2015-01-05 14:45:00
Mať športový výfuk je
Mať športový výfuk je snom každého športového fanúšika.

VIDEO: Poliaci vynašli najlacnejší športový výfuk, za pár centov ho môžete mať aj vy

Mať športový výfuk je snom asi každého športovo založeného majiteľa auta. Ale iba málo z nich naozaj do výfuku investuje.

Chceli by ste aj vy mať zvuk svojho auta, ktorý by sa podobal napríklad na ladený športový prejav niektorej vysnívanej značky? No ak máte chuť a čas a len trocha zmyslu pre recesiu – je váš!

Ako na to? V poslednom čase sa správy z Poľska krútia zvyčajne okolo toho, ako tamojší domáci garáží mágovia zvládli prestavať napríklad Fiat Uno na Audi a Audi na McLaren F1... Ale nie samozrejme v dvoch krokoch! Ide o celkom nezávislé prestavby, veď urobiť to takto, ako sme napísali, môžu to výrobcovia superšportov zabaliť! Možno sa nakoniec dočkáme aj poľského Lamborghini.

Čo je to všetko však v porovnaní s najnovším automobilovým zlepšovákom, ktorý sa šíri už aj k nám od severných susedov. Je geniálne jednoduchý, navyše má v sebe kúzlo vratného procesu „prestavby“ vášho výfuku na ten doterajší. Aj keď jeho riešenie pripomína obchod u „lacného Jožka“, nemožno mu uprieť funkčnosť a isté kúzlo.

Možno ste sa aj vy už v poslednom čase obzerali po aute, ktoré vyzeralo ako obyčajný tuctový model, ale z výfuku sa rinul zvuk, ktorý napovedal, že má jeho majiteľ pod svojim „fiakrom“ naložené čosi viac a na obdiv to dáva športovým výfukom s primeraným zvukom... Lenže zdanie niekedy robí viac, ako je skutočnosť. Možno majiteľom ani tak neprekáža, že to s tou „športovou rúrou“ na aute ani oveľa viac nejde, ale že to robí primeraný rámus. Ide teda o decibely, aj keď Bruselskí úradníci chcú mať autá čo najtichšie.

Genialita na pohľadanie

Nevieme, kto s touto myšlienkou prišiel ako prvý, ale doslova geniálnosť celej konštrukcie spočíva v centových nákladoch. Aby to nebolo iba také obyčajné, dá sa ladenie zvukového spektra tohto športového výfuku ladiť priamo počas prevádzky na auta – nožnicami!

Nestrieľame si z vás! Celá konštrukcia sa skladá z kusa starej duše (vzdušnice) z bicykla a pár plastových rýchlouťahovacích svoriek. Inštalácia je už potom len otázkou sekúnd. Keď vás úžasný, ba až famózny zvuk omrzí, stačí urobiť šmyk-šmyk nožnicami, alebo poriadne dupnúť na plyn a zbavíte sa vy aj okolie prídavného zafarbenia zvuku v podobe športových efektov. No tak čo vy na to?

Úvaha: možno by stálo za pokus experimentovať nielen s dĺžkou gumovej duše, ale ej s jej priemerom a hrúbkou steny...

Záberov, ako z obyčajného auta vykúzliť zvuk naozaj podobný športovému výfuku je na internete dosť, vybrali sme pre vás niekoľko. Tu je príklad, ako urobiť športové auto (podľa zvuku) z Malucha, teda Fiatu 126p:

 

Ak sa potrebujete rýchlo zbaviť svojho "superšportového" výfuku zbaviť, poriadne pridajte plyn!

 

No a keby ste chceli vedieť, ako sa z obyčajného výfuku stane "športový", tu je dokonca videonávod:

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo