2016-04-07 04:00:00
V lete na zimných
V lete na zimných
Zdroj: ÖAMTC

Dojazďujete zimné pneumatiky v lete? Je to nebezpečné a drahé

Neraz vidno jazdiť autá v horúcom lete na dosluhujúcich zimných pneumatikách.

Napriek snahe ušetriť za každú cenu, nerobte to. Koledujete si o problém a ešte je to aj (paradoxne) drahšie! Neuvedomujete si to, ale stojí vás to peniaze navyše! Na jar by sme mali prezuť do letných pneumatík. Nevedno, ako je to na Slovensku, no napríklad v susednej Českej republike podľa prieskumu obchodu Pneumatiky.cz neprezúva svoje vozidlo zo zimných gúm na letné až pätina českých vodičov. Aj slovenské auto(moto)kluby sú na takéto informácie skúpe, nuž sme čerpali z podkladov a zistení českého ÚAMK. Ten sa vyjadril, že zo skúseností v oblasti asistenčných služieb a servisu vozidiel musia spomínaný údaj bohužiaľ potvrdiť.

 „Počas našej 50 ročnej skúsenosti, sa stále viac Čechov rozhoduje skôr peňaženkou, než reálnymi dôsledkami svojho rozhodnutia neprezúvať. Ich rozhodnutie tak bohužiaľ výrazne ohrozuje bezpečnosť ostatných motoristov. Veľmi nás to trápi, " zhodnotil stav prezúvania pneumatík prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Pritom je celkom zaujímavé, že EÚ v mnohých oblastiach, v ktorých by sa nemusela do ničoho „montovať“ vydáva nariadenia , ktoré väčšinou znepríjemňujú ľuďom život. No ak ide o bezpečnosť, je podozrivo ticho a necháva rozhodovanie o používaní pneumatík na národnej legislatíve každého štátu. „Rozporuplná situácia je v Poľsku, kde zimné pneumatiky sú len odporúčané a na Slovensku sú na tom obdobne ako u nás. Hystéria okamžitého prezúvanie podľa dátumu a nie podľa poveternostných podmienok je niekedy prehnaná. Napriek tomu prežívať zimné pneumatiky až do leta, alebo dokonca celoročne je nielen otázkou zhoršenia jazdných vlastností. Je to najmä zhoršenie bezpečia, nielen pre nás, ale aj pre ostatné vozidlá, ktoré na vozovke míňame“, skonštatoval stav v EÚ Vaníček.

Zdroj: AutoBild.de

 
Jazda na zimných pneumatikách v lete je nebezpečná a navyše drahá. Prináša takéto protivenstvá:

1. Spotreba sa zvýši o takmer 10%
Rýchlym prepočtom sme dospeli k výsledku, ktorý nepoteší žiadneho vodiča osobného vozidla. Jazdou v lete na zimných pneumatikách „prešustruje“ vodič Škody Octavia 1,6 TDI s ročným nájazdom 30 tisíc km takmer vyše 70 eur ročne a vodič Škody Octavia 1,4 TSI s ročným nájazdom 30 tisíc km prerobí dokonca takmer 100 eur.

2. Opotrebenie behúňa je takmer 20%
„Veľmi teplé leto je pre nás príjemné, ale prejavuje sa na zimných pneumatikách v lete vyšším opotrebením. Zimné pneumatiky totiž obsahujú v zmesi gumy viac siliky (špeciálne upravený kysličník kremičitý, ktorý sa pridáva do behúňových zmesí) ako letné, aby boli k vozovke priľnavejšie,“ dodal Vaníček.

3. Zhoršené charakteristiky vozidla o 30%
Vozidlo na zimných pneumatikách v lete viac tzv. pláva na ceste a čo je horšie, jeho brzdná dráha je dlhšia. „Pri spoločnom teste s Rakúskym autoklubom ÖAMTC sa preukázalo, že auto na zimných pneumatikách zabrzdí z rýchlosti 80 km/h o 6,4 metra ďalej, ako auto na letných," pripomenul prvé výsledky porovnania prezident ÚAMK. Potom sa brzdilo na suchu zo stokilometrovej rýchlosti. „Kým s letnými pneumatikami už stojíte, auto s celoročným obutím v rovnakom okamihu ešte stále ide rýchlosťou 42 km/h a so zimnými 34 km/h," dodáva Vaníček. Nakoniec sa brzdilo na vozovke, ktorú pokrývala sedemmilimetrová vrstva vody. Výrazným parametrom pre bezpečnosť je i vek pneumatiky. „Auto so starými zimnými pneumatikami sa začalo šmýkať už pri rýchlosti 65 km/h. Je to jasný dôkaz nesprávneho obutia," uzatvára hodnotenie testu prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Aké z toho plynie ponaučenie? Tak ako sa nechodí v zime v šľapkách, ani v lete nebudete mať obuté zimné čižmy. To isté platí aj o pneumatikách. Hoci v prvom prípade ide iba o vaše pohodlie a snahu, aby ste neprechladli, alebo naopak nemali mokré nohy, pri pneumatikách ide neraz o život. Hlavne pri brzdení. Obujte svojho plechového miláčika do správnych kolies. Ušetríte na palive, zvýšite bezpečnosť.

red.
ZDROJ: ÖAMTC, ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo