2012-11-15 16:58:03
Pripravte auto na zimu
Toto by nemalo v zime chýbať v kufri vášho auta

Pripravte auto na zimu

Keď príde hmla, mráz, sneh, poľadovica a ďalšie prejavy zimy, zväčša to cestárov prekvapí. Vy sa pripravte vopred. Na osvieženie pamäte máme pár rád, načo by ste určite nemali zabudnúť.

Ak ste skontrolovali svojho miláčika ešte pred príchodom chladných dní, bude vaše zimné spolunažívanie ľahšie. Čo urobiť, aby vás v zime auto potrápilo čo najmenej? Aj v prípade, že máte pomerne nové auto, kontrola sa oplatí. No ak si na to netrúfate sami, vyberte sa na prehliadku do servisu. Najlepšie do takého, kde môžete byť počas prehliadky aj vy. Skôr ako sa tam vyberiete, umyte, alebo si nechajte umyť auto, hlavne zospodku. A potom kontrolujte:

- Ochranné nátery na podvozku, všetky spoje, uchytenie náprav a či si už hrdza nezačala tykať s vašim výfukom. Zimná prevádzka extrémne namáha nielen podbehy ale aj lak soľou a vlhkosťou. Ak je lak v poriadku, ošetrite karosériu kvalitným voskom. Keď nájdete poškodenia laku, bez meškania ich opravte.

- Brzdy, lebo keď nebrzdia rovnomerne a súmerne, môže vás na snehu či ľade prekvapiť nečakaný šmyk, dokonca aj „hodiny“. Krivé kotúče a opotrebované brzdové doštičky určite vymeňte ešte pred zimou. A brzdovú kvapalinu dajte vymeniť každé dva roky.

- Akumulátor, dajte si ho premerať najlepšie záťažovým testom, podľa potreby prípadne dobiť. Dokážete tak vopred predísť problémom so štartovaním. Ak už nemá dostatočnú kapacitu, vymeňte ho za nový. Aj keď v lete ešte poslúžil, v zime, keď ide väčšina elektrospotrebičov v aute naplno, je základom dobrý stav autobatérie. Pri starších autách odporúčame skontrolovať aj zapaľovaciu sústavu, prípadne aj sviečky.

- Stierače a ostrekovače, ktoré budete potrebovať v zime oveľa častejšie. Dôležité je hlavne kvalitné stieranie a dostatok vody na čistenie skiel. Ak nestierajú rovnomerne, vymeňte ramienka, prípadne aspoň gumené lišty. Odporúča sa to dva razy do roka – pred zimou a po zime. Rozhodne pri ich kúpe nešetrite. Do ostrekovačov nalejte nemrznúcu zmes ešte pred prvými mrazmi a skontrolujte ich funkciu. Tým sa dostane kvapalina aj do hadičiek a nezmrzne tam. Inak musíte skúsiť iné postupy.

- Množstvo a kvalitu nemrznúcej chladiacej kvapaliny (s bodom tuhnutia aspoň -40⁰C, hlavne vtedy, ak ste ju v lete dolievali). Mrazu málo odolná kvapalina môže chladič roztrhnúť. Používajte druh podľa odporúčania výrobcu. Meniť sa má meniť každé tri roky, potom antikorozívne prísady strácajú účinnosť.

- Pneumatiky, samozrejme že v tomto čase by už mali byť na kolesách zimné. Ešte pred ich montážou prezrite dezén, vyberte kamienky, prípadne iné predmety, ktoré by mohli spôsobiť defekt. A nezabudnite pri kontrole tlaku na nahustenie rezervy, ktorá má mať tlak aspoň ako je najväčší používaný tlak na vašom vozidle. Lepším riešením ako neustále prezúvanie pneumatík je druhá sada diskov.

- Svetlá, lebo sú dôležitým prvkom bezpečnosti. Hoci svietime celý rok, teraz budete potrebovať vidieť viac a lepšie – aj to, aby videli vás. Preto skontrolujte všetky žiarovky v predných i zadných svetlách. Pri výmene žiaroviek v predných reflektoroch vám  odporúčame dať nové obe naraz, aby svietili rovnako a tá staršia sa neodporúčala práve v najmenej vhodný okamih (zväčša počas zimnej noci v hustom snežení...). V niektorých autách je problém sa k žiarovkám dostať – nechajte to práve na servis. Má už vaše auto niečo „odkrútené“? Nechajte si tiež nastaviť svetlomety.

- Zámky, diaľkové ovládače. Keď nefungujú, nedostanete sa do auta. Preto radšej preventívne premažte zámky špeciálnym silikónovým olejom, vyhnete sa pri otváraní v silnom mraze zlomeniu kľúča. Ak vaše „diaľkové“ funguje už len tesne pri aute, nechajte radšej vymeniť baterku v diaľkovom ovládači.

Jozef Vydra
ZDROJ: Bosch, Valeo, Brembo

Komentáre k článku


Stream naživo