2016-06-29 05:00:00
Autom bezpečne na letnú
Autom bezpečne na letnú dovolenku
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Na bezpečnú cestu autom na letnú dovolenku sa pripravte vopred

Čas dovoleniek sa rýchlo blíži, niektorí budú cestovať lietadlom, iní vlakom a mnohí sa vydáte na cestu autom.

Práve pre tých z vás, ktorí ste sa tento rok rozhodli cestovať za letným dobrodružstvom autom, pripravili odborníci zo spoločnosti Škoda Auto Slovensko niekoľko dobrých rád, ako bezpečne prísť do cieľa. Na pomoc prichádza aj názorné sprievodné video s užitočnými radami.

Základným predpokladom bezpečného cestovania, je bezchybný technický stav auta. Niekoľko základných vecí si môžete pred cestou skontrolovať aj sami. Ak však nechcete riskovať, že na niečo zabudnete, zverte svoje auto odborníkom.

„Prípravy na dovolenku zaberú množstvo času. Veľa ho však ušetríte, ak sa vám o prípravu auta na dovolenku postarajú odborníci v autorizovanom servise. Zbavíte sa starostí, máte garanciu, že o vaše auto bude perfektne postarané a predídete aj možným komplikáciám počas cesty,“ hovorí Róbert Hukel, vedúci popredajných služieb spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

Zdroj: Škoda auto

Dôkladne si naplánujte cestu

Neodporúča sa vyraziť na cestu bez prípravy a iba jednoducho zadať cieľ cesty do navigácie. Naplánujte si trasu, kadiaľ chcete ísť. Zistite, či sa tam v čase vašej dovolenky nechystajú uzávierky. K tomu vám môže významne pomôcť nielen navigácia, ale aj plánovač cesty. Na internete ich nájdete naozaj mnoho, stačí si iba vybrať. Cez prázdniny sa doprava po celej Európe zahusťuje a mali by ste rátať s dopravnými zápchami, trvajúcimi aj niekoľko hodín. „Ak je to možné, odporúčame naplánovať si cestu na stred týždňa. Rozhodne sa vyhýbajte piatku, sobote a nedeli. V tom čase sú zápchy najväčšie. Ideálny nie je ani pondelok,“ radí Róbert Hukel.

Pri plánovaní cesty je potrebné pamätať na mýto, rôzne legislatívne predpisy v krajinách, ktorými budete prechádzať. Napríklad  rýchlostné limity, svietenie cez deň, alebo povinnú výbavu v aute. Odborníci odporúčajú tieto zdanlivo banality nezanedbať, vyhnete sa zbytočným pokutám. Vedeli ste napríklad, že pri ceste vo Francúzsku musí byť súčasťou výbavy aj alkoholtester? Na internetových stránkach väčšiny krajín nájdete podrobné informácie.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Nakladanie batožiny nepodceňujte

Pri nakladaní batožiny do auta platí niekoľko základných pravidiel. Ťažké kusy batožiny patria na dno kufra, preto by ste ich mali dávať do auta ako prvé. Dôležité je, aby batožina spolu s ostatnými vecami neprevyšovala hornú hranu zadných sedadiel. Bezpečné je to iba vtedy, ak má auto za sedadlami oddeľujúcu sieť alebo mrežu. „Nesprávne uložená batožina sa môže pri prudkom brzdení zmeniť na život ohrozujúcu zbraň. Navyše, netreba zabudnúť, že zaťažené auto sa správa inak v zákrutách a brzdná dráha sa predlžuje,“ varuje Róbert Hukel. Pokiaľ máte batožiny viac ako dokáže bezpečne váš batožinový priestor zvládnuť, siahnite po strešnom nosiči s boxom. Tam však patria iba ľahké, no napríklad objemné veci, aby ste nezmenili ťažisko auta.

Pomaly ďalej zájdeš

V prvom rade treba myslieť na komfort vodiča. Všetky parametre v aute, ako nastavenia sedadla, klimatizácie, hudby a podobne by mal mať pod kontrolou práve šofér. Najväčším rizikom je naordinovať si obrovské porcie kilometrov v jednom kuse bez prestávky len preto, aby ste boli pri mori o niekoľko hodín skôr. Jazdite podľa predpisov a nepreceňujte svoje schopnosti. Maximálny čas nepretržitého šoférovania by v bežnej prevádzke nemal byť dlhší ako štyri hodiny. Každú hodinu a pol jazdy by podľa odborníkov mala nasledovať malá prestávka a v rámci nej rozcvičenie, ktoré rozprúdi krv. Dôležité je nielen správanie vodiča, ale aj posádky, najmä spolujazdca. Ten by mal vodiča nielen sledovať, ale s ním tiež konverzovať. Pri spozorovaní najmenších známok únavy je nevyhnutné zastaviť a urobiť si prestávku.

Berte v prvom rade ohľad na deti

Ak sú súčasťou posádky aj deti, pokúste sa vyraziť na cestu cez noc, aby cestu prespali. Samozrejmosťou pre ich bezpečnosť je použitie certifikovaných detských sedačiek. Ak nemôžete cestovať z rôznych príčin v noci, musíte nájsť pre deti dostatok zábavy. Keď nemáte v aute zabudovaný DVD systém, dobrým pomocníkom sú rozprávky na nosičoch, ktoré podporuje audiosystém vášho auta. Rôzne slovné hry sú rovnako dobrým nástrojom, ako vytrhnúť vaše ratolesti z nudy. Naplánujte si pravidelné zastávky, aby sa deti mohli prebehnúť, rozptýliť, navyše krátka prechádzka urobí dobre aj vám.

Pitný režim musí byť, ale nestačí

Počas cesty autom, najmä dlhšej, je nevyhnutné dodržiavať pitný režim. Vyhnete sa tak nepríjemným následkom dehydratácie. V letných horúcich mesiacoch by mal dospelý človek vypiť denne 3,5 až 5 litrov vhodnej tekutiny. Vyhnite sa sladeným nápojom, naopak odporúčané sú čistá voda, bylinkové čaje, ovocné šťavy alebo minerálky. Opatrne aj s kávou, ktorá organizmus odvodňuje.

K celkovej hydratácii organizmu však samotný pitný režim nestačí. Vďaka klimatizácii či slnečnému žiareniu a vysokým teplotám sa vysúša a dehydruje pokožka. Odporúča sa používanie hydratačného krému aj ovlažovanie pleti a vlasov nechlórovanou vodou. Myslite na to už pred cestou a zabezpečte si dostatok tekutín. Môžete ostať v zápche a nebudete mať možnosť doplniť zásoby na čerpacej stanici. Na jednu fľašu navyše sa miesto vždy nájde.

Zdroj: Škoda auto

Pomoc v núdzi

V prípade poruchy radíme motoristom kontaktovať asistenčnú službu. Majiteľom áut značky Škoda je k dispozícii služba ŠKODA Assistance. Je dostupná 24 hodín denne 365 dní v roku. Pokiaľ telefonujete zo Slovenska, vytočte bezplatné telefónne číslo 0800 11 94 55. Ak zo zahraničia, vytočte telefónne číslo s medzinárodnou predvoľbou +421 2 4920 5951.

Doživotná garancia mobility

Dodržiavanie servisných intervalov, predpísaných výrobcom v autorizovanom servise Škoda znamená, že máte k dispozícii pomoc od asistenčnej služby zadarmo a automaticky. A to kedykoľvek a kdekoľvek pri nečakanej poruche. Ak by sa nepodarlo uviesť vaše auto do prevádzky priamo na mieste poruchy, odtiahnu ho do najbližšieho autorizovaného servisu Škoda. Ak opravu neurobia v ten istý deň a vy ste vo vzdialenosti väčšej ako 30 km od miesta vášho bydliska alebo cieľa vašej cesty, servis Škoda vám môže v prípade potreby zaistiť náhradnú dopravu, požičanie náhradného auta či ubytovanie v hoteli pre posádku na jednu noc.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

Komentáre k článku


Stream naživo