2013-04-06 06:56:14
Ferrari F 12 Berlinetta
Kto zvíťazil v jazde na rýchlosť po rozjazdovej dráhe, Ferrari, alebo Airbus?
Zdroj: William Attard McCarthy

Ferrari F 12 Berlinetta súťažilo s dopravným lietadlom Airbus A320

Kto z koho? Superauto, alebo lietadlo? Kto má navrch a porazí súpera? Bude dominovať akcelerácia, či celkový výkon?

Lietadlá lietajú rýchlo, aj tie veľké dopravné. Ale kým sa rozbehnú, musí ich predsa rýchle auto poraziť. Podľa malého prieskumu v mojom okolí takto odpovedalo osem ľudí z desiatich. Je to ale naozaj tak? Nemá v tomto prípade výhodu vyššej sily motorov predsa len lietadlo?

Vždy ma fascinovali lietadlá. Ešte skôr a viac ako rýchle autá. Práve preto by som bol s tým tvrdením o víťazstve auta opatrný. Je tiež rozdiel, či je na štarte stíhačka, alebo veľký dopravný stroj na strane lietadiel. Superšportové autá sú tiež odlišné, ale nie zasa až tak rozdielne. Máte predstavu, kto bude víťaz?

Ak by šlo o zrýchlenie na nejakých pár sto metrov, lietadlá majú smolu. Iba ak by sme porovnávali auto pri štarte stíhačky z paluby lietadlovej lode. Tam parný katapult udelí aj plne naloženému lietadlu také zrýchlenie, že sa bežný smrteľník nestíha čudovať. Ale čo poviete na veľké dopravné lietadlo, má šancu oproti Ferrari?

 

Zdroj: Andresas Muhlm Kevin Gutt, Nigel Fenwick, Keith Pisani, Brendon Attard
Zdroj: William Attard McCarthy

Porovnajme si na úvod výkony a parametre oboch strojov: Ferrari F 12 Berlinetta má výkon 544 kW, krútiaci moment 690 Nm, maximálnu rýchlosť 340 km/h, zrýchlenie 0 – 100 km za 3,1 sekundy a uvezie najviac dvoch cestujúcich. Airbus A320 214 s imatrikulačným číslom 9H-AEN, ktorý vzlietol prvý raz v januári 2006,  má dva motory s maximálnym ťahom  po 120 kN, cestovnú rýchlosť 845 km/h, uvezie 180 cestujúcich a jeho maximálna vzletová hmotnosť je až 77 000 kg. Výkony motorov sa nedajú priamo porovnávať, je to celkom iný princíp, veď nemožno spolu porovnať napríklad metre a sekundy... Čiastočne to ide, len majte na pamäti, že Výkon rovná sa Sila krát Vzdialenosť delené Čas. Chce sa vám to rátať? Namiesto hádania, rátania a pochybovania sa môžete pozrieť na porovnanie, ktoré sa odohralo ešte v decembri minulého roka na Malta International Airport v rámci charitatívnej akcie, počas ktorej sa vyzbieralo 178 820 € a na ktorej sa zúčastnil aj jazdec formule jeden, Lewis Hamilton.

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo