2014-04-27 12:00:00
Koenigsegg One:1
Koenigsegg One:1
Zdroj: Koenigsegg

VIDEO: Takto sa ručne robia najlepšie disky na svete. Vitajte v Koenigseggu!

Koenigsegg je prvá automobilka, ktorá vyrábala karbónové disky. Neuveriteľná precíznosť výroby zachytená na videu.

Koenigsegg je značka, ktorá sa ťažko pamätá a hlavne ťažko píše, no pravda je, že na svete existuje len veľmi málo automobiliek, ktoré so švédskymi autošialencami dokážu držať krok.

Pre Koenigsegg platí, že čo neurobia, či aspoň nezlepšia sami, pod to sa nepodpíšu. Absolútny vrchol precíznosti a ručná práca na najvyššej úrovni – to charakterizuje Koenigsegg. Teda okrem toho, že ich auto je najrýchlejším na svete (zatiaľ neoficiálne) a že dokážu vyrobiť auto v pomere váhy a výkonu 1 k 1.

Jedným zo spôsobov ako znižujú váhu a zvyšujú ovládateľnosť auta je znižovanie váhy na kolesách. Ide o tzv. neodpruženú váhu, ktorá výrazným spôsobom vplýva na oba vyššie spomenuté parametre. Auto je rýchlejšie, lepšie ovládateľné čím nižšia je váha (nielen) na kolesách. Je to ako keď si obujete ťažké pevné „kanady“ a ako keď si obujete ultraľahké bežecké topánky. S „kanadami“ ste ťažkopádny a na zdvíhanie nôh vynakladáte omnoho viac energie (aj keď si časom zvyknete), s ľahučkými bežeckými teniskami beháte akoby bosí s tým rozdielom, že topánky tlmia nárazy a nedoráňate si chodidlá.

Presne to sa deje pri autách ak im obujete ľahké pneumatiky a ľahké disky. Doterajším riešením bolo okrem ľahkých pneumatík používanie zliatinových diskov. Iste, tie disky, ktoré máte na aute sú výrazne ťažie ako tie, ktoré doteraz obúval Koenigsegg (hlavne ak prihliadame na veľkosť a schopnosti). Ich disky zo špeciálnych zliatin mali váhu len zhruba 10 kg kus. Karbónové disky však dokážu znížiť túto váhu až o 40 % a tým masívne vylepšiť vyššie spomenuté parametre.

V nasledujúcom videu vám samotný zakladateľ a šéf Koenigseggu Christian von Koenigsegg vysvetlí ako sa tieto karbónové disky vyrábajú, ukáže vám celý zložitý proces výroby a ozrejmí vám rozdiel medzi kovovými diskami a diskami z karbónu. Je to skrátka veda v praxi pre náročnejších divákov ;). Video je v dobre zrozumiteľnej angličtine.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo