2016-11-08 04:15:00
Zimné pneumatiky 185/65 R15
Ilustračné foto
Zdroj: ADAC

Kde všade v zahraničí treba zimné pneumatiky a odkedy

Teploty sú už natoľko nízke, že by ste mali mať auto (dávnejšie) prezuté.

Letné pneumatiky fungujú do teploty približne 7° Celzia. Potom ich vlastnosti nemajú nič spoločné s bezpečnou jazdou. Jazda s letnou pneumatikou pri teplotách nižších ako 7 stupňov znamená až dvakrát dlhšiu brzdnú dráhu ako sa zimnými a horšiu ovládateľnosť vozidla pri jazdných manévroch.

Nie je to jediný problém. Ako ukázal prieskum Ústredného Auto Moto Klubu Českej republiky (ÚAMK), vodiči nevenujú pozornosť ani meraniu tlaku v pneumatikách. Urobil vlastné meranie na 250 vybraných vozidlách v Prahe. „Pri tomto meraní sme zistili, že 97% vozidiel malo podhustené pneumatiky, 2% prehustené a len 1% malo hodnotu tlaku v pneumatikách v poriadku. Tieto čísla sú alarmujúce, veď podhustená alebo prehustená pneumatika reaguje horšie a vodič napríklad nedobrzdí ", hodnotí výsledky meraní prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.


Okrem toho odporúča Autoklub pri jazde (hlavne) do horských oblastí voziť v aute teplú deku, termosku s teplým nápojom, dostatok paliva v nádrži (minimálne ½ nádrže), ručnú baterku, lopatku na vyhrabanie vozidla, snehové reťaze podľa návodu k vozidlu, rukavice, škrabku s metlou na odstránenie snehu a ľadu z vozidla, lano na vytiahnutie vozidla, štartovacie káble a asistenčné karty a samozrejme nabitý telefón...

Pripomeňme, že u nás sú zimné pneumatiky povinné pre osobné vozidlá podľa klimatických podmienok. Na Slovensku totiž zákon ukladá povinnosť používať zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Ak by ste tak neurobili, hrozí vám pokuta 60 eur. Okrem toho vám poisťovňa v prípade nehody môže krátiť poistné plnenie. Škoda vás tak vyjde oveľa drahšie, ako kúpa nových zimných pneumatík.

Ako je to s používaním zimných pneumatík v jednotlivých krajinách Európy? Paradoxne – to slovo asi najlepšie vystihuje ustanovenia, kde občas na prvý pohľad nefunguje zdravý rozum. Nuž ale napríklad v takom Švajčiarsku sú zrejme uvedomelí a zodpovední vodiči, ktorým netreba všetko ukladať zákonmi. Nuž naozaj, keď hrozba sankcií zo strany poisťovní je vysoká, nemožno sa čudovať, že zimné pneumatiky majú, aj keď „nemusia“ ...

Česká republika

Vozidlá v Českej republike musia mať zimné pneumatiky obuté od 1. novembra do 31. marca pri jazde po cestách označených dopravnou značkou „zimná výbava“. Tá platí od roku 2009, kedy ju prvýkrát osadili nielen v krajoch, ale aj na diaľnici D1. Povinnosť platí pre všetky vozidlá. Minimálna hĺbka dezénu vozidiel do 3,5 tony je 4 mm na všetkých kolesách, nad 3,5 tony musí byť minimálna výška dezénu 6 mm na všetkých hnacích nápravách.

Maďarsko

V Maďarsku nemajú vodiči povinnosť používať zimné pneumatiky. Povinnou výbavou v zimných mesiacoch sú ale snehové reťaze. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na cudzincov, ktorým sa nemusí umožniť vjazd do krajiny, ak ich nemajú v aute.

Poľsko

Neexistuje povinnosť používať zimné pneumatiky, no s ohľadom na tuhé zimy s množstvom snehu ich určite odporúčame.

Rakúsko

Vodiči sú zo zákona povinní od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam. Ak vás v tomto čase pristihne polícia pri jazde s letnými pneumatikami na zasneženej vozovke, pokuta môže byť až 5000 €! Rovnaká aj v prípade, keď hĺbka dezénu nedosahuje minimálne 4mm. Takéto pneumatiky sa považujú za letné. Na niektorých horských priechodoch je povinnosť používania snehových reťazí. Jazda s nimi je obmedzená na rýchlosť 40 km/h. Ak vodič s letnými pneu spôsobí v Rakúsku v zimnom období dopravnú nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške.

Zdroj: ADAC

Slovinsko

Medzi 15. novembrom a 15. marcom musia mať domáci vodiči v Slovinsku obuté zimné pneumatiky. Minimálna hĺbka dezénu je 3 mm. To neplatí pre turistov v prípade suchých a nezasnežených ciest. Ak je ale na ceste súvislá vrstva snehu, povinnosť používať zimné pneu majú aj turisti.

Chorvátsko

Minimálna hĺbka dezénu pri letných aj zimných pneumatikách je v Chorvátsku zákonom stanovená na 4mm. Počas zimnej sezóny je používanie zimných pneumatík v Chorvátsku povinné. Ak sa však na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, môže vodič použiť aj letné pneumatiky so zimnými reťazami.

Taliansko

Zimné pneumatiky sú povinné podľa klimatických podmienok od 1. novembra do 15. apríla. Výnimkou je autonómna oblasť Valle d'Aosta na severozápade Talianska (územie ohraničené Mont Blanc, Matterhorn, Alpi grai). Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou po celý čas od 15. októbra do 15. apríla musia byť vybavené zimnými pneumatikami.

Nemecko

Podľa nemeckého zákona je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Okrem povinnej nemrznúcej zmesi do ostrekovačov je povinný používať zimné pneumatiky, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. Ak vás zastaví polícia na zasneženej vozovke s letnými pneumatikami, alebo budete z toho istého dôvodu zdržiavať premávku, čakajte nemalú pokutu. V prípade extrémnych podmienok sú dokonca povinné zimné reťaze. Ak spôsobíte dopravnú nehodu, riskujete, že vám poisťovňa vzniknutú škodu nenahradí.

Švajčiarsko

Vo Švajčiarsku nie je povinnosť používania zimných pneumatík. No ak polícia uzná v prípade spôsobenia dopravnej nehody, že mohli zabrániť jej vzniku, zodpovedáte sa za ňu v plnom rozsahu. Toto platí aj pre zimné pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm. Švajčiarske poisťovne často odmietajú kryť vzniknuté škody, ak auto nemalo adekvátne pneumatiky.

Francúzsko

Vo Francúzsku nie sú zimné pneumatiky povinné, okrem niektorých vyznačených horských úsekov. V týchto oblastiach značky zakazujú vodičom vjazd, ak ich auto je obuté na letných pneumatikách.

Belgicko, Holandsko, Luxembursko

V krajinách Beneluxu nie sú zatiaľ zimné pneumatiky povinné s výnimkou Belgicka a to už od 1. októbra do 30. apríla. Súčasné klimatické zmeny a studené zimy sú dôvodom, že čoraz viac vodičov si ich zaobstaráva aj v týchto oblastiach Európy.

Veľká Británia

Vo Veľkej Británii nie sú zimné pneumatiky povinné. Sú však oblasti s pravidelným výskytom snehu ako je napr. Škótsko a Cumbria, kde ich vodiči pravidelne využívajú, lebo už spoznali ich výhody.

Dánsko

V Dánsku zákon nerieši otázku prezúvania na zimné pneumatiky. No s ohľadom na klimatické podmienky, sú v tejto krajne nevyhnutnosťou.

Nórsko

V Nórsku podobne ako v Dánsku neexistuje zákon o povinnom používaní zimných pneumatík počas zimných mesiacov. Nórske zákony však vyžadujú „pneumatiky s dostatočnou priľnavosťou“ a hĺbkou dezénu minimálne 3 milimetre. Polícia odporúča pre všetkých vodičov – domácich, aj turistom, jazdiť iba na kvalitných zimných pneumatikách.

Fínsko

Vo Fínsku sú zimné pneumatiky povinné od 1. decembrom do 1. marca. Minimálna hĺbka dezénu je zákonom stanovená na 3 milimetre. Pri nedodržaní predpisov hrozí poriadne vysoká pokuta!

Švédsko

Zimné pneumatiky sú povinné medzi 1. decembrom a 31. marcom. To platí len v prípadoch, keď sú cesty pokryté súvislou snehovou vrstvou, alebo snehovou kašou. Nevzťahuje sa to ale na turistov, no hĺbka dezénu ich pneumatiky nemôže byť menšia ako 3 milimetre. Vzhľadom na klimatické podmienky v krajine sú zimné pneumatiky viac ako odporúčaným doplnkom.

Estónsko

Povinné používanie zimných pneumatík počas zimných mesiacov sa začína 1. decembra a končí 1. apríla. Platí pre domácich aj pre turistov. Toto obdobie sa môže byť zmeniť vzhľadom na náhlu zmenu počasia.

Litva

Používanie zimných pneumatík je povinné počas zimnej sezóny od 10. novembra do 1. apríla. Platí pre všetkých, teda aj pre turistov.

Lotyšsko

Zimné pneumatiky sú povinné počas zimnej sezóny v čase od 1. decembra do 29. februára. Minimálna hĺbka dezénu zimných pneumatík je 3 mm. Vzťahuje sa aj na turistov.

Rusko, Ukrajina

Ani v jednej z týchto krajín nie je legislatívne vyriešené používanie zimných pneumatík. V samotnom Rusku však nájdete viacero oblastí, kde ani samotná zimná pneumatika nie je dostačujúca vzhľadom na ťažké klimatické podmienky a je na mieste uvažovať nad zimnými pneumatikami s hrotmi.

Bulharsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné

Rumunsko

Zimné pneumatiky legislatíva neurčuje ako povinné.

Španielsko

V Španielsku nie je používanie zimných pneumatík povinné. S prihliadnutím na rôznorodosť krajiny však je pár oblastí, kde sú pre vodičov prínosom.

Albánsko, Macedónsko, Čierna hora

Používanie zimných pneumatík nie je povinné. Platí to za predpokladu, že letné pneumatiky na vozidle majú výšku dezénu minimálne 4 milimetre.

Bosna a Hercegovina

Vodiči majú povinnosť používať na svojich vozidlách zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 15. apríla. Ako alternatíva sa pripúšťajú snehové reťaze na letných pneumatikách. Minimálna hĺbka dezénu pneumatiky je 4 milimetre.

Turecko

Zimné pneumatiky nie sú v Turecku povinné.

Pozor zmena!

Vo Francúzsku sú vzhľadom na blízkosť oceánu iné klimatické podmienky, takže v zime tam  jazdí pomerne veľa motocyklistov. Týka sa ich zmena dopravných predpisov. „Od 20. novembra sú povinné rukavice pre vodiča a spolujazdca idúcich na motorke, skútri, motorovej trojkolke a štvorkolke. Za nedodržanie tohto predpisu hrozí sankcia 68 Eur a jeden trestný bod“, upozorňuje Petr Vomáčka z ÚAMK.

Jozef Vydra
ZDROJ: internet, ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo