2016-07-28 12:25:00
Mýtnica Zagreb - Lučko
Mýtnica Zagreb - Lučko
Zdroj: hac.hr

Ak sa chystáte cez víkend na juh Európy – čakajte kolaps dopravy a kolóny

Počas uplynulého víkendu bolo na cestách smerom na juh rušno a „zápchovito“.

Premávka kolabovala už od sobotného rána a okolo poludnia sa situácia ešte zhoršila. Plno bolo na cestách v Rakúsku, Slovinsku aj Chorvátsku, kde napríklad kolóna pred mýtnicou Zagreb – Lučko v smere na juh mala vyše 12 kilometrov. Doprava v okolí Záhrebu dokonale skolabovala a znamenala spomalenie všetkých trás, ktoré viedli okolo hlavného mesta Chorvátska. Počas tohto víkendu to nevyzerá na žiadne zlepšenie, skôr naopak.

Pripravená je totiž séria mnohých uzávierok a ďalších dopravných komplikácií, ktoré prichádzajú v tom najnevhodnejšom možnom prázdninovom čase, ktorý môže byť. Nielen že sa začali veľké letné prázdniny v najľudnatejších spolkových krajinách Nemecka (Bavorsko, Bádensko-Württernbersko). Pridáva sa k nim aj druhá vlna dovoleniek z Holandska a tiež ďalších spolkových krajín Nemecka (napr. Berlín, Hamburg, Brandenburgsko). Očakávajú sa teda obrovské komplikácie na ceste smerom do Chorvátska, ale aj do Talianska a preťaženie alternatívnych trás.

Petr Vomáčka z ÚAMK rozhodne neodporúča cestovať smerom na juh v piatok popoludní a v sobotu počas celého dňa.

Čo vás teda čaká, ak smerujete za vašou vytúženou dovolenkou? Ak sa chcete presvedčiť, ako to vyzerá na jednotlivých úsekoch, navštívte stránku ÚAMK s kamerovými výstupmi.

Opravy vo Viedni
Na hlavnom ťahu bude tento víkend zúžená diaľnice A23 len na jeden jazdný pruh v každom smere. Stiahnutie prevádzky do jedného pruhu v každom smere je síce plánované na noc, ale konkrétne časy začiatku aj konca obmedzenia si určia samotní stavitelia podľa prebiehajúcich prác.

Stavba diaľnice A4 v Slovinsku
V Slovinsku stavia tamojšej správa ciest novú diaľnicu A4 medzi mestom Ptuj a hraničným priechodom s Chorvátskom - Macelj. Už minulé víkendy ukázali, že sa tam pravidelne tvoria dlhé kolóny vozidiel v oboch smeroch. Tento trend sa očakáva aj pre nadchádzajúci víkend.

Lake Festival pri jazere Schwarzlsee v Rakúsku
Od štvrtka 28.7. až do soboty 30.7. sa koná veľký festival južne od mesta Graz. Na tento festival podľa odhadov zamieri vyše 120 tisíc návštevníkov z celej Európy. Príchod a odjazd účastníkov veľmi skomplikuje prevádzku v smere do Chorvátska, pretože jazero sa nachádza kúsok od diaľnice A9 po ktorej idú turisti do slovinského mesta Maribor.

Ruský prezident navštívi Slovinsko
Ten, kto sa vydá v sobotu 30. júla po slovinskej diaľnici A2 smerom na juh a bude chcieť využiť tunel Karawanken spájajúcej Rakúsko a Slovinsko, bude mať tento deň bohužiaľ smolu. Kvôli návšteve ruského prezidenta Vladimíra Putina sa bude opakovane krátkodobo uzatvárať celá časť slovinskej diaľnice A2 a tunel Karawanken. Krátkodobé uzávierky budú prebiehať medzi 9 až 18 hodinou a sú priamo závislé na návšteve dôležitej delegácie. Uzávierky kvôli prejazdu vládnej kolóny vozidiel sa dotknú celého úseku od tunela Karawanken až po slovinské hlavné mesto Lujubljana.

Navyše táto trasa po diaľnici A2 a cez tunel Karawanken bude úplne uzavretá pre všetky vozidlá nad 3,5 tony celý deň počas soboty (30.7.2016). Do tejto hmotnostnej kategórie spadajú aj niektoré karavany a hlavne nákladné vozidlá.

Alternatívne trasy k návšteve ruského prezidenta
Prvá trasa vedie cez Taliansko. Od Villachu pokračujte po diaľnici A2 a A23 na Udine, ďalej po diaľnici A4 do mesta Trieste a na hraničný priechod medzi Slovinskom a Chorvátskom Dragonja. Dostanete sa tak na Istriu a do Puly. Na tejto trase však očakávajte vyššie finančné náklady na cestu, pretože v Taliansku budete platiť mýto (cca 12 Eur za osobné vozidlo).

Druhá trasa vedie z Villachu na Graz, Maribor a Záhreb. Bohužiaľ táto trasa už bude extrémne preplnená vodičmi cestujúcimi na juh Chorvátska, návštevníkov Lake festivalu a očakávame, že by mohla úplne skolabovať v úseku od Grazu cez Maribor až po Záhreb.

Ak už niet vyhnutia a naplánovali ste si nástup na dovolenku práve na tento víkend, obrňte sa trpezlivosťou, nezabudnite na dostatok občerstvenia a striedanie sa za volantom. Lebo aj pomalá jazda v kolóne počas horúčav znižuje pozornosť.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ak by ste mali namierené schladiť sa na sever, máme pre vás na záver aspoň jednu dobrú správu:

Novootvorená časť diaľnice A4 v Poľsku
Pri cestovaní po diaľniciach v Poľsku môžete využívať 41 nových kilometrov diaľnice A4 medzi exitmi Rzeszow a Jaroslaw. Otvorením tohto úseku sa dokončila celá diaľnica A4, ktorá teraz spája nemeckú a ukrajinskú hranicu. Môžete sa tak pohodlne po diaľnici dostať z Drážďan cez Wroclaw, Katowice, Kraków až do Ľvova.

Šťastnú cestu!

Komentáre k článku


Stream naživo