2017-10-14 04:15:00
Nissan Leaf 30 kW/h
Nissan
Zdroj: Ján Hargaš

Čo sa môže a čo nie... etiketa nabíjania elektromobilov

Stále rastúci počet elektromobilov si vyžaduje určité pravidlá, ako sa správať pri nabíjacej stanici.

Aj na čerpacej stanici nerobíme niektoré veci – nie preto, že sa to nepatrí, ale aj preto, že ich dodržiavaním zabezpečujeme bezpečnosť. Tak je to aj v prípade dobíjania elektromobilov. Tí z vás, ktorí vlastníte vozidlá s pohonom s dobíjateľnými batériami z elektrickej siete, alebo tí, ktorí na takých vozidlách jazdia, už máte skúsenosti.

Ide o zdary a nezdary, ktorými sa skončilo použitie verejnej nabíjacej stanice. Je prirodzené, že podľa tejto etikety by sa nemali správať len vodiči elektromobilov, ale aj majitelia benzínových či naftových automobilov.

Spoločnosť Nissan, ktorá už roky predáva množstvo elektromobilov pripravila pre vás 7 jednoduchých príkladov toho, čo je pri používaní nabíjacej stanice potrebné urobiť a čomu sa naopak vyhnúť.

Zdroj: Nissan,elektromobil,nabíjanie,

 

  1. Neparkujte na mieste nabíjania, ak nechcete nabíjať vozidlo, alebo ak elektromobil vôbec nemáte.
  2. Neodpájajte iný elektromobil počas jeho nabíjania. Takéto konanie môže byť prijateľné len v prípade, že dané vozidlo je už úplne nabité. Ale skutočne iba v tomto prípade.
  3. Nabite a vyrazte. Nenechávajte vozidlo na nabíjacej stanici dlhšie, ako je potrebné.
  4. Bezpečnosť je na prvom mieste, preto je potrebné, aby ste si bezpečné nabíjanie nacvičili. To znamená správne ovládanie kábla. Kábel naviňte úhľadne na držiak a zasuňte ho tak, aby ľudia o jeho vyčnievajúcu časť nezakopli ani po nej neprešli vozidlom.
  5. Nezanechávajte žiadne neslušné poznámky. Ak je miesto nabíjania, ktoré ste mali v pláne použiť, obsadené vozidlom so spaľovacím motorom, ako vodič elektromobilu môžete zanechať správu s vysvetlením, prečo sa na tomto mieste nemá parkovať. Samozrejme bez akýchkoľvek hrubých výrazov.
  6. Ak má elektrické čerpadlo poruchu, informujte o tom prevádzkovateľa stanice.
  7. Nabíjaciu stanicu udržujte v čistote. Nejde o veľkú vec, vy sa však tiež nechcete dotýkať špinavej nabíjacej stanice.

Bonusová rada navyše: buďte slušní, lebo ak budete k ostatným ľuďom milí, s najväčšou pravdepodobnosťou budú milí aj ľudia k vám.

No, čo poviete - nie je to až také zložité, však? Ak chceme všetci spoločne vychádzať, stačí dodržiavať základy slušnosti a urobiť ešte k tomu pár krokov. Navyše vás to nič nestojí...

jv
ZDROJ: Nissan Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo