2013-06-30 07:00:00
Chevrolet Camaro SS pribudol
Chevrolet Camaro SS pribudlo do rúk policajtov v Dubaji.

Chevrolet Camaro je asi najlacnejšie vo flotile exkluzívnych áut polície v Dubaji

Chystáte sa pozrieť cez leto najvyššiu budovu sveta do Dubaja? Môžete stretnúť netradičné policajné autá.

 Flotilu dubajských policajných áut by mohol mužom zákona závidieť nejeden zberateľ exotických vozidiel. Po predstavení modelov Lamborghini Aventador a Ferrari FF dokonca pre policajnú ženskú hliadku, pribudli medzičasom medzi služobné policajné autá ďalšie exotické exempláre. Jedným z nich je aj muskulatúrne Camaro.

Auto ako vystrihnuté z naháňačiek typu Need for speed sa však nebude zúčastňovať na naháňačkách s vodičmi, ktorí v Spojených  arabských emirátoch spôsobujú každých približne 26 hodín jednu smrteľnú nehodu. Podľa vyjadrenia tamojšej polície môže za to rýchla jazda, nepoužívanie bezpečnostných pásov a telefonovanie počas jazdy.

Vráťme sa ku Camaru. General Motors prostredníctvom svojho zastúpenia pre Dubaj zareagoval ponukou na model Chevrolet Camaro SS. Auto poháňané 6,2 litrovým V8 motorom SS sa môže pochváliť výkonom 313 kW (426 koní)  a maximálnym krútiacim momentom 567 Nm. S maximálnou rýchlosťou 250 km / h a zrýchlením z 0-100 km / h za 4,7 sekundy je toto Camaro perfektným doplnkom pre policajné sily v Dubaji. Svojim dizajnom vzbudzuje rešpekt oveľa viac, ako niektoré iné vozidlá, ktorými táto polícia disponuje. Pritom ide o jedno z najlacnejších  áut v jej garážach. Veď len porovnajte: Lamborghini Aventador stálo približne 320 000 eur, Ferrari FF asi 240 000 eur, za Bentley Continental GT „vycálovali“ pekných 160 000 no a Camaro je ako chudobný príbuzný ohodnotené na 40 000 eur. Teda na prvý pohľad nič extra, ale zrátajte si tie sumy dohromady a zistíte, že polícia v Dubaji už začala „šetriť“.

Tieto drahé autá polcajti nechcú používať na nič iné, ako na reprezentatívne účely. Určite na naháňanie s bezohľadnými vodičmi podobných exotických áut. Polícia má v talóne aj najdrahšie auto, Aston Martin One-77 a už kolujú informácie, že vraj v budúcnosti pridá ďalšie exotické mašiny, medzi ne dokonca pribudol už aj Bugatti Veyron.

Dubajská polícia sa v súčasnosti môže teda pochváliť určite najexotickejším vozidlovým parkom. No aj na iných miestach zemegule sa nájdu zaujímavé stroje v službách zákona. Napríklad susedný emirát Abú Dhabi používa napríklad Nissan GT-R, známe je Lamborghini Gallardo talianskej polície, majú ho aj v Katare. V Južnej Kórei sa zasa objavilo Ferrari Enzo, vo Veľkej Británii používajú Lotus. Zaujímavých vozidiel sa iste nájde aj viac. Na záver len také zamyslenie – keď sa „vyzbrojujú“ autami policajné zložky u nás, prebieha výberové konanie. Kto vie, ako to beží v spomínaných krajinách, napíšte. Možno by aj naši policajti mali šancu získať podobné strely na kolesách...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo