2016-07-13 09:30:00
Diaľnica A2 Macelj -
Diaľnica A2 Macelj - Záhreb
Zdroj: hac.hr

Chorvátsko 2016 – cez Rakúsko a Slovinsko kratšie, komfortnejšie, drahšie

Skrátiť si cestu o hodinu a 80 kilometrov na ceste za vytúženou dovolenkou môže byť lákavé.

Netvrdíme však, že budete v cieli cesty aj rýchlejšie, teda skôr, ako keby ste si vybrali cestu cez Maďarsko. Zdržať vás môžu dopravné zápchy, ktoré sú v týchto dňoch celkom pravidelným koloritom. Čo ušetríte (teoreticky) na palive, zaplatíte na diaľničných poplatkoch v Rakúsku.

Ak neodbočíte správne, cesta cez Slovinsko vás bude stáť po diaľnici ďalšie peniaze navyše. Diaľnici s predraženou diaľničnou známkou sa dá vyhnúť, no musíte byť ostražití.

Ak cestujete zo západného, či severného Slovenska do Chorvátska, potom máte na výber. Cesta neustále po diaľnici cez Rakúsko a Slovinsko je bezpečná, komfortná a spoľahlivá. Za tieto benefity si však priplatíte. V Rakúsku platí úprava cien o infláciu, takže v porovnaní s minulým rokom sa mierne zdvihli ceny diaľničných známok. Už tretí raz po sebe. Našťastie sú to len drobné - za desaťdňovú nálepku si priplatíte 10 centov (8,70 €), pri dvojmesačnej je to viac o 40 centov (25,30 €).

Slovinsko stále drahé

Za pár kilometrov jazdy po diaľnici v Slovinsku, ktoré je spojnicou medzi Rakúskom a Chorvátskom zaplatíte viac, ako v Rakúsku. Ale aj nemusíte. Stačí len vedieť alternatívnu trasu. Keď Európska únia vyčítala Slovincom pred pár rokmi, že majú len ročnú diaľničnú známku, Slovinci pridali známky aj s kratšou platnosťou. No motoristom to neprinieslo žiadnu výhodu.

Slovinsko síce zaviedlo mesačnú aj 7-dňovú známku, lenže tá stojí až 15 €. Kto by sa však vybral k moru na sedemdňovú dovolenku? Pri spiatočnej ceste teba teda zaplatiť znova ďalšiu nálepku, alebo si za cenu dvoch týždňových rovno kúpiť mesačnú. Dostanete ich na hraničných priechodoch alebo na čerpacích staniciach. Prípadne nemusíte zaplatiť nič, ak sa diaľničným úsekom vyhnete.

Na to však musíte dobre poznať trasu. Z rakúskej diaľnice treba odbočiť smerom na Slovinsko už na výjazde Gersdorf. Potom smerujte na hraničný priechod Mureck, ktorý je ešte pred diaľničným hraničným priechodom Spielfeld smerom na Maribor. Z priechodu Mureck sa treba vydať starou cestou cez Lenart na Ptuj, kde odbočíte doľava na hraničný priechod Macelj – smer Záhreb. Odporúčame vám preštudovať si cestu vopred, urobiť si itinerár aj s mapou z vyhľadávača, prípadne s náhľadmi pred dôležitými križovatkami. Alebo sa zveriť navigácii, v ktorej naozaj funguje vypnutie spoplatnených úsekov. Nie všetky to korektne podporujú, tak pozor, aby ste sa nedostali na slovinskú diaľnicu.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

Riziková alternatíva

Existuje ešte druhá možnosť, ktorá však obsahuje riziko - ísť po starej ceste na Maribor. Vtedy  treba zísť z rakúskej diaľnice až na výjazde Spielfeld a pokračovať mimo diaľnice (pozor na značenie) na Maribor a Ptuj a cez priechod Macelj smerom na Záhreb.

Pozor! V tomto prípade na vás číha „nástražná mína“ v podobe krátkeho úseku cez spoplatnený kruhový objazd! To urobili Slovinci naschvál, aby zinkasovali každého, kto chce ušetriť na ich diaľničných poplatkoch. Existuje aj tam riešenie, ale je dosť komplikované a ak ste v minulých rokoch tadiaľ nešli a nevyznáte sa, radšej neriskujte a zvoľte predchádzajúcu alternatívu. Prípadne ak máte úplne aktuálne mapy v navigácii, môžete to skúsiť.

Tretia cesta je cez spoplatnené diaľničné úseky. Je iba na vás, ktorú alternatívu si vyberiete: buď od Mariboru cez priechod Macelj smerom na Záhreb, kde vás však čaká najvyťaženejšia chorvátska mýtnica Lučko. No ak smerujete na Istriu, alebo Kvarner, lepšie je ísť cez Ľubľanu smerom na Pulu cez hraničný priechod Rupa.

Doma netankujte doplna

Pozitívom však je, že aj keď zaplatíte viac za diaľnice, svoje nádrže si naplníte za hranicami lacnejšie, ako doma. Ceny palív sú nižšie v Rakúsku, dokonca aj na diaľničných čerpacích staniciach zaplatíte menej, ako u nás.

To celkom neplatí v prípade pokút. Hoci obe krajiny v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nemenili ich výšku, niektoré sú z pomerne drahého kraja. Ale ak idete na dovolenku, tak prepnite na voľnejší režim a nesnažte sa trhať rekordy v čase príjazdu do svojej vytúženej destinácie. Zvýšená únava a stres za volantom za to nestoja. Keď si už myslíte, že ste niekde „ušetrili“ nejaký čas, určite ho stratíte v zápchach – aj pri nepredvídaných práve vďaka nehodám.


ZDROJ: hak.hr, uamk.cz

Komentáre k článku


Stream naživo