2017-07-03 06:00:00
Požičanie auta na dovolenke
Požičanie auta na dovolenke

RADÍME: Prenajímate si auto na dovolenke? Nezabudnite na toto:

Zvyčajne vyrážame na dovolenku auto. Vzdialenejšie miesta radšej navštevujeme letecky.

Ak si v mieste pobytu chcete pozrieť viac a spoznať aj niečo iné, ako iba samotnú dovolenkovú destináciu, riešením je auto z požičovne. Buď už priamo na letisku, alebo prostredníctvom delegáta cestovnej kancelárie až v mieste ubytovania. Ani jedno z riešení nič nemenia na fakte, že si pri prenájme musíme dať pozor.

Iba náš obozretný prístup ako zákazníka nás môže ochrániť pred neskoršími možnými vysokými platbami za neskoré odovzdanie, za nedotankovanie paliva, poškodenú pneumatiku a podobne. Odborníci z českého ÚAMK zostavili akési „desatoro“ rád pre tých z vás, ktorí si na dovolenke požičiavate, alebo chcete požičať vozidlo. Nemali by ste na ne zabudnúť. Tu je 10 rád na prenájom auta na dovolenke:

1. Volíme buď spoločnosť, ktorá má buď dobré medzinárodné meno a je dobre známa po celom svete, alebo miestni ľudia, vrátane delegátov cestovných kancelárií, s ňou majú dobrú skúsenosť. Existuje množstvo možností aj na internete, kde si môžete auto rezervovať vopred.

2. Prenájom na deň prakticky vždy znamená - na 24 hodín. Ak potrebujete trocha flexibilnejší prístup, informujte sa vopred, aby ste predišli nedorozumeniam a ušetrili náklady za ďalší platený celý deň. Lepším riešením je prenajať si auto na 3 dni, viac ušetríte, ak si ho zoberiete na týždeň.

3. Optimálny je prenájom vozidla s klauzulou ohľadom doplnenia paliva „full-to-full“. Teda dostanete plnú, vrátite opäť plnú nádrž. Už pri požičiavaní je potom na mieste zaujímať sa, ako ďaleko od požičovne je čerpacia stanica. To platí najmä v prípade malých skútrov, lebo aj relatívne malá vzdialenosť, ktorú prejdete od čerpacej stanice, môže byť významná. Odporúčame nechať si potvrdenku o čerpaní paliva, kde je označené jeho množstvo, ako aj čas, kedy ste ho natankovali.

4. Ak chcete byť chránení pred neskoršími vyššími výdavkami, odporúčame komplexné poistenie s ochranou proti krádeži nielen samotného dopravného prostriedku, ale aj vecí z vozidla, kedy zlodeji buď poškodia zámok dverí, alebo rozbijú okienko. V každom prípade by ste mali mať poistené čelné sklo a pneumatiky, ktoré sa poškodia najčastejšie.

5. Zaujímajte sa, či požičovňa obmedzuje najazdené kilometre a prípadne na koľko denne. Neobmedzený nájazd je dobrým štandardom, nie ale samozrejmosťou. V opačnom prípade môžu náklady značne vzrásť pri vyššom nájazde kilometrov.

6. Doplnky, ako sú záchytné systémy pre deti, je nevyhnutné zabezpečiť si a dohodnúť vopred. Poskytovatelia navyše majú značne odlišné ceny. Náklady na detskú sedačku za týždeň na Malorke v sezóne vyjdú na 50 až 80 eur.

7. V neznámych miestach, kde sme na dovolenke, sa radi „istíme“ navigáciou. Bývajú však prenajímané zvlášť. Vďaka zmenám v roamingu je vhodnejšie pamätať na to a vziať si so sebou na dovolenku mobil s navigáciou. Môžete tak ušetriť až 100 eur za týždeň.

8. Na konci prenájmu je na mieste zaujímať sa o všetky poplatky a konečnú cenu ešte pred samotným ukončením zmluvy, aby bolo možné riešiť prípadné nedorozumenia.

9. V prípade, že požadovaná kategória auta nie je k dispozícii aj napriek včasnej rezervácii, prenajímateľ zvyčajne ponúka bez navýšenia ceny auto vyššej kategórie. Je to bežný postup, ale je potrebné sa o tom uistiť ešte pri preberaní vozidla, nie až pri jeho vrátení a platbe.

10. Najdôležitejšia rada na záver - trvá to síce iba niekoľko minút, ale dôkladne si prezrite celé vozidla a zapíšte si spolu s prenajímateľom poškodenia a chyby na vozidle. Najlepším riešením je viditeľné chyby hneď na mieste odfotiť. Pri vrátení vozidla potom máte argument, že vy ste nespôsobili dané poškodenie.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo