2014-12-13 08:00:00
Baillon Collection  úžasná
Baillon Collection úžasná zbierka áut "zabudnutá v stodole"
Zdroj: Rémi Dargegen

VIDEO: Vo Francúzsku našli v stodole zabudnutý automobilový poklad

V Paríži vydražia zbierku 60 oldtimerov vrátane pekne vzácnych kúskov.

Zázraky sa dejú. Vo Francúzsku objavili poklad, akých už po svete veľa zabudnutých nie je. Ošumelá zbierka francúzskeho milovníka áut je senzáciou. Sú v nej aj veľmi vzácne kúsky a naživo sa budú prezentovať na tradičnom parížskom veľtrhu Rétromobile, kde sa ocitnú v aukcii pod dražobným kladivkom aukčnej siene Artcurial. Doslova automobilový poklad ukrytý pred zrakmi verejnosti a zabudnutý po desaťročia na západe Francúzska našli Matthieu Lamoure a Pierre Novikoff.

Reč je o 60 zriedkavých oldtimeroch, ktoré zhromaždil už zosnulý zberateľ, chystajúci sa zriadiť múzeum luxusných automobilov. Jeho dedičia si iba nedávno uvedomili, aký poklad sa im ukrýval v stodole. Medzi skutočnými raritami, o ktoré sa budú zrejme usilovať motoristickí nadšenci z celého sveta, je napríklad Talbot Lago T26 vyrobený v roku 1948, Ferrari 250 California z roku 1961, ale aj vozidlá z 30. rokov minulého storočia, napríklad produkty slávnych značiek Bugatti, Maserati či Hispano-Suiza. Niektoré z veľmi vzácnych áut sú už takmer len šrotom, ale 6. februára sa ocitnú vo svetle reflektorov. Výťažok z dražby môže podľa znalcov dosiahnuť 15 až 16 miliónov eur.

Odložené, či ukryté

S tým objavením v stodole je to prehnané. Podobným nálezom sa v angličtine hovorí "barn-find", čiže voľne „stodolový nález“ a na takéto situácie tieto slová zvyčajne sedia celkom presne. Hlavne v prípadoch, keď sa po 50, 60, či viac rokoch ukáže, že „tá stará plechová šunka“ zahrabaná v stodole kdesi pod hromadou harabúrd má historickú hodnotu. Čo však v prípade keď sa niekde „váľa“ stovka podobných áut?

Zdroj: Rémi Dargegen

Zdá sa takmer nepochopiteľné, že takáto veľká zbierka ušla pozornosti okolia. Možno sa ich niekto počas desaťročí pokúšal ukryť. Patrili totiž Rogerovi Baillonovi, francúzskemu podnikateľovi, ktorý najmä v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia zarobil imanie v oblasti dopravy. Mal rád autá nielen plné nákladu, na čom zarábal. V päťdesiatych rokoch dokonca na parížskom autosalóne predstavil roadster vlastnej konštrukcie. Aj keď s ním dieru do sveta neurobil, vášeň pre automobily ho neopustila. Počas ďalších 20 rokov nazhromaždil vo svojej súkromnej zbierke skoro 150 zväčša výnimočných áut.

Zdroj: Rémi Dargegen
Zdroj: Rémi Dargegen

Lenže potom ho opustilo šťastie a nemal úspech v podnikaní, ktoré mu v sedemdesiatych rokoch prestalo fungovať tak dobre, ako roky predtým. Päťdesiat zo svojich áut preto musel predať, sto si ale nechal. Nemal však už na ich údržbu a nechal ich preto stáť ladom v objektoch, ktoré sú na fotkách. Je ale dokonca možné, že sa autá „nestratili“, ale ich Baillon schoval pred veriteľmi. Tu sa historické pramene a línia príbehu strácajú. Nakoniec však autá znova objavili jeho potomkovia, ktorí si uvedomili ich neskutočnú hodnotu a rozhodili sa ponúknuť ich v aukcii.

Stratené v čase

Na priložených fotkách môžete vidieť pôvodné priestory, v ktorých sa autá našli. Tam sa naozaj zastavil čas. Ako povedal autor fotografií, Rémi Dargegen, ktorý už zažil kde čo, bol unesený a podľa neho bolo pôsobivé najmä množstvo áut, ktoré tam bolo ukryté.

Zdroj: Rémi Dargegen
Zdroj: Rémi Dargegen

Pôsobivé sú aj samotné autá a to, čo sa okolo nich nachádza. Napríklad Ferrari 250 GT SWB California Spider z roku 1961 je komplet obložené dobovými magazínmi, nad tým sa skutočne tají dych.

Práve toto Ferrari je najcennejším (a zjavne tiež najzachovalejším) autom celej zbierky. Už auto samo o sebe je výnimočné, no toto konkrétne vlastnil Gérard Blaine, ktorý ho predal. Kupcom bol nikto iný, ako samotný Alain Delon, ktorého v tomto aute videli v spoločnosti Jane Fondovej alebo Shirley MacLaine. Takže z neho pekne dýcha ešte aj filmová história. Vraj ani manželka, ani deti pána Baillona nevedeli, že auto nepredal, tak dobre bolo ukryté a „zahrabané" v spomínaných magazínoch spolu s Maserati A6G Gran Sport Frua, ďalším veľmi cenným autom z roku 1956.

Zdroj: Rémi Dargegen
Zdroj: Rémi Dargegen


Áut v zbierke je podstatne viac, no v aukcii sa ponúkne iba šesťdesiat, ktoré sa vraj ešte môžu uviesť do pôvodného stavu. Ak by ste mali záujem o niektoré z nich, pripravte sa na začiatok februára do Paríža. Autá sa budú ponúkať v aukcii na autosalóne Retromobile firmou Artcurial Motorcars 6. februára 2015. Odporúčam však mať dostatok peňazí, hodnota celej zbierky sa odhaduje na 15 až 16 miliónov Eur.

Ak by ste sa rozhodli, že na aukciu predsa len nepocestujete... máme pre vás dnes mimoriadne veľkú fotogalériu a k tomu aj video. Tak si to užite. No a pre vás, ktorých zaujíma, aké autá to sú, pod videom prinášame aj zoznam tých, ktoré pôjdu do dražby.

Amilcar C6 berline
Amilcar CGS1
Ariès coach
Auto Union cabriolet
Avions Voisin C15
Avions Voisin limousine C152
Avions Voisin C7 par Gallé
Ballot 8 Cyl limousine
Barré torpédo
Berliet coupé chauffeur
Berliet Type VIGB 10HP Taxi Landaulet
Bugatti 57 Ventoux
Citroën Trèfle
Delage D6
Delage D8 coach
Delahaye 135 cabriolet Faget Varnet
Delahaye 135 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coach Chapron
Delahaye 235 coupé Chapron
Delahaye Type 43 coupé chauffeur
Delahaye GFA 148 L
Delahaye Type 43 camionnette
Delaunay Belleville limousine VL8
Facel Vega Excellence
Ferrari 250 GT California SWB3
Ferrari 308 GTS i
Ferrari 400
Ferrari Mondial 3.2L cabriolet
Hispano Suiza H6B cabriolet Millon-Guiet Hotchkiss cabriolet
Innocenti S cabriolet
Jaguar type S 3.4 L
La Buire 12 A
Lagonda LG45 cabriolet
Lancia Thema 8.324
Lorraine Dietrich B3/6 plateau
Lorraine Dietrich B3/6 torpédo par Grumman
Lorraine-Dietrich torpédo
Maserati A6G 2000 berlinetta Grand Sport Frua
Mathis cabriolet
Mathis FOH
Packard cabriolet Super Eight
Panhard-Levassor Dynamic berline X77
Panhard-Levassor Dynamic coupé X76
Panhard-Levassor limousine X72
Porsche 356 SC ex-Sonauto
Renault AX torpédo
Renault Vivastella cabriolet
Sandford cyclecar 3 roues
Singer Cabriolet
Talbot Lago 11/6 cabriolet
Talbot Lago Baby cabriolet
Talbot Lago Baby cabriolet
Talbot Lago Cadette 11
Talbot Lago coach
Talbot Lago T26 coach
Talbot Lago T26 Grand Sport coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 Record coupé Saoutchik
Talbot Lago T26 cabriolet Saoutchik ex-Roi Farouk

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo