2014-02-23 22:15:40
Nissan zachraňoval lietadlo
Nissan zachraňoval lietadlo - ale iba v predstavách reklamných mágov.

Zachránil naozaj vodič auta lietadlo pred katastrofou? Nuž, v tomto prípade...

...musíme uznať, že máme veľmi šikovných čitateľov, ktorí tvrdili, že veru nie!

Väčšine z vás sa zdalo, že by to mohla byť pravda, no je to len reklama na vozidlo značky Nissan Frontier, ktorá sa objavila už dávnejšie na internete. Ak vám nič nehovorí americké modelové označenie Frontier, v Európe je známy ako Navara.

Hoci to na prvý pohľad vyzerá pomerne dôveryhodne, pre tých, ktorí sa trocha zaujímajú o lietadlá a vedia, koľko váži dopravné lietadlo, bolo hneď jasné koľká bije! Lietadlo sa síce podobá na trojmotorový Boeing 727-100, ale ide zrejme len o nie celkom úplne vydarenú počítačovú animáciu. Pre porovnanie je k dispozícii fotografia skutočného lietadla. Na nej vidno, že nos lietadla je podstatne dlhší a ostrejší, ako lietadla z videa. Ten sa viac podobá na Fokker 100, ale to bol zasa dvojmotorový stroj, prípadne na McDonell-Douglas 11 (modernizovaná DC-10), ktorý mal zasa inak výškové kormidlo...

Poznámka k hmotnosti: vzletová hmotnosť Boeingu 727-100  mohla byť až okolo 68 000 kg, pristávacia menej ako 40 000. Predstavte si, že aj keby približne 90 % hmotnosti spočívalo na hlavnom podvozku, 4000 kg pripadá na prednú podvozkovú nohu. Aj pri jemnom pristávaní by nakoniec celková hmotnosť musela stlačiť pick-up úplne k zemi. Jeho nosnosť je zhruba 2200 kg. Aj to by musela byť rozložená presne v strede medzi nápravy. Ak by bola podvozková noha viac vzadu, Nissan by sa ,musel preklopiť dozadu.

Poznámka k rýchlosti: Nissan Frontier/Navara dosiahne s najvýkonnejším motorom maximálnu rýchlosť 185 km/h, no pristávacia rýchlosť Boeingu 727-100 je minimálne 240 km/h. A navyše, Nissan by nedokázal tak rýchlo akcelerovať z miesta, z ktorého vychádzal na videu, aby sa dostal pod lietadlo...

Pre vás, ktorí by ste si chceli pôvodné video porovnať s pristávaním skutočného Boeingu 727-100, máte možnosť

 

No a na záver ešte skutočný prípad pristátia Boeingu 727 na letisku v iránskom Teheráne bez vysunutej prednej nohy podvozka, ktorým sa možno inšpirovali tvorcovia reklamy na Nissan:

Takže milí naši čitatelia: vy, ktorí ste hlasovali za možnosť, že auto nemohlo pomôcť lietadlu (a bolo vás viac), mali ste pravdu. Nabudúce pre vás pripravíme už trocha inú hlasovaciu súťaž – aj s cenami a so žrebovaním. Onedlho sa dozviete viac.

Jozef Vydra
ZDROJ: jalopnik.com

Komentáre k článku


Stream naživo