2016-07-15 09:00:00
Chorvátske diaľnice
Ilustračné foto
Zdroj: hac.hr

Chorvátsko 2016 – skúste to cez Maďarsko, majú nové cesty

Možno aj vo vašej rodine sa už na začiatku každého roka doma radíte, kam pôjdete na dovolenku.

Vývoj vo svete a v Európe nám naznačuje, že ak autom, tak sa väčšina zasa vyberie k „Slovenskému moru“ do Chorvátska. Vždy sa zíde pár dobrých rád na cesty, pretože každý rok sa niečo zmení na cestách, ale aj v predpisoch. Ako sa výhodne dostaneme k moru? Je niekoľko možností, ktoré si skúsime predstaviť.

Jednoznačne platí, že cesta cez Maďarsko do Chorvátska je kratšia, ako cez Rakúsko a Slovinsko, ktorá sa javí ako rýchlejšia možnosť dostať sa k moru. Ale nemusí to tak byť, lebo ju môžu spomaliť dopravné zápchy, o ktoré v tomto čase nie je núdza.

Maďarsko je zaujímavá tranzitná krajina, hlavne ak cestujete zo stredu a hlavne z východu Slovenska. Tam nie je veľmi čo riešiť. Cez Maďarsko je to nielen bližšie, ale ešte aj o čosi lacnejšie, ako by ste mali cestovať hlavne z východu našej krajiny pomaly cez celé Slovensko do Bratislavy a potom cez Rakúsko a Slovinsko. Dokonca aj keď pôjdete po diaľniciach a rýchlostných cestách, ktoré pribúdajú slušným tempom. Pri ceste z východného Slovenska vlastne ani nemáte veľmi vyhnúť sa im. V Maďarsku je nižšia cena pohonných látok ako u nás, takže „načapovať“ doma plnú nádrž nemusíte. Výhodnejšie je to za hranicami.

Maďarské známky kupujte v Maďarsku, alebo cez internet

Zo stredného a najmä východného Slovenska sa teda spoplatneným diaľniciam nevyhnete. No ceny za používanie diaľnic sa nemenili ani tento rok. Maďarsko má, podobne ako je to u nás, elektronické diaľničné známky. Do systému sa zaregistrujete zaplatením poplatku na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, cez internet alebo pomocou SMS. Pri platbe hotovosťou vám dajú ako potvrdenie o zaplatení pokladničný blok, pri platbe cez internet či mobil posielajú autorizačný kód.

Cena za 10 dňovú diaľničnú známku je oficiálne 2975 forintov, čo je približne 9,5 eura. Za mesačnú zaplatíte 4780 forintov, teda v prepočte asi 15,40 €. To platí pri kúpení na maďarskej strane (čerpacie stanice, hraničné priechody) a cez internet. No napríklad na Slovensku (presnejšie na diaľničnom hraničnom priechode v Jarovciach) vás 10 dňová známka bude stáť 11,88 €.

Z východu cez Budapešť

Hoci sa to nezdá na prvý pohľad ako dobrý nápad, je to najjednoduchšia a najrýchlejšia alternatíva. V smere od Košíc cez priechod Hraničná pri Hornáde-Tornyosnémethy je smerom na Miskolc až do Budapešti veľmi kvalitná cesta a diaľnica. Problémom môže byť prejazd Budapešťou. Najlepším riešením je obísť Budapešť po juhovýchodnom obchvate. Naplánujte si však jazdu tak, aby ste to stihli ešte v noci, respektíve zavčasu ráno pred rannou dopravnou špičkou. Potom sa stačí  vybrať popri Balatone po ceste E71 (diaľnica M7) smerom na Székesfehérvár a ďalej na mesto Nagykanizsa.  Za ním odporúčame odbočiť na diaľnicu M 70 a hneď z nej na Letenye a využiť takzvaný starý hraničný priechod Letenye – Goričan, ktorý býva oproti diaľničnému takmer vždy prázdny. Ešte nedávno bol oficiálne len pre nákladnú dopravu, ale dnes má označenie aj pre osobné vozidlá. Je to zároveň prvá možnosť vymeniť si v zmenárni eurá za chorvátske kuny. Tie zvyšné môžete minúť pri ceste späť na čerpacej stanici tesne pred hranicami.

Zo Stredného Slovenska máte na výber

Smerom z východu až po hraničný priechod Šahy je cesta jasná – cez obchvat okolo Budapešti. Zo Šiah je lepšie prejsť Budapešť priamo, lebo cestou na obchvat si to nadídete o pekných pár kilometrov. Za Budapešťou sa už napojíte na E 71 (M7) a ďalej pokračujete ako je už napísané pri ceste z východu.

Ak prechádzate cez hraničné priechody v Komárne, či Medveďove, je dobrým riešením aj ísť na Györ a Székesfehérvár a ďalej už okolo Balatonu a Nagykanizsu. Ale je alternatívou aj cesta č. 83 smer Pápa. Tam sa rozhodnete, či obídete Balaton cez Veszprém po severnej strany a napojíte sa na už spomenutú E 71, resp. M7 na jeho „hornom“, teda severnom  konci, alebo sa vyberiete na Kesthely a pripojenie urobíte na „dolnej“, teda južnej strane. No ak nechcete platiť za diaľnice, je možnosť pokračovať ďalej smerom z Kesthely po starej ceste č.7 na Nagykanizsu a Letenye. Takto sa vyhnete Slovinsku, kde ušetríte diaľničný poplatok.

Zo západu viac možností

V prípade, že štartujete zo Západného Slovenska, či Bratislavy a okolia, si môžete  vybrať alternatívne trasy. Ak máte našu, teda slovenskú (elektronickú) diaľničnú známku, môžete z Bratislavy prejsť po diaľnici D2 cez Maďarsko a hraničný priechod Rajka. Tam si kúpite diaľničnú známku a môžete pomerne pohodlne (aj keď po dlhšej trase) cestovať po diaľnici okolo Györu až po Budapešť a ďalej sme to už spomínali – Nagykanizsa a Letenye – Goričan.

Cez Maďarsko bez poplatku

Maďarská trasa do Chorvátska je pre obyvateľov západného Slovenska jednoznačne najlacnejšia. To v prípade, že cestujete po nespoplatnených cestách. Cesta do Chorvátska cez Maďarsko totiž umožňuje vyhnúť sa akýmkoľvek poplatkom za diaľnice. A to nielen maďarským, ale aj rakúskym a slovinským. Dá sa vyhnúť aj krátkemu a nielen rizikovému, ale aj spoplatnenému úseku cez Slovinsko.

Do Maďarska sa dostanete cez starý hraničný priechod Rajka pri Bratislave. Pokračujete starou cestou na Mosonmagyaróvár, Csornu, Körmend, Szombathely a ďalej treba odbočiť na Lenti. Výhodou je, že do konca tohto roka má byť dokončená rýchlocesta M86 z Mosonmagyarováru cez Csornu a Szombathely. No už teraz je z vyše 101 kilometrov hotových zhruba dvakrát 30 kilometrov. Vďaka obchvatu Csorny a novým úsekom cesty medzi Szombathely a Zalalövő sa dá po M86 cestovať omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie. Celá cesta M86 aj vrátane štvorprúdových úsekov, kde je rýchlosť obmedzená na 110 km/h je zatiaľ bez poplatku a vraj tak má byť aj po jej dokončení. To sa uvidí, keď bude naozaj hotová. No zatiaľ je to najprijateľnejšia trasa pre cestovanie „zadarmo“.

V Lenti odbočte na Letenye, odkiaľ sa dostanete nespoplatnenou cestou až na maďarsko-chorvátsky hraničný priechod Letenye-Goričan.

Tých zhruba 210 km síce vedie cez množstvo obcí a je na ňom aj množstvo rýchlostných obmedzení. No ak sa vyberiete na cestu v noci, môžete ho absolvovať za zhruba tri hodiny. Je na vás, či je to prijateľné výmenou za diaľničné poplatky, ktoré neplatíte.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)
Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

Cez Slovinsko s rizikom

Odporúčame vám vyhnúť sa skratke cez krátky úsek cez územie Slovinska za hraničným priechodom Rédics. Slovinci nielen že majú drahé diaľničné poplatky, ale od minulého roka zaviedli pre autá do kategórie do 3,5 tony novú kategóriu 2B. To sú autá, ktoré nad prednou nápravou majú výšku viac ako 1,3 metra. Sú to vlastne viac-menej všetky viacmiestne autá typu dodávka. Ak cestujete takým pripravte sa, že zaplatíte rovno dvojnásobok za známky. Teda nie 15, ale 30 eur za týždeň a 60 eur za mesačnú. Prečo to spoíname: Slovinci pripravili na svojom území za priechodom Rédiscs – Mursko Središče chyták v podobe zmätočného dopravného značenia. Vlastne ho len výrazne zneprehľadnili a keď zle odbočíte, ste hneď na diaľnici – a tam si na vás počkajú slovinskí policajti. Napriek tomu, že ako tvrdia, toto nie je ich hlavným dôvodom, prečo tam hliadkujú No nech to tvrdia niekomu inému...

Nielen, že tak musíte zaplatiť vysoký poplatok za diaľničnú známku, ale aj pokutu. Takže tých 11 kilometrov, ktorými by ste sa „prešmykli“ cez Slovinsko by vás stálo veľa – ak sa teda nevyznáte a neviete, kadiaľ ísť. Môžete si to ale trúfnuť – len nezabudnite, že na kruhovom objazde tesne za maďarsko-slovinskými hranicami sa musíte vyhnúť prvému výjazdu. Ten vás totiž pošle rovno na diaľnicu. Treba odbočiť až na druhom výjazde s označením Lendava. Potom pokračujte starou cestou cez Dolina pri Lendavi a Pince na chorvátsky hraničný priechod Mursko Središče a potom smerom do Maďarska na Letenye – a tam už cez starý hraničný priechod do Chorvátska.

Ak by ste chceli silou-mocou ušetriť čo najviac, môžete pred starým hraničným priechodom Mursko Središče ešte v Slovinsku odbočiť doprava a ponad diaľnicu prejsť cez Pince-Marof a Petišovici späť na hlavný priechod Mursko Središče a odtiaľ pokračovať už cez chorvátske obce Mačkovec, Čakovec a Štefanec, kde sa pripojíte na diaľnicu. Prípadne prejsť z Čakovca až na Varaždin a potom na diaľnicu – ale je to naozaj za zváženie, či sa oplatí takto si komplikovať cestu. Najmä ak sa tadiaľ chystáte po prvý raz. No ak ste už týmto úsekom prešli aspoň jeden - dvakrát, ušetrené peniaze môžete minúť na dobrý obed, či večeru priamo pri mori. Takže šťastnú cestu.

Na záver ešte upozornenie:

Maďarská republika začala vo veľkom stavať diaľnice čo je aj vidno. Cesty sú fakt kvalitné. Treba si ale dať pozor, že na maďarských cestách nainštalovali na diaľniciach nové radary, ktoré snímajú akékoľvek prekročenie povolenej rýchlosti. Ak si chcete „zrýchliť“ cestu, pozor na rýchlomer. Inak vám približne o 2 mesiace príde domov pozdrav s pokutou.

Cena za diaľničné známky do 3,5 tony

Rakúsko Slovinsko Maďarsko
10 dní 8,80 € 7 dní 15 € 10 dní 9,50 €
2 mesiace 25,70 € mesiac 30 € mesiac 15,50 €
rok 85,70 € rok 110 € rok 137,38 €

 

Dopravné predpisy

  Rakúsko Slovinsko Maďarsko
Rýchlostný limit v obci 50 km/h 50 km/h 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 100 km/h 90 km/h 90 km/h
Rýchlostný limit rýchlocesta 100 km/h 100 km/h 110 km/h
Rýchlostný limit diaľnica 130 km/h 130 km/h 130 km/h
Povolený alkohol 0,049 % 0,049 % 0,00%
Celodenné svietenie nie áno mimo obce
Reflex. vesty áno (aj deti) áno áno
Detské sedačky áno áno áno

 

Pokuty

  Rakúsko Slovinsko Maďarsko
Prekročenie rýchlosti o 10 km/h obec/mimo 25/11 € 250/60 € od 60 000 HUF
Prekročenie rýchlosti o 20 km/h obec/mimo 65/29 € 500/120 € od 100 000 HUF
Prekročenie rýchlosti o 30 km/h obec/mimo súdny príkaz/od 70 € 1 000/240 € od 300 000 HUF (súdny príkaz)
Prekročenie rýchlosti nad 50 km/h   1 500/380 €  
Jazda na červenú (STOP) od 36 € 250 € 100 000 HUF
Alkohol 0,05 – 0,08 % od 300 € od 450 € 100 000 HUF
Alkohol nad 0,08 % od 800 € od 570 € od 200 000 HUF
Alkohol nad 0,12 % od 1 200 € + zadržanie od 950 € + zadržanie  
Alkohol nad 0,16 % od 1 600 + zadržanie    
Telefonovanie od 50 € 120 € 30 000 HUF
Nezapnuté pásy od 35 € 120 € 10 000 až 30 000 HUF
Nesprávne parkovanie od 58 € od 45 € 10 000 HUF

 

Jozef Vydra, Marián Urge

Komentáre k článku


Stream naživo