2017-07-21 16:05:00
Chorvátsko ponúka lacnejšie cestovanie
Ilustračné foto

Chystáte sa na dovolenku tento víkend? Máme pre vás aktuálne informácie

Doprava v zahraničí počas predposledného júlového víkendu bude plná zdržaní, zápch a kolón.

Tento víkend sa začínajú prázdniny v Berlíne, Hamburgu, Brandenbursku, Mecklenbursko-Predpomoransku a Šlezvicko-Holštajnsku. Druhá vlna turistov sa vydá na cestu z Holandska a Severného Porýnia-Vestfálska. Stručne povedané, začína sa prvá várka sťahovania národov smerom za vysnívanú letnú dovolenku a situácia sa bude smerom k prelome júla a augusta ešte postupne zhoršovať.

Úplne najhoršie víkendy v lete nás však ešte čakajú. Kto teda nechce stáť v kolónach, mal by premýšľať o alternatívnej ceste, vopred sa včas informovať, alebo cestu smerovať na iný deň ako je piatok, sobota a nedeľa.

25. ročník Ennstal Calassic v Rakúsku

Od 20. do 22. júla sa jazdí v okolí mesta Ennstal už 25. ročník pretekov Ennstal Classic. Na tieto významné preteky prichádza zhruba 100 tisíc fanúšikov, predstaví sa na ňom vyše 250 vozidiel. V štartovom poli budú osobnosti ako bývalý pretekár Formuly 1 Mark Webber či herec zo seriálu Chirurgovia Patrick Dempsey. Tieto preteky však skomplikujú dopravu na rakúskych diaľniciach A9 (Pyhrn) a A10 (Tauren).

Rakúsky tunel Arlberg je uzavretý do októbra

Ťažké časy sa začali pre cestujúcich v Tirolsku a Vorarlbersku. Na ceste SS 16 pre opravu uzavreli až do 2. októbra tunel Arlberg. Počas tohto obdobia sa bude doprava odkláňať cez paralelný priesmyk Arlberg. Aj mimo špičky tam dochádza k strate 15 až 20 minút. Cez prázdniny sa však očakávajú dlhé dopravné zápchy. Preto sa strata času môže výrazne zvýšiť.

Hodinové kolóny pri meste Ptuj v Slovinsku

Pre stavbu diaľnice A4 v Slovinsku medzi mestom Ptuj a hraničným priechodom Macelj/Gruskovje sa tvoria dopravné zápchy a oneskorenie hlavne najmä cez víkendy. Vtedy býva zdržanie v kolóne často aj niekoľko hodín. Pracovníci Infoservisu ÚAMK ČR odporúčajú miesto obchádzať cez hraničný priechod Zavrč alebo Trnovec, ďalej na Varaždin a po diaľnici A4 sa dostanete do Záhrebu. Aj tu však očakávajte zdržanie, ale rádovo v desiatkach minút. Na tejto diaľnici sa dá využiť mýtna škatuľka ENC, prípadne sa dá vo Varaždíne kúpiť či dobiť.

Dopravné obmedzenia v Rakúsku

Od pondelka 10. júla do nedele 3. septembra opravujú v Rakúsku diaľnici A23 pred Viedňou. Opravuje sa tam vozovka a dva tunely (Stadlau a Hirschstetten) medzi exitmi Stadlau a Hirschstetten. V každom smere tam je prejazdný len jeden jazdný pruh a Asfinag, teda tamojší správca komunikácií, odporúča miesto obchádzať zjazdom z diaľnice A5 na rýchlostnej ceste S1 a ďalej potom pokračovať po diaľnici A22, ktorá vedie od Znojma.

Hraničné kontroly v zahraničí

Nemecko náhodne kontroluje vozidlá prichádzajúce v smere z juhu na sever. Dlhšie rady sa tvoria najmä na hraničných priechodoch Suben (A3 Linec - Passau), Walserberg (A8 Salzburg - Mníchov) a Kiefersfelden (A93 Kufstein - Rosenheim). Najkritickejšia je situácia počas víkendov a sviatkov.

Rakúsko v súčasnosti sleduje svoje hranice so Slovinskom, Maďarskom a Slovenskom. Na priechodoch môže nastať meškanie pre kontrolu platných cestovných dokladov. Rovnako ako v Nemecku je povaha a rozsah kontrol prispôsobovaná aktuálnej situácii.

Avšak dôsledná kontrola hrozí zo strany z Talianska. Vzhľadom na rastúci počet utečencov cez Stredozemnú trasu, uvažuje Rakúsko o zavedení ostrejšieho monitoringu na hraniciach s Talianskom. Nie je vylúčené, že tento plán sa bude realizovať v najbližšom čase.

Ceny pohonných látok

Ceny benzínu sú ako na hojdačke, ale ceny nafty pravidelne klesajú takmer u všetkých sledovaných štátov v zahraničí. V tabuľke uverejňujeme ceny platné v prepočte na eurá:

Krajina

NATURAL95

NAFTA

LPG

Francúzsko

1,33

1,17

0,79

Chorvátsko

1,20

1,10

0,44

Taliansko

1,49

1,33

0,59

Maďarsko

1,10

1,09

0,74

Nemecko

1,35

1,10

0,61

Poľsko

1,08

1,03

0,42

Rakúsko

1,15

1,07

0,66

Slovinsko

1,24

1,13

0,62

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo