2013-11-16 13:00:00
Prepracovaná Lada 2014 porazila
Prepracovaná Lada 2014 porazila Porsche 911 GT2 RS

„Trocha upravená“ Lada 2104 kombi porazila na diaľnici Porsche 911 GT2 RS

Dobre známa 911, ktorá pritom disponuje výkonom 455 kW (620 k), sa akosi „nechytala“. V čom je vtip?

Ako už býva zvykom v takýchto prípadoch, takmer v ničom. To "takmer" ale znamená, že Lada vlastne ani skoro nie je Lada, aj keď tak vyzerá. Karoséria aj u nás pred časom dobre známeho kombi poslúžila ako základ na postavenie vozidla, ktoré má celkom iné „črevá“, ako by ste povedali pri zbežnom prezeraní auta.

„Klasika“ na prvý pohľad

Ladu 2104 pravdepodobne ešte stále netreba nikomu v našich končinách extra predstavovať.  Aj keď sa už na našich cestách vyskytuje zriedkavo, nie je to taká exotika, že by sme ju nevedeli identifikovať. Aj keď sa takmer bez zmeny dokázala predávať niekoľko desiatok rokov a jej výroba sa skončila aj v Rusku iba nedávno, nie z celkom nepochopiteľných dôvodov sa teší popularite práve najmä v Rusku. Ešte aj dnes. Možno je to aj preto, že jednoduché a robustné auto sa dalo opraviť pomocou pár kľúčov, skrutkovačov, kladiva a bez veľkých nárokov na náhradné dielce.

Rodinné striebro Ruska

Auto sa prestalo do Európy a teda aj k nám dovážať niekedy okolo roku 1997. Nielen odvtedy, ale aj dávno predtým kolovali o tejto legende rôzne vtipy. Vlastne to ani neboli vtipné poznámky, väčšinou to bola pravda... Teraz však začali kolovať namiesto vtipov fotky a videá, ktoré ukazujú, čo dokáže jeden reinkarnovaný exemplár. Ten sa dočkal takých zlepšení a tuningu, že to už v podstate nie je Lada.

Lada skrížená s Nissanom

Karoséria síce zostala, ale dostala vystuženie v podobe integrovanej „bezpečnostnej“ klietky“, ktorá ju výrazne spevnila. To preto, že pod prednou kapotou je motor SR20DET z Nissanu Silvia a pridané turbodúchadlo, vďaka ktorému má táto „mašinka“ vraj výkon okolo 400 – 450 koní, teda správne 294 až 330 kW. A to je už vzhľadom na ľahkú karosériu celkom slušná „paľba“, ktorú dokáže na pohľad celkom nenápadná Lada vyvinúť, ak hovoríme o zrýchlení, aj rýchlosti.

Na videu vidno, že sa s týmto výkonom podarilo predbehnúť aj Porsche 911 GT2 RS, ktoré má pod kapotou tiež výkon s hodnotou 450, ale kilowattov, teda okolo 620 koní, čo je o 50 % viac! A keby len predbehnúť, Lada sa držala vpredu. Možno len vďaka tomu, že sa vodičovi Porsche iba marilo, že ho predbehla Lada a zabudol poriadne šliapnuť na plynový pedál...

No a ešte na záver trocha predstavenia Lada2104 s motorom a nápravymi z Nissanu Silvia vyzerá na prvý pohľad celkom nenápadne a tuctovo.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo