2017-08-04 11:30:00
Dopravná polícia v Rakúsku
Dopravná polícia v Rakúsku
Zdroj: VOL.AT Bernd Hofmeister

AKTUÁLNE: Doprava v zahraničí počas prvého augustového víkendu

Prázdniny sa v našich končinách prehupli do druhej polovice, nie všade v Európe je to tak.

Tento víkend zažijú motoristi perné chvíle v okolí Brna. Štartuje tam totiž Veľká cena cestných motocyklov. Aj tento víkend bude teda komplikovaný z pohľadu cestovania. K pretekom v Českej republike sa pridávajú druhé turnusy z nemeckých spolkových krajín Bádensko-Württembersko a Bavorsko. Sasko a časť Škandinávie má naopak koniec letných prázdnin a v štátoch ako Sasko-Anhaltsko, Durínsko, Porýnie-Falcko a Hesensko sa končia letné prázdniny na budúci víkend. Bude to mať neblahý vplyv na cestu späť z dovolenky.

Rakúsky tunel Arlberg je uzavretý do októbra
Ťažké časy začali pre cestujúcich v Tirolsku a Vorarlbersku. Na ceste SS 16 sa kvôli náročnej oprave uzavrel až do 2. októbra Arlberg tunel. Počas tejto doby bude doprava odklonená cez paralelný priesmyk Arlberg. Mimo špičky tam dochádza k strate 15 až 20 minút. Cez prázdniny sú však očakávajú dlhé dopravné zápchy. Táto strata času sa môže výrazne zvýšiť.

Dopravné obmedzenia v Rakúsku
Od pondelka 10. júla do nedele 3. septembra opravujú v Rakúsku diaľnicu A23 pred Viedňou. Opravuje sa tam vozovka a dva tunely (Stadlau a Hirschstetten) medzi exitmi Stadlau a Hirschstetten. V každom smere je prejazdný len jeden jazdný pruh a Asfinag, čiže tamojší správca komunikácií, odporúča miesto obchádzať zjazdom z diaľnice A5 na rýchlostnej ceste S1 a ďalej potom pokračovať po diaľnici A22, ktorá vedie od Znojma.

Hraničné kontroly v zahraničí
Nemecko náhodne kontroluje vozidlá pri ceste v smere z juhu na sever. Dlhšie rady sa tvoria najmä na hraničných priechodoch Suben (A3 Linec - Passau), Walserberg (A8 Salzburg - Mníchov) a Kiefersfelden (A93 Kufstein - Rosenheim). Najkritickejšia je situácia počas víkendov a sviatkov.

Rakúsko v súčasnosti sleduje svoje hranice so Slovinskom, Maďarskom a Slovenskom. Na priechodoch môže nastať meškanie pre kontrolu platných cestovných dokladov. Rovnako ako v Nemecku je povaha a rozsah kontrol prispôsobovaná aktuálnej situácii.

Dôsledná kontrola hrozí pri ceste z Talianska. Vzhľadom na rastúci počet utečencov na Stredozemnej trase, uvažuje Rakúsko o zavedení ostrejšieho monitoringu na hraniciach s Talianskom. Nie je vylúčené, že tento plán bude realizovaný v najbližšom čase.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo