2017-06-23 07:55:00
Detské sedačky - test
Ilustračné foto
Zdroj: ÚAMK ČR

TIPY A RADY: Cestujete s deťmi? Na toto si dajte pozor!

Hlavnými "hrdinami" dovoleniek a prázdnin sú deti. Ich pobyt „na palube“ auta, či lietadla má svoje špecifiká.

Napríklad ak necestujete vlastným autom a potrebujete si v mieste pobytu požičať automobil, treba myslieť na to, či bude vybavený detskou autosedačkou, alebo bude mať detskú poistku Je oveľa viac vecí, na ktoré treba myslieť počas dovoleniek vzhľadom na bezpečnosť a pohodlie detí.

Dnes sa lieta viac, ako kedysi, keď sme si vybavili auto všetkým potrebným. To do lietadla vziať nemôžete. Zdá sa to na prvý pohľad ako drobnosť, ale ak poletíte do zahraničia lietadlom, môže nastať problém už pri ceste na letisko.

Cesta na letisko, parkovanie, autopožičovne

Ak má vaše dieťa výšku do 150 centimetrov (prípadne pod 36 kg), a podľa jednotlivých štátov Európy je vo veku do 10 do 15 rokov, je aj pre cestu vo vozidle taxi lepšie použiť detskú sedačku. Nie všetky taxislužby sú na takýchto pasažierov pripravené. Vo väčšine krajín nie je povinnosťou v prípade taxi používať autosedačky alebo podsedák. Väčšine rodičov však nejde iba o dodržiavanie pravidiel, ale o zabezpečenie maximálnej bezpečnosti pre svoje deti. Ak vás taxislužba odkáže, aby ste si dieťa usadili na kolená a pripútali sa spolu, neakceptujte to a hľadajte takú taxislužbu, ktorá má autá vybavené detskými sedačkami. Myslite však na to, že je nutné takéto vozidlo taxislužby objednať s určitým predstihom.

To isté platí pre autopožičovne v mieste vášho pobytu na dovolenke. Nenechajte sa odbiť napríklad delegátom v mieste dovolenky, že v danej južnej krajine sa to tak „neberie“. Nie je to pravda, pretože napríklad v Bulharsku sú detské sedačky povinné. Deti do 12 rokov nesmú byť na predných sedadlách, v Nemecku je detská sedačka povinná pre dieťa do 12 rokov a výšky 150 cm, inak hrozí pokuta 50 eur. V Rakúsku je to do 14 rokov a pokuta je dokonca 150 eur. Španielsko má povinné sedačky pre deti do 10 rokov, v Taliansku je to do 12 rokov a výšky 150 cm.

Rakúsky automotoklub ÖAMTC v spolupráci s ďalšími vykonal kontrolu v auto požičovniach a zistil, že motoristi majú často sťažnosti na vysoké poplatky za poskytnutie detskej sedačky. Nenechajte sa teda zneužívať. Tiež by ste mali požadovať náhradu za zjavne chybnú detskú autosedačku.

Ak máte namierené do zahraničia letecky, berte ohľad na deti, pretože pre nich je cesta únavnejšia. Sanžte sa na letisko cestovať buď taxíkom, alebo vlastným vozidlom. Potom ale treba vhodne zvoliť aj jeho parkovanie. Nielen s ohľadom na cenu, ale napríklad aj zaistený odvoz mikrobusom. Napríklad pri lete z Drážďan, ale aj z ďalších destinácií existuje možnosť zvoliť parkovisko, kde v prípade letu a dovolenky nad 10 dní, získate parkovanie zdarma. Zistite si takéto fakty pred odletom.

Zdroj: minv.sk

Dokumenty pre deti

Neraz majú deti na starosti počas leta ich prarodičia. Je potrebné pamätať na povinnosť mať pre každé dieťa vlastný pas. V EÚ je obvyklé, že pas do veku dvoch rokov dieťaťa má platnosť len 2 roky, od druhých narodenín potom na päť rokov. Mnoho krajín vyžaduje, aby platnosť pasu bola dlhšia ako 2 alebo 3 mesiace pred vstupom do daného štátu. Tiež je pre niektoré krajiny ako Chorvátsko, Slovinsko alebo Grécko nevyhnutná overená plná moc pre starých rodičov, doplnená o kópiu rodného listu dieťaťa.

V prípade konkrétnych zdravotných ťažkostí detí majte sebou napríklad preukaz diabetika alebo potvrdenie o iných chorobách. Samozrejme nezabudnite na dôsledné a dostatočne vysoké poistenie pre prípad choroby alebo úrazu.

Čo dieťaťu zabaliť?

Ak cestujeme vozidlom na dovolenku, máme šancu vziať sebou do auta obľúbenú hračku, jedlo, pitie, oblečenie dieťaťa. Samozrejme, že musíme pamätať na fakt, že dlhá cesta na juh nebude deti dlho baviť. Preto majú mať so sebou veci, na ktoré sú zvyknuté - svoje obľúbené knižky, hračky. Pre tie väčšie sú populárne tablety, video hry, prenosné obrazovky, ktoré dovolia premietať deťom ich obľúbené rozprávky, filmy. Na to treba pamätať rovnako, ako skontrolovať pred cestou funkčnosť pripojenia zariadení na napájanie cez zásuvku zapaľovača, alebo elektrickú zásuvku na 230V v aute či jeho kufri.

Zdroj: gannett-cdn.com, jdch.com
Zdroj: Seyth Miersma / AOL

Pri ceste lietadlom je vhodné sa dopredu informovať u konkrétnej leteckej spoločnosti, ako je to s povolenou hmotnosťou batožiny. Je dobré vedieť, či napríklad skladací kočík je započítaný do povolenej maximálnej hmotnosti batožiny.

Dojčenská výživa v príručnej batožine

Do auta máme šancu vziať sebou jedlo alebo pitie, ktoré pre dieťa potrebujeme. K chladeniu nápojov môžete využiť napríklad chladenú schránku pred spolujazdcom. Vyskúšajte si vopred, aká fľaša sa vám tam zmestí.

Iné je to na palube lietadla. V zásade je pre všetky lety v rámci Európskej únie (plus Nórsko, Švajčiarsko a Island) povolené priniesť na palubu kvapalinu v nádobách s objemom najviac 100 ml, balených v uzatvárateľnom plastovom vrecku. V príručnej batožine je potom možné prepravovať maximálne 1 liter tekutín zakúpených už po pasovej kontrole. Detská výživa pre tých najmenších by mala byť povolená

Preprava detí v lietadle

V súlade s nariadením EÚ môžu deti do veku dvoch rokov sedieť v lietadle na kolenách rodičov, ktorí použijú predlžovacie pás. Ten vám vydá na požiadanie letuška. Nad tento vek už majú deti sedieť na vlastnom sedadle. Len niektoré letecké spoločnosti poskytujú zdarma detské sedačky. Opäť je na rodičoch, aby sa dopredu informoval o možnostiach danej leteckej spoločnosti.

Ak si to teda zhrnieme, je predovšetkým vecou rodičov, urobiť počas dovolenky maximum pre pohodlie a bezpečnosť svojich detí.

jv
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo