2017-06-21 12:00:00
Ako si užiť cestu
Ilustračné foto
Zdroj: Škoda auto

Rady a tipy: Ako si užiť cestu autom na letnú dovolenku bez stresu

Ak dávate počas hromadného letného presunu dovolenkárov prednosť autu, máme pár rád, ako zvládnuť cestu aj prípravu na ňu.

Aby sa jazda nezmenila na neželané dobrodružstvo, je dobré držať sa niekoľkých základných rád. Odborníci zo Škoda Auto Slovensko ich už tradične pripravili za hrsť - odporúčajú, ako si čo najlepšie naplánovať trasu, pripraviť vozidlo na náročnú cestu, ale tiež ako si poradiť v nepredvídaných situáciách. Dnes prinášame prvú časť z nich.

Prvá z hlavných zásad, ktorú netreba podceňovať, je kontrola technického stavu automobilu pred cestou. „Motoristi si môžu urobiť základnú kontrolu svojho automobilu aj sami. Ak sú menej zruční a chcú mať istotu, že vozidlo bude stopercentne pripravené na dlhú cestu, odporúčam nechať si ho skontrolovať v autorizovanom servise ešte pred cestou na dovolenku. Ušetríte tak nielen čas príprav, ale aj zbytočné komplikácie a nemalé následné výdavky za opravy  v zahraničí,“  radí Róbert Hukel, vedúci popredajných služieb spoločnosti Škoda Auto Slovensko. Komplexná prehliadka vozidla v servise vám zaručí, že vaše auto dostalo potrebnú starostlivosť, vrátane kontroly bŕzd, prevádzkových náplní a nastavenia svetlometov.

Naplánujte si cestu vopred

Ak chcete prísť do cieľa rýchlo a bez stresu, vyrazte radšej v strede týždňa, určite nie v piatok a cez víkend, keď sú kolóny dovolenkárov najväčšie.

Zadať adresu letoviska do navigácie, keď už sedíte s rodinou či priateľmi v naštartovanom aute, nemusí byť najlepšie rozhodnutie. Hlavne ak sa chcete dostať do cieľa pohodlne a plynulo. Cestu si plánujte vopred, s pomocou plánovača trasy na internete. „Zistite si, kde sú v tranzitných alebo cieľových krajinách platené úseky, kde je pred hranicami posledná možnosť kúpiť si diaľničnú známku, či na trati nie sú obchádzky a ako sa najlepšie vyhnúť kolónam. Pokiaľ máte vozidlo vybavené funkciou Infotaiment Online, môžete si naplánovať trasu na portáli Škoda Connect a pohodlne ju poslať on-line  do navigácie v aute,“ odporúča Róbert Hukel.

Funkcia Infotaiment Online dostupná v modeloch Škoda od roku 2017 umožňuje prijímať aktuálne informácie z ciest v reálnom čase. Pri tzv. offline navigáciách je dôležité, aby ste mali nainštalovanú aktuálnu verziu mapy. Cestná a diaľničná sieť sa totiž neustále mení. Podľa typu navigácie vo vozidle sa dajú nové mapové podklady stiahnuť zadarmo.

Čo nezabudnúť doma

Vodičský preukaz, technický preukaz a doklad o poistení vozidla si nachystajte spolu s pasom alebo občianskym preukazom. Uistite sa vopred, či v danej krajine nie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Pre prípad potreby majte po ruke finančnú hotovosť a kontakty na zastupiteľské úrady a asistenčné služby. Ak vám papierové mapy nič nehovoria, zadovážte si autonabíjačku mobilných telefónov, ak nie je súčasťou výbavy vášho auta. Pre plnohodnotné využívanie infotainmentu si pred cestou aktivujte dáta na využívanie internetu v zahraničí. Vezmite si so sebou povinné tlačivo správy o nehode, alebo si ho stiahnite z internetu, prípadne kontaktujte poisťovňu, v ktorej máte uzavreté PZP alebo havarijné poistenie.

Rezervná výbava

Majte po ruke rezervnú predpísanú chladiacu kvapalinu. V núdzi sa dá nahradiť čistou vodou, po návrate ale nezabudnite dať vymeniť predpísanú kvapalinu. Zíde sa aspoň liter vhodného motorového oleja. Pri jeho kúpe sa vždy riaďte špecifikáciou výrobcu, dôležitá je predpísaná norma výrobcu, nie normy SAE, ani ACEA. Norma pre vaše vozidlo je uvedená na štítku na motore.

Zdroj: Škoda auto

Ak máte auto vybavené rezervným kolesom, pred cestou skontrolujete jeho stav a dofúkajte ho na hornú hranicu predpísaného tlaku najväčšieho hustenia. Alebo si pribaľte sadu na opravu pneumatík a pumpu alebo kompresor. Ak nezvládnete vymeniť koleso vlastnými silami, pomôže asistenčná služba Škoda Assistance – tá sa o výmenu postará. Dbajte vždy na bezpečnosť seba, svojich blízkych aj ostatných. Pri defekte na frekventovanej ceste si pred opustením vozidla oblečte reflexnú vestu a nech tak urobia aj ostatní. Neostávajte v aute, ale ak nepomáhate s výmenou kolesa, odíďte mimo cesty, za zvodidlá.

Do skrinky pod palubnou doskou pridajte súpravu rezervných žiaroviek. Ak si netrúfate vymeniť ich, navštívte najbližšieho servisného partnera.

Pravidlá cestnej premávky v zahraničí

Zistite si o krajinách, kam cestujete, čo najviac informácií o dopravných predpisoch. V rôznych krajinách sa môžu odlišovať rýchlostné limity na konkrétnych komunikáciách, ale aj ďalšie pravidlá prevádzky. Môže to byť napríklad počet, farba a umiestnenie reflexných viest, predpísaná lekárnička a výstražný trojuholník, úprava denného svietenia, telefonovanie počas jazdy, či dokonca zákaz konzumácie jedla a nápojov za volantom. Odporúčame preto pred cestou preštudovať si legislatívu tranzitných aj cieľových krajín. Za nedodržanie predpisov môžu hroziť značné sankcie, v prípade nehody nielen finančné.

Pomoc v núdzi a pri dopravnej nehode

V prípade poruchy kontaktujte asistenčnú službu. V prípade núdze sa o vás postarajú na území Slovenskej republiky aj v zahraničí. Viac o poskytovaných asistenčných službách nájdete v obale Palubnej literatúry vozidla, alebo ich poskytnú aj pracovníci centrály Škoda Assistance, dostupnej 24 hodín denne 365 dní v roku. Zo Slovenska na bezplatnom čísle 0800 11 94 55. Ak voláte zo zahraničia, vytočte telefónne číslo +421 2 4920 5951.

Hoci tlačidlo automatického tiesňového volania v Európe bude patriť k štandardnej výbave až od budúceho roku, už teraz je voliteľnou súčasťou výbavy väčšiny modelov Škoda vyrobených od 1.6.2017. Vyššie modelové rady sú už štandardne vybavené životne dôležitou funkciou Emergency Call. Tiesňové volanie sa automaticky spustí po nehode a auto nadviaže hlasové spojenie s tiesňovou linkou 112. Pomocou tlačidla v stropnom module možno tiesňové volanie aktivovať aj manuálne. Táto služba nie je automaticky dostupná vo všetkých krajinách, v európskych krajinách je možné overiť si dostupnosť služieb Škoda Connect

Šťastne až do cieľa

Tieto zásady naozaj fungujú, ich dodržiavaním predídete krízovým momentom na cestách. Uistite sa, že máte správne nastavený volant, sedadlo a hlavovú opierku. Dodržiavajte pitný režim, robte si prestávky, počas ktorých vystúpte z vozidla a ponaťahujte sa. Nepodceňujte príznaky mikrospánku a na rozptýlenie si pred cestou prichystajte napríklad aj playlist obľúbených pesničiek.

jv
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo