2013-06-23 15:00:00
Pikes Peak sú najnáročnejšie
Pikes Peak sú najnáročnejšie známe preteky do vrchu v americkom Colorade.

Blíži sa Pikes Peak - kto vyhrá a komu pôjde o život, ako pred rokom?

Peugeot chce dosiahnuť úspech na Pikes Peak so Sébastienom Loebom za volantom. Zyhanie neprichádza do úvahy.

Deväťnásobný majster sveta kategórie WRC Sébastien Loeb je aj so svojim tímom už niekoľko týždňov v USA na trati legendárneho podujatia. Pripravuje svoj pretekársky automobil Peugeot 208 T16 priamo na mieste naozaj dôkladne a nič nenecháva na náhodu.

Neúspech si nepripúšťa. Už viac ako mesiac trénuje priamo na tejto náročnej trati. Internet zaplavujú videá z jeho jázd, kde vidno, že je rýchly, ale určite to nebude prechádzka ružovým sadom. Vysokohorská náročná trať na Pikes Peak už pochovala nádeje nejedného jazdca.  

Legenda aj výzva zároveň

Všetko sa sústreďuje na posledné dni tohto mesiaca, kde sa na americkom vrchu Pikes Peak odohrajú 30. júna legendárne preteky. Po rokoch má na nich veľké ambície značka Peugeot. Na štart pretekov sa postaví vysokovýkonný variant hatchbacku 208. Sébastien Loeb za volantom. Sébastien má ambíciu nadviazať na úspech Peugeotu z roku 1988, keď za volantom sedel Ari Vatanen. Na jednom z posledných videí vidno, že napriek ešte týždňu zostávajúcemu do ostrého štartu, sú prípravy rozbehnuté a testovanie je v plnom prúde.

Skončili v rokline namiesto v cieli

Pikes Peak je výzva, je to asi ako pre horolezca zdolať Himaláje. Podmienky sú drsné, trať je dlhá, nároky vysoké. Nie každý povolaný však bol aj vyvolený. Množstvo nádejí sa skončilo na šotolinovom úseku, niektorí nezvládli ťažké „vracáky“ – zákruty do protismeru, ktorými sa to na Coloradskom kopci len tak hemží., iní nedobrzdili pred niektorými zákrutami. V snahe o zisk čo najlepšieho času to niektorí naozaj „prepískli“. Vari najznámejšou v posledných rokoch sa stala nehoda dvojice: pilot Jeremy Foley, navigátor Jurij Kuznecov, ktorí prežili hrôzostrašne vyzerajúcu nehodu svojho Mistsubishi Lancer Evo minulý rok v auguste:

Treba povedať, že mali na mále, ale vďaka šťastiu a silnej vystuženej konštrukcii vozidla Mistubishi z toho vyviazli takmer bez zranení.

Jozef Vydra
ZDROJ: Peugeot, PPIHC

Komentáre k článku


Stream naživo