2020-01-01 18:55:00

Lyže patria na strechu, alebo ich dobre zaistite v kabíne

Ak sa chystáte na lyžovačku, dobre sa pripravte, ako budete prepravovať lyže, ale aj topánky, prilby a ďalšie vybavenie.

Počas „Zlatého týždňa“ vo Vysokých Tatrách je taký nátresk, že doprava kolabuje. Možno máte namierené do Álp. Ale v oboch prípadoch je dôležité, ako budete prepravovať svoju lyžiarsku výstroj. Za zle upevnený náklad môžete dostať pokutu aj u nás, no ak máte namierené do Rakúska, tam sa „všimné“ od polície za zle upevnený náklad môže vyšplhať až na 5 000 eur.

Nejde však len o pokuty, ale aj o vašu bezpečnosť. Nikdy neviete, kde na zasnežených cestách skončíte. Nehoda s neupevnenými lyžami prepravovanými v kabíne môže mať fatálne následky. Mnoho ľudí na to nedbá a vytúžená zimná dovolenka ich omámi natoľko, že zabudnú správne zaistiť batožinu vo vozidle. Časť vodičov tieto pravidlá berie na ľahkú váhu. Doslova nahádžu lyže, palice, lyžiarky a ďalšie vybavenie do auta  a vyrazia na cestu.

Vedeli ste, že lyže aj ďalšia lyžiarska výstroj sa pri nehode správajú ako projektil? Preto ich pred cestou na hory poriadne pripútajte, alebo inak zaistite. Čo dokážu napáchať voľné predmety v kabíne, si pozrite vo videu:

Crash testy v skúšobnom laboratóriu ukázali, že napríklad nepripevnená dvojkilogramová lyžiarska topánka zasiahne pri náraze v rýchlosti päťdesiat kilometrov za hodinu člena posádky, akoby vážila sto kilogramov. Pri dvojnásobnej rýchlosti je energia nárazu štvornásobná, a to už má fatálne následky.

Lyže patria v prvom rade na strechu – buď do boxu, alebo na nosič. V takom prípade špičkami dozadu. Samozrejmosťou je dobre ich upevniť. Zabudnite na gumené popruhy. Buď ich zamknite do špeciálnych držiakov, alebo použite pevné sťahovacie popruhy.

Ak nemáte strešný box, topánky, prilby a ďalšiu výbavu dáte do kufra. Aj v tom prípade platí nezabudnúť na správne uloženie.

Dobré rady:

Ťažká batožina by mala byť umiestnená v spodnej časti batožinového priestoru. Na vrchnej poličke (plató) by nemalo byť nič, pretože vodič musí mať voľný výhľad cez vnútorné spätné zrkadlo.

Voľné predmety na zadných sedadlách by mali byť pripevnené popruhom, špeciálnou sieťou, alebo obalom. Zabránite tak ich neočakávanému pohybu po vozidle pri mimoriadnej situácii. Môžete ich napríklad pripnúť za voľnú hlavovú opierku zadných sedadiel.

Objemné predmety, teda snowboard a lyže dajte prednostne do strešného boxu. Aj tam však musia byť pripevnené. Bez stabilizačných popruhov sa môže stať, že pri kritickej situácii vyletia z boxu a môžu niekoho ťažko zraniť. Pozor tiež na maximálnu nosnosť strechy vozidla a nezabudnite na hmotnosť samotného boxu. Nenakladajte viac, ako znesú.

Za zle pripevnený náklad môžete pri ceste do rakúskych Álp dostať nielen vvysokú pokutu spomenutú v úvode, ale ako varuje právnik rakúskeho autoklubu ÖAMTC Nikolas Authried, polícia vám môže okrem toho aj zakázať ďalšiu cestu do doby nápravy.“


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: ÖAMTC

Komentáre k článku


Stream naživo