2014-04-26 04:44:44
Nissan Note s nanonáterom
Nissan Note s nanonáterom nepotrebuje umývanie.
Zdroj: Nissan

Umývanie auta? Môžete sa na to vykašľať, už to nebude treba!

Určite poznáte zákon schválnosti, že po umytí auta začne ako na zlosť pršať. Už vám bude onedlho úplne ukradnutý.

To však len v prípade, že si kúpite Nissan. Môže za to nový náter, ktorý vyvíja a predstavuje práve japonská automobilka na povrchu tohto modelu...

Umývanie auta je podobná činnosť, ako je kosenie trávnika. Niektorí ľudia ho milujú a iní zistia, že je to absolútna fuška. Práve pre tých druhých má Nissan dobrú správu a odpoveď na namáhavú činnosť, ktorá vedie k dokonalej čistote auta. Žiaľ trvá iba dočasne. Už obyčajný prach a dážď dokážu poriadne „zahnusiť“ povrch auta... Práve toto by už malo byť minulosťou. Nissan totiž testuje nanonáter , ktorý spôsobí, že autoumyváreň by mala byť veľmi riedko navštevovaným miestom.

Predvádzajúc to práve na „európskom“ modeli Note, kľúčom k spomínaným vlastnostiam je špeciálna vrstva superhydrofóbneho a oleofóbneho materiálu zvaného Ultra-Ever Dry®. Nanáša sa na povrch farby striekaním. Vytvára ochrannú vrstvu medzi karosériou  a prostredím, čo znamená, že keď nečistoty alebo voda prichádzajú do kontaktu s autom, vietor ich odveje preč.

 

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

 

Nissan pripúšťa, že povlak je ešte skoro nasadiť do praxe, lebo je vo fáze ranného testovania. Ale očakáva, že keď v nadchádzajúcich mesiacoch dostatočne preskúma jeho vlastnosti a hlavne dlhodobú odolnosť, spoločnosť bude analyzovať jeho správanie, aby zistili, ako bude reagovať v rôznych podmienkach.

V súčasnej dobe nemá automobilka žiadne plány, ktoré by ponúkali Ultra-Ever Dry® ako štandardnú výbavu. Nie je ale vylúčené, že túto možnosť ponúkne v rámci ponuky doplnkovej výbavy a náhradných dielcov v budúcnosti.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Dosť bolo slov. Tento víkend auto neumývajte, miestami má pršať. No ak máte po zime auto ešte stále tak špinavé, že sa pomaly nedá rozoznať značka a typ karosérie, to je iné a hor sa do umývania. Dážď vám aspoň pomôže rozmočiť najhrubšiu špinu...

Ale pozrite si nasledujúce video a zistíte, o koľko by to bolo jednoduchšie, keby nebolo treba auto umývať, lebo by sa „umylo“ samé. Nissan to dokumentuje testovaním vo veľmi znečistených podmienkach.

Jozef Vydra
ZDROJ: nissan europe

Komentáre k článku


Stream naživo