2015-12-31 13:25:00
Vysoká škola šoférskych vedomostí
Toto je vysoká škola šoférskych vedomostí

Vyriešili ste komplikovanú križovatku? Poznáme správne riešenia

Áno, naozaj riešenia, lebo v tomto prípade nie je iba jedno správne.

Ak vodič zeleného auta odbočí vpravo tak, že najprv vojde do pravého pruhu a potom bude prechádzať vľavo, už nejde o prejazd križovatkou, ale o prechádzanie z pruhu do pruhu, hoci tento manéver nadväzuje bezprostredne na prejazd križovatkou. Ak teda vodič zeleného vozidla prejde do pravého pruhu, ale súčasne už vedľa seba bude mať v ľavom pruhu červené auto, nesmie ho ohroziť a obmedziť.

Ak teda vodič zeleného auta nechce, aby „musel“ dávať prednosť červenému autu, alebo aby nebol označený za vinníka dopravnej nehody, musí križovatku prejsť tak, aby odbočil priamo do ľavého jazdného pruhu cesty, na ktorú odbočuje. To môže urobiť, lebo pôvodný odbočovací pruh pred križovatkou je jeden, za ňou sú však dva. Môže si tak vybrať ktorýkoľvek z nich. No ak zaváha a zostane vpravo a bude hneď za hranicou križovatky prechádzať do ľavého pruhu, bude už musieť dávať pozor na situáciu v ňom. Takže prípadne musí dať prednosť červenému vozidlu.

Iná, aj keď obdobná situácia nastáva tiež v prípade, keď napríklad autá odbočujú na zelený svetelný signál vľavo z dvoch pruhov a za križovatkou sú pruhy tri (alebo štyri). Ako však zo spomínaného pôvodného obrázku vyplýva, je tam dosť malý priestor. Môžu sa preto vyskytnúť hraničné situácie, kedy nie je úplne zrejmé, či ide ešte o prejazd križovatkou, alebo už o prechádzanie z pruhu do pruhu. Rozhodujúce je miesto stretu.

Ak by som bol osobne za volantom červeného auta ja, zvolil by som maximálnu opatrnosť. Vzhľadom na obmedzený priestor pri ukončovaní pravého pruhu zeleného vozidla, bude asi častejším prípadom to, že sa autá stretnú ešte v križovatke. No nedá sa vylúčiť ani opačná situácia, že prednosť si „vynúti“ červené auto, hoci to bude asi menej časté, alebo nepravdepodobná. Vlastne na našich cestách ani nie, lebo veľmi často sa uplatňuje právo silnejšieho (či drzejšieho).

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo