2019-07-17 04:30:00
Nenaleťte podvodníkom
Nenaleťte podvodníkom

Nenaleťte podvodníkom pri kúpe auta! Toto je dôležité...

Auto z druhej ruky: viete ako nekúpiť mačku vo vreci?

Zadovážiť si auto z druhej ruky zvyčajne vyzerá ako dobrý nápad. Je cenovo dostupnejšie, náklady naň zaťažia rodinný rozpočet o niečo menej a používať niečo, čo je stále použiteľné, je predsa ekonomicky výhodné pre každého. Zároveň si však treba dať pozor na niekoľko vecí, aby človek nakoniec nebol aj bez auta, aj bez peňazí.

Ročne až 50 % kúpených áut na Slovensku sú použité vozidlá, medzi nami, bežnými ľuďmi, nazývané jazdenky. Kupujeme ich v bazároch, alebo na základe inzerátu. Na tom by nebolo nič zlé, keby... Keby sa ich noví majitelia tak často namiesto radosti z tátoša nedostávali do problémov. Preto, lebo ich nové staré auto má v skutočnosti podstatne viac najazdených kilometrov, ako uvádzal predajca (približne 60 až 80 % jazdeniek má stočené kilometre). Preto, lebo bolo búrané, čo predávajúci akosi „zabudol“ spomenúť a keď sa ho na to záujemca o auto priamo opýtal, povedal: „Nie.“ Preto, že je predmetom lízingu, exekúcie alebo bolo kradnuté... Mrzuté je, že keď sa raz stanete majiteľom takéhoto auta, všetky problémy sú na vašich pleciach, predajca či pôvodný majiteľ sú z obliga, pretože KUPUJÚCI si mal dôkladne PREVERIŤ, čo kupuje.

„Prípadov, kedy sa nový majiteľ jazdeného vozidla dostane do problémov pre neserióznosť predávajúceho, alebo svoju neznalosť, riešime každý deň niekoľko,“ hovorí predseda Asociácie overovateľov vozidiel (AOV) Jozef Knopp. „Žiaľ, nie je nič nezvyčajné, že vo finále podvedený človek, namiesto vozidla, ktoré mu malo slúžiť ešte niekoľko rokov, má bez veľkej investície takmer nepoužiteľný a ďalej nepredajný vrak, prípadne musí platiť lízing za niekoho iného. A stali sa už aj naozaj veľké tragédie, keď podvodný predaj stál život niekoho iného!“

Mrazí vás? To je dobre, pretože možno až takéto „facky“ v reálnom svete potrebujeme, aby sme si jazdenku skôr, ako ju kúpime, naozaj dobre preverili. Stojí to trochu času a trochu peňazí. Jedno aj druhé je však dobrá investícia. Určite menej, ako by ste sa rozhodli overovať jazdenku na vlastnú päsť.

Smutná realita

Členovia Asociácie overovateľov vozidiel majú na základe skúseností jasno, na čo si má dať človek pozor pri kúpe auta z druhej (tretej, piatej...) ruky. Pretože niektorí predajcovia vedia robiť veľké veci, aby auto vyzeralo na prvý pohľad a prvú jazdu lepšie a hodnotnejšie, než v skutočnosti je.

Najčastejšou nie práve kóšer praktikou, ktorú zákon zakazuje, napriek tomu sa stále deje, je stáčanie kilometrov. Niekto nájde inzerát povedzme v Taliansku: na predaj auto s 350-tisíc najazdenými kilometrami, cena 8 000 eur. Vycestuje tam, auto kúpi, dovezie na Slovensko, vybaví potrebné doklady, stočí kilometre a je to: zrazu sa predáva auto, ktoré má najazdených 180-tisíc kilometrov za cenu 12 000 eur!

V predaji sú aj autá kradnuté, alebo zaťažené lízingom, či inou ťarchou. Potom stačí jedna cestná kontrola a nič netušiaci nový majiteľ jazdeného auta je zrazu bez neho. Alebo musí platiť za niekoho iného! To nie je strašenie, to je realita. „Realitou je aj výmena originálnych náhradných dielcov za neoriginálne, prípadne rôzne „vylepšenia“, keď sa manuálna prevodovka nahradí automatickou. To „iba“ preto, že motor aj prevodovka už boli naozaj opotrebované, potrebovali výmenu, ale takáto oprava s novými súčiastkami by bola nákladná aj zložitá. Oveľa jednoduchšie je nahradiť manuál nejakým už tiež ojazdeným automatom, ktorý je práve poruke. Kupujúci to nemá ako zistiť, ak nie je od fachu a nemá prístup k potrebným informáciám či databázam,“ upozorňuje Jozef Knopp.

Príbehy, ktoré napísal život

Možno aj vy poznáte niekoho – ak to nie ste vy osobne – kto sa pri kúpe auta z druhej ruky popálil. Smutné je, že aj keď po kúpe prídete na to, že vás podviedli, máte na to všetky potrebné dôkazy a podáte na polícii trestné oznámenie, výsledný výrok orgánov môže znieť neuveriteľne: SKUTOK SA NESTAL! Ako je to možné? Tak, že kupujúci je povinný si auto pred podpísaním kúpno-predajnej zmluvy dôkladne preveriť. Darmo naznačujú dôkazy, ktoré získa potom, ako zistil, že bol podvedený, že ide o praktiky organizovanej skupiny, ktorá sa nezákonne obohacuje, využíva pritom biele kone, neplatí dane, odvody, z každého auta má len pekne tučný zisk – nič jej nehrozí!

A ako sme spomenuli vyššie, niekedy môže ísť dokonca o život. Klientkou AOV je aj pani, ktorá si kúpila auto z bazáru. Samozrejme, že si ho najskôr dobre prezrela, bola na skúšobnej jazde. Všetko sa zdalo v poriadku. Nemala ako vedieť, že auto bolo búrané a opravené len na oko! Pri druhej jazde jej zlyhali brzdy a prišla o syna...

Dvakrát over a raz kupuj

Dať si overiť vozidlo z pohľadu technického stavu aj jeho histórie je v súčasnosti už pomerne jednoduché. Asociácia overovateľov vozidiel (www.aov.sk) združuje, prípadne sponzoruje všetky subjekty, ktoré prispievajú k odhaľovaniu nekalých praktík pri predaji jazdených vozidiel. Na jej stránke sú aj informácie, ako nenaletieť podvodníkom či opísané reálne prípady podvodov.

Ak si chcete kúpiť jazdené auto a nechcete sa stať obeťou podvodu, skôr ako vôbec zájdete do bazáru, alebo si dohodnete stretnutie s predávajúcim cez inzerát, preverte si auto na www.overenie-vozidla.sk. Tu podľa ŠPZ alebo VIN čísla (musí sa uvádzať v inzerátoch) zistia, či nebolo kradnuté, nie je predmetom lízingu, prípadne na ňom nie je iná ťarcha, ale tiež koľko malo predchádzajúcich majiteľov a ďalšie dôležité informácie. Na portáli www.overeniestk.sk zistíte skutočný počet najazdených kilometrov a platnosť STK. Ak nebudú získané informácie korešpondovať s tým, čo ponúka bazár, alebo inzerát, ani sa nemusíte obťažovať ísť si auto pozrieť na vlastné oči. Radšej si vyberte ďalšie a preverte si ho. Nezabudnite si vypýtať VIN číslo, ideálne odfotené, ak sa nenachádza v inzeráte a potom si ho overte ešte raz priamo na mieste. Jednou z taktík podvodníkov je aj to, že buď VIN číslo neuvedú v inzeráte vôbec, čo je protizákonné, alebo ho uvedú, predajú vám auto s iným VIN číslom a hneď nato ho zmenia aj v inzeráte.

Ak sedia všetky údaje a máte VIN číslo vozidla, môžete preverovať ďalej. Napríklad využijete rozšírené služby členov AOV na stránke www.autoxperts.sk, kedy skúsený technik pôjde na obhliadku auta spolu s vami a okrem iného na mieste preverí, či auto nie je po havárii, opravené inak, než je uvedené, akú má hrúbku laku, či nehrdzavie, prípadne iné veci. Vyjsť z toho môžete len dobre. Pretože vám buď povie, aby ste auto vôbec nekupovali, alebo odhalí prípadné nedostatky dobrého auta a pomôže zjednať nižšiu predajnú cenu. Tieto služby vás vyjdú od 15 do 200 eur, podľa výberu balíka služieb, čo je pri kúpe auta za niekoľko tisíc naozaj smiešna položka.

Ak vám teraz vŕta hlavou, ako je možné, že sa toľko majiteľov jazdeniek popálilo, keď sú k dispozícii takéto služby, do reálu vás dostane odpoveď predsedu AOV: „Je to jednoduché, ľudia o týchto službách nevedia. Často sa stáva, že sa o možnosti preverenia auta dozvedia až po tom, ako si ho kúpia. Vtedy službu využijú a zistia, že boli oklamaní. Ale to už je neskoro, pretože vtedy už takmer nič nezmôžu,“ uzatvára Jozef Knopp z Asociácie overovateľov vozidiel.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Asociácia overovateľov vozidiel

Komentáre k článku


Stream naživo