2016-01-04 12:00:00
Snehové reťaze RUD Compact
Snehové reťaze RUD Compact
Zdroj: RUD

VIDEO: Zima už naozaj prišla na celé Slovensko – máte v aute reťaze?

Bolo by fajn mať v aute snehové reťaze bez nutnosti nasadzovania, len stlačiť gombík

Na mnohých miestach zatiaľ iba poprašok, inde už aj väčšia dávka snehu. Má ho vraj napadnúť oveľa viac. Január sa však konečne „vyfarbil“ do biela a pripomenul nám, motoristom, čo je to zima. Veľa z vás si možno ešte stále neprezulo svoje pneumatiky za zimné. Dúfajúc asi, že tento rok zima nebude. Hoci sa počasie v posledných rokoch blázni, zima sa podplatiť nedá a prišla. Neskôr ako sme čakali, ale je tu. Mrzne, sem-tam sneh, kde-tu ľad. Hoci meteo prognózy hovoria o postupnom oteplení k bodu mrazu aj nad nulu, pre všetky prípady treba mať auto dobre pripravené na zimu.

Časté jazdy cez horské priechody, alebo bydlisko v severných častiach krajiny s trvalejším pokrytím snehom už naučili motoristov voziť pre prípad potreby aj snehové reťaze. Pre bežné cestovanie sú potrebné kvalitné zimné pneumatiky. Boli sme skúšať tie z budúcnosti – v predaji sa objavia na budúci rok. Viac sa o nich dozviete v najbližších dňoch. V extrémnych prípadoch nemusia stačiť. U nás nie sú povolené pneumatiky s hrotmi, ako v severských krajinách. Riešením sú snehové reťaze.

Najväčšie problémy s dopravou v zime spôsobujú kamióny. Väčšina jazdí na univerzálnych pneumatikách, zimné obúva málokto. Dôvod je jasný – kamióny brázdia celú Európu. V Severských podmienkach potrebné zimné „gumy“ by im pri ceste na juh boli čiastočne príťažou. A hlavne ekonomickou. Riešením sú na šmykľavých cestách snehové reťaze. Bez nich skrížené a uviaznuté kamióny robia neplechu na našich cestách. Kde cestári vždy nestihnú zareagovať. Neraz ich zima naozaj „prekvapí“.

Nasadzovať snehové reťaze na osobné auto a na kamión je obrovský rozdiel. Raz si to vyskúšajte a zistíte. Už aj na osobné auto dostať reťaz v stresovej situácii je problém. Pomôže „suchý tréning“ vopred, keď ešte o snehu nechyrujeme. Inak sa to nemusí podariť.

Teraz si predstavte, že treba nasadiť reťaze na kamión, ktorý stojí krížom cez cestu, blokuje premávku a čiastočne skĺzol do priekopy. Problém? Veľký! Existuje riešenie, ktoré sme našli hľadaním na internete. Nie je najnovšie, no zdá sa, že o existencii tohto druhu výrobku sa vie veľmi málo.

Neberte to ako reklamu daného výrobcu, ale ako upozornenie na možnosť vyhnúť sa problémom so snehom a ľadom. Nie raz a navždy, ako by sa zdalo, lebo je rozdiel v reťaziach na (ujazdený) sneh a na ľad. Investícia do montáže zariadenia, ktoré je určené pre nákladné autá a autobusy, sa použije v prípade potreby a vozidlo ho vozí stále so sebou, dokáže eliminovať už spomenuté problémy v zimnej premávke. Načo ďalšie slová, video prezradí viac. Keby ste chceli, môžete si ho pozrieť tiež s komentárom v nemčine.

 

No a pre tých z vás, ktorí chodíte často na lyžovačku do hôr, napríklad do Álp, kde sa cesty neodhŕňajú úplne na čierny povrch, sme na stránke tohto nemeckého výrobcu naďabili okrem ponuky klasických snehových reťazí aj na zaujímavé riešenie, ktoré výrazne uľahčuje nasadzovanie a snímanie snehových reťazí z pneumatík:

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo