2017-09-16 04:20:00
Touring Superleggera Disco Volante
Touring Superleggera Disco Volante 2012
Zdroj: Alfa Romeo

Ako to vyzerá u vás - aj vy jazdíte „v záchode“?

Nie je žiadnym prekvapením, že v automobile trávime čoraz viac času. Ako vyzerajú zvnútra?

Najmä v mestách konkuruje čas presedený za volantom automobilu priamo tomu, koľko ho strávime v obývacej izbe vlastného bytu. Inými slovami, doma sme vlastne vo vozidle, nie v byte alebo v dome. Nečudo, že za volantom pijeme, jeme, sledujeme rozhlasové správy, fajčíme ...

Práve fakt, že meníme interiér auta na jedáleň, alebo fajčiareň znamená, že si ho poriadne „zabordelizujeme.“ Hoci v byte raz do týždňa vysávame prach, umývame podlahu, vrátane záchodu, tak čisteniu interiéru sa podľa prieskumu, ktorý vykonal britský autoklub, venujú majitelia áut v priemere raz za zhruba 1,5 až 2 roky. Pritom sa pravidlnému ročnému veľkému upratovaniu venuje najviac 30% motoristov. Odborníci z českého ÚAMK pritom považujú tento termín za maximálny na to, aby kabína samotná neohrozila samotných cestujúcich.

Príkladom môžu byť prachové častice, ktoré spôsobujú dýchacie a ďalšie problémy, mastnoty vo ventilačnej sústave, ktoré sa podieľajú na pálení očí, horšom dýchaní, alebo baktérie, ktoré sa napríklad pri nečistení ukladajú vo ventilačnej sústave, vo filtroch klimatizácia, kde ich rastu mimoriadne svedčí vlhké prostredie.

No a my si k tomu vedome pridávame všetko to, čo nadrobíme a natrúsime na poťahy, výplne dverí, nanesieme pot na veniec volantu, hlavicu radiacej páky, tlačidlá a páčky na palubnej doske. Výsledok? Vo vozidle je v priemere 10 x viac baktérií ako v záchode vášho bytu!

Potvrdzuje to test uskutočnený spoločnosťou CosmétiCar na 1200 vozidlách. Konkrétne na poťahu venca volantu a hlavicu radiacej páky našli na štvorcovom centimetri plochy 800 baktérií, pričom na záchodovej doske je to v priemere len 80 baktérií. Ide napríklad o stafylokoky, ktoré môžu spôsobiť črevné problémy, ako aj vyrážky na koži. Okrem toho baktérie Bacillus cereus, ako aj E Coli, ktoré môžu za nevoľnosť, alebo hnačky u starších, alebo oslabených cestujúcich.

Zdroj: Jozef Vydra, VW,

Čo k tomu dodať? Možno radu odborníkov UAMK, ktoré miesta sú najnáchylnejšie stať sa miestami „pestovania“ mikróbov a ktorých pravidelné čistenie preto treba spomenúť:

• Klimatizácia, kde baktérie obsahujú roztoče alebo mikroskopické huby. Ako dôležité je napríklad vymeniť filter prachu hovorí skutočnosť, že kvalitné zachytávajú až 99% nežiaducich častíc.

• Dverové kľučky a kryt batožinového priestoru zvonku a predovšetkým zvnútra.

• Volant, hlavne obľúbené látkové poťahy sú nebezpečné.

• Hlavica radiacej páky – nevhodnejšia je s koženým poťahom, ako plastová

• Koberce, preto sú omnoho praktickejšie gumové koberčeky.

• Priestor pod sedadlami, prach a častice potravín sú tam zväčša veľmi dlho.

A ešte jedna rada UAMK – ak sa už pustíte do upratovania, rozhodne nepoužívajte tradičnú a bežne používanú špongiu z kuchyne. Podľa prieskumu nemeckých expertov môže byť mať až 73 rôznych druhov mikroorganizmov s hustotou až 50 miliárd na kubický centimeter. Takže rada je jednoznačná - neprenášajte do auta ešte ďalšie baktérie, ale naopak použite novú a úplne čistú hubku na očistenie interiéru. Nezabudnite ale, že touto metódou odstránite približne 60% mikroorganizmov. Preto je čistenie vhodné zveriť profesionálom v tejto oblasti, alebo aspoň používať profesionálne čistiace prostriedky.

j
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo