inovatívnu metódu nabíjanie batérií elektromobilu. Je to celkom logické, že akékoľvek ťažkosti podnecujú medzi pospolitým ľudom vynaliezavosť. Tak je to aj v prípade negatívnych dôsledkov obmedzeného dojazdu. Jeden z ruských majiteľov Tesly Model S to ukazuje veľmi dobre - našiel spôsob, ako nabiť batérie bez elektrickej prípojky a prakticky kdekoľvek. Už tento fakt je dostatočne zaujímavý, no navyše sa pritom auto aj pohybuje, hoci celkom pochopiteľne nie vlastnými silami.


Elektromotor Modelu S totiž vie batérie nabíjať pomocou rekuperácie kinetickej energie, keď auto brzdí  - napríklad spomaľujete, alebo idete z kopca a nechcete zrýchľovať. V tejto situácii nie je ťažké dospieť k záveru, že by sa takáto funkcia dala využiť aj inokedy - napríklad keď sa auto zapriahne za iné auto.

Rus, ktorému sa vybili baterky na jeho Tesle Model S si teda stopol kamión, zapojil zaň svoje moderné vozidlo ťažným lanom a tento netradičný „konvoj“ mohol vyraziť. V priebehu pár kilometrov mal dosť energie na ďalšiu cestu. Počas nabíjania išiel iba šesťdesiatkilometrovou rýchlosťou, ale aspoň nestál na mieste. Spojil tak dve veci jednou ranou: presun a nabíjanie naraz.

Zdroj: autoevolution.com

Treba povedať, že niečo také nie je ani trochu štandardná metóda a je ťažké predpovedať, ako veľmi sa takéto „nabíjanie“ páči pohonnému ústrojenstvu Tesly. Teoreticky by mu nemalo nijako ublížiť, dá sa to prirovnať k jazde z kopca. No či je tento „návod“ naozaj spôsobom, ktorý sa dá využívať dlhodobo, nie je známe.

Aj keď treba priznať, že napríklad dlhé, tiahle zjazdy v niektorých horských priesmykoch zaberú neraz aj desiatky minút a tie by Tesla mala zvládnuť bez problémov. No asi sa zhodneme, že dobíjanie na lane asi nemožno odporučiť ako trvalú a jedinú, hoci na prvý pohľad pomerne rýchlu a najmä lacnú alternatívu dobíjania.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com, konstantin-tesla barnaul

Komentáre k článku


Stream naživo