2013-02-22 13:30:00
Ťažká nehoda na pretekoch,
Výbuch, veľa ohňa a dragster hore kolesami - všetko nakoniec so šťastným koncom.
Zdroj: espn.com

Ťažká nehoda na pretekoch, podobná aj na ceste

Je paradoxné, že najčastejšie sa stávajú nehody pri malých rýchlostiach. Najhoršie nehody však bývajú pri vysokých rýchlostiach.

Že ide zväčša o najťažšie následky, o tom sa presviedčajú vodiči takmer denno-denne. Žiaľ, zväčša na vlastnej koži. Je však rozdiel, ak dôjde k nehode na pretekárskej dráhe – tam každý akosi ráta s tým, že sa niečo môže stať. Technická porucha, nedostatok odhadu, túžba po víťazstve – to sú niektoré z faktorov, ktoré môžu byť príčinou nehôd. A priznajme si, že práve aj pre tieto príčiny, respektíve nehody, chodia niektorí ľudia na preteky...

Preteky dragsterov patria hlavne v Severnej Amerike k vyhľadávaným – ľudí láka obrovské zrýchlenie s ohlušujúcim revom supervýkonných motorov s pohonom na metanol a potom brzdenie s padákom. To všetko sa udeje za pár sekúnd. Niekedy však stačí jediná jej tisícina, v ktorej sa stane niečo nečakané a všetko je inak. Ako aj v nasledujúcom prípade. Na videu je zachytená nehoda dragstera počas pretekov Winternationals NHRA v Pomone, v štáte Kalifornia. Napriek hrôzostrašne vyzerajúcim záberom sa to skončilo dobre. Jazdca Antrona Browna po ošetrení v nemocnici prepustili domov.

Ak chýba rozum, pomôže už len šťastie

Iné to je, keď sa snaží niekto pretekať na obyčajnej ceste, kde navyše v protismere stále idú autá. Taký je aj prípad vodiča na ceste v Rusku, ktorý bol prirýchly a chcel predbiehať aj vo vrchole zákruty. Nevyšlo to a po šmyku skončil nárazom do protiidúceho auta. Efekt bol pri tom podobný, ako výbuch dragstera. Tentoraz vybuchlo auto. Dvoch ťažko zranených museli po nehode odviezť do nemocnice – ale mohlo sa to skončiť aj horšie.

Ako vidno, nikdy neviete, čo spraví ten druhý, zvyčajne vodič v protismere. Riešením môže byť jazda po diaľnici, ktorá býva bezpečnejšia. Ale ako dokazujú rôzne zábery dostupné na webe, ani to nemusí byť vždy pravda.

Jozef Vydra
ZDROJ: liveleak, espn.com

Komentáre k článku


Stream naživo