2017-08-02 06:00:00
Prevrátenie prívesu
Prevrátenie prívesu

VIDEO: nedodržiavanie spôsobu jazdy = príves vás prevráti

Dovolenkové cesty sú neraz plné aj vodičov, ktorí ťahajú karavan, či príves.

Mnohí si na dovolenkové cesty pripnú príves po prvý raz. Jazdiť so súpravou však potrebuje prax a rešpektovanie zásad a princípov jazdy so súpravou. počas jazdy sa vyskytnú mnohé situácie, na ktoré by ste mali byť pripravení.

Dôležité je vedieť, že iba veľmi málo áut utiahne vyššiu hmotnosť prívesu (aj s nákladom), ako samé vážia. Väčšinou by malo byť ťažné vozidlo ťažšie, ako pripojený príves, či karavan. Ak je to len trocha možné, treba siahnuť po autách, ktoré už dnes majú zabudovaného asistenta pre jazdu s prívesom.

Nejde o vlastnosť vedieť s prívesom cúvať, hoci to je tiež dôležité pre manévrovateľnosť celej súpravy. Dôraz treba klásť na schopnosť, ktorá zabráni rozkývaniu celej súpravy. Ak auto nemá možnosť selektívneho pribrzďovania jednej strany, môže hlavne ťažký a nesprávne naložený príves začať počas jazdy oscilovať. Netlmené kmity sa postupne zväčšujú do tej miery, že príves začne vychyľovať zadnú časť auta čoraz viac a výsledkom je prevrátenie.

Ako už prvé video naznačilo, príves pri prevrátení zmetie neraz z cesty aj ťažné vozidlo, ktoré má pri prudkom vybočení tendenciu prevrátiť sa na strechu. Hlavne ak príves ťahá niektorý z modelov SUV, ktoré bývajú vysoké a úzke a majú vyššie ťažisko.

Kmitanie jazdnej súpravy nie je nejaký výnimočne zriedkavý jav, ako o tom svedčí internet plný podobných videí. Dôležité je vedieť, čo treba v takomto prípade urobiť, aby sa auto aj príves s nákladom neprevrátili a udržali sa na ceste. Dobrá rada od skúsených vodičov znie: v prvom rade správne naložte príves – hmotnosť má byť vpredu, ako ukazuje pokus s rozložením hmotnosti na tomto krátkom videu:

Zaobstarajte si radšej brzdený príves, alebo karavan, teda s nájazdovou brzdou. Môže výrazne pomôcť eliminovať zárodky rozkmitania súpravy. Počas jazdy sa musíte poriadne sústrediť na šoférovanie, byť v strehu a sledovať správanie prívesu (alebo karavanu) v spätných zrkadlách. Pri prvých náznakoch kmitania, respektíve vybočovania prívesu, treba ubrať plyn. Do oscilácií sa môže jazdná súprava dostať z rôznych dôvodov – od prejdenia nerovnosti na ceste, cez bočný vietor, až po vysokú rýchlosť – samozrejme aj ich kombináciou. To všetko sú príčiny, ktoré vplývajú na stabilitu súpravy ťažné vozidlo – príves.

Ak nepomôže zníženie rýchlosti ubratím plynu, treba krátko pribrzdiť. Najlepšie v momente, keď príves prechádza cez stredovú os. Treba to podchytiť už v zárodku a pri malých výchylkách. Nerátajte s tým, že silné rozkmitanie podchytíte pohybmi volantu. Museli by ste mať veľa skúseností. Brzdiť treba čo najskôr, na začiatku mierne a jemne, alebo veľmi krátko a razantne, ak sa už výchylky začínajú nebezpečne zväčšovať. To by malo príves stabilizovať. Určite nebrzdite dupnutím na brzdu v situácii, keď už príves zmieta zadnou časťou a je v  najväčšej výchylke.

Ľahko sa to hovorí, či píše, ešte ľahšie číta. Horšie je to s praxou. K náchylnosti na oscilácie prívesu prispieva vysoké ťažisko nákladu, jeho umiestnenie na prívesnom vozíku a malý rázvor prívesu. Na väčšinu týchto nepriaznivých vplyvov je liekom pomalšia jazda. Radšej prísť napríklad s vytúženým autom na prívese domov o 15 minút neskôr, ako neprísť vôbec.

Ak neveríte, pozrite si vo veľmi dobrej obrazovej kvalite záznam z kabíny kamióna, ktorého vodič už tušil, že sa niečo deje s prívesom auta, ktoré dobiehal, ale pre istotu už nepredbiehal. Dobre urobil. Vodič ťažného auta neubral plyn, príves sa rozkmital nakoniec až tak, že sa prevrátil a so sebou vzal a na strechu prevrátil aj auto, za ktoré bol zapriahnutý.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo