2015-12-31 03:55:00
Alkohol za volantom
Alkohol za volant nepatrí
Zdroj: iStockphoto

10 (ne)zaručených tipov, ako nenafúkať po silvestrovskej oslave

Na Silvestra piť a ráno sadnúť za volant – to nemyslíte vážne?!

Keď sa ráno po silvestrovskej noci človek preberie, premýšľa (ak to dokáže), ako sa odviezť domov. Jednoznačná odpoveď je – taxík! Oklamať policajné alkoholtestery je dnes prakticky nemožné. Oklamete iba ak samého seba. Výsledkom môže byť nielen mastná pokuta, či strata vodičského preukazu, ale aj ublíženie sebe, či hlavne inému, nevinnému. V opojení zvyškovým alkoholom v krvi je eufória s pocitom „čistej“ hlavy stále vysoká. Najlepšie je vtedy najlepšie zabudnúť na volant. Ak naozaj premýšľate nad tým, či si už môžete sadnúť za volant, určite tam nepatríte!

Ísť na silvestrovskú zábavu a nedopriať si ani len pohár šampanského, chce silnú vôľu. Pre ostatných sme návod na riešenie dali – použiť iný dopravný prostriedok, ako vlastné auto. No ak by ste predsa len chceli vyskúšať niektoré zo „zaručených“ tipov, ktoré vymysleli vynaliezaví ľudia na oklamanie testera na alkohol, nič vám v tom nebráni. Prinášame pár nápadov, ktoré sú ľudia ochotní vyskúšať. Sú samozrejme neúčinné, ale zábavné. Kreativite sa medze nekladú, navyše je dnes Silvestra, takže hor sa do čítania (aj do skúšania). Ale viete čo? Príklad si z týchto tipov naozaj neberte. Fakt nefungujú... 

Kloktanie ústnej vody

Takmer väčšina ústnych vôd obsahuje alkohol, čo asi viete. No a tento fakt sa snažia využiť niektorí prefíkaní vodiči na to, aby pomýlili aj alkohol tester. Po použití ústnej vody sa totiž zvýši obsah alkoholu v dychu až na 8 promile. To je, prosím pekne dvojnásobok smrteľnej dávky! Tento trik však treba správne načasovať - pôsobí asi 20 minút. Museli by ste teda kloktať tesne pred zastavením policajnou hliadkou. Ak vás namerajú s vysokou hodnotou, nie sú padnutí na hlavu a dajú vám po čase fúkať znova. Vtedy už alkohol z ústnej vody vyprchá, alebo vám naopak pridá k základu v dychu. No a ste v... jednoducho vás majú!

Mentolka v ústach

Asi to znie neuveriteľne, ale v kritickej situácii množstvo ľudí verí na ďalšiu z hlúpostí a zverí svoj osud mentolovému cukríku. Ten má vraj prekryť stopy alkoholu v dychu. Je síce pravdou, že osvieži dych a zakryje stopy po konzumácii alkoholu pred manželkou. Ale na oklamanie dychovej skúšky to vážne nestačí. Ani mentolka, ani žuvačka vás v kritickej situácii nezachránia. Ale my sme vám to hovorili!

Kovová minca pod jazykom

Tento mýtus sa traduje (ktovie prečo) vo Veľkej Británii, ale aj v Amerike. Ľudia tam veria, že medená kovová minca má naviazať na seba alkohol a zmeniť chemické zloženie v ústach. Táto teória je však (podobne ako ostatné) úplná hlúposť. Rôzni boriči mýtov ju označujú za jednu z najväčších hlúpostí, ktorým tamojší ľudia stále veria. Asi zabudli, že peniaze a teda aj mince patria k najšpinavším veciam, s ktorými sme denne v styku. Tento spôsob vás teda pred pokutou za alkohol v dychu nezachráni, ale môže poskytnúť nebývalé možnosti spoznať vďaka rôznym komplikáciám naše zdravotníctvo, prinajlepšom skončiť s nepeknou infekciou v dutine ústnej.

Kofeín

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí stále veria, že silná káva dokáže zmazať stopy po alkohole v krvi a pomôcť pri dychovej skúške? Káva s cukrom možno na prvý pohľad pomôže cítiť sa lepšie, s pocitom, že ste triezvy. Lenže na stopy alkoholu počas dychovej skúšky nemá žiaden vplyv ani keď vypijete 10 káv po prepitej noci. Ani verzia kávy s citrónom nič nerieši. Jednoducho zabudnite na zázračné odbúranie alkoholu z krvi a za volant si rozhodne nesadajte.

Maskovanie jedlom

Zajedanie alkoholu patrí k často používaným „obabrávacím“ postupom. Majú oklamať výsledok potenciálnej dychovej skúšky. No ak ste si dali pár pohárov vína a stále máte pocit, že dokážete bez problémov odšoférovať auto domov, dobre si to rozmyslite. Neexistujú žiadne mastné, štipľavé, korenisté, či aromatická jedlá (napríklad cesnak a cibuľa, čo vraj radi požívajú v Českej republike), ktoré by dokázali ovplyvniť test. Môžete smrdieť na sto honov a oklamať nanajvýš manželku – aj tak nafúkate, lebo tester neprekabátite. Takže zajedanie je úplne bezpredmetné a neúčinné.

Sirupy, lieky a kvapky proti kašľu

Niektoré liečivá obsahujú naozaj malé množstvo alkoholu. Nie je ani zďaleka taký, aby významne zvýšil hodnotu alkoholu v dychu. Dychovú skúšku to neovplyvní vôbec, alebo iba minimálne, ale aj to len niekoľko minút po požití. Spoliehať sa na túto výhovorku je priehľadné a zbytočné.

Vdychovanie namiesto fúkania

Niektorí dúfajú, že oklamú alkohol tester, keď namiesto fúknutia vzduch vdýchnu. Lenže pri dychovej skúške sa od vodiča vyžaduje, aby fúkal vzduch do prístroja. Ak tester nezaznamená určitý objem vydýchnutého vzduchu, nevyhodnotí výsledok a policajti odhalia, o čo vodičovi ide. Ak nechcete policajtov nasrdiť, táto metóda neprichádza do úvahy.

Jedenie mydla

Austrálčania veria, že pomocou mydla môžu oklamať tester na alkohol. Ale nestačí sa ním poriadne umyť (to by po bujarej noci nemuselo byť na škodu). Mydlo treba zjesť – tak sa vraj zbavíte zvyškov alkoholu v ústach, pričom mydlo vraj „vytiahne“ alkohol aj z krvi. Ja by som to určite neskúšal – navyše, čo ak použijem namiesto luxusného mydla napríklad druh na pranie..?

„Zázračné“ prípravky na rýchle odbúranie alkoholu

Na trhu je množstvo prípravkov, ktoré tvrdia, že zaručene odbúrajú alkohol v krvi. Keby taký prípravok, ktorý spoľahlivo odbúra alkohol z tela naozaj existoval, predával by sa ešte aj v trafikách... Zatiaľ pomôžu zmierniť negatívne pôsobenie alkoholu na zdevastované telo, ale nedokážu telo zázračne zbaviť alkoholu. Je to len o marketingový ťah. 

Dnes sa mnohí utiekate k rôznym tabuľkám a aplikáciám, ktoré vám vyrátajú po zadaní vstupných údajov, kedy ste už „čistí“ a môžete si sadnúť bez obáv za volant. Bez toho, že nafúkate. Ale nie vždy to musí byť pravda. Ženský a mužský organizmus odbúravajú alkohol rôzne. Ženy dokážu za hodinu odbúrať 0,085 gramu, muži 0,1 gramu alkoholu na jeden kilogram svojej telesnej hmotnosti. Vstrebávanie alkoholu sa znižuje, ak máte v žalúdku potravu s bielkovinami. „Spaľovanie“ alkoholu je individuálne. Kto je naň zvyknutý, odbúra ho rýchlejšie, „netrénovaní“ jedinci na to potrebujú dlhší čas.

Zdá sa preto, že by bolo najlepším riešením mať vlastný alkohol tester a získať tak vždy a všade istotu, že môžete bez obáv sadnúť za volant. Šoférovať by však nemal ani vodič, ktorému by už dychový test nezistili, že pil. Aj keď alkohol v organizme klesne na minimálne hodnoty, neznamená to, že hlava vodiča je už fit. Je tu stále vyššie riziko spánku, nevoľnosť a ďalšie problémy. Ak už nemáme alkohol v krvi, telo má väčšiu náchylnosť na tvorbu srdcových arytmií. Aj malé množstvo alkoholu zvyšuje riziko nehody. Vždy záleží na tom, kto alkohol vypije, v akej situácii a za akých okolností. Vodič „po opici“ nereaguje správne na náročnejšiu dopravnú situáciu. A čím viac je vodič vyčerpaný, tým horšie sú účinky alkoholu. Napríklad po hádke, alebo v strese, ak sa ponáhľa môže spôsobiť katastrofálne následky aj také malé množstvo alkoholu, ktoré by za normálnych okolností ani necítil.

Za volant iba triezvy - a oddýchnutý

Nezabudnite že najlepším riešením je prevencia. Preto už vaša cesta na silvestrovskú párty má byť bez auta. Nechajte sa odviezť taxíkom, hromadnou dopravou, alebo nech vás niekto zavezie. Aspoň cestou späť vás to nebude lákať sadnúť si za volant. Podľa vás síce s „triezvou hlavou“, no výsledok dychovej skúšky by vás poriadne prekvapil. A najlepšie by bolo, keby vás zároveň aj prefackal, aby ste si zapamätali, že alkohol a volant sa nesmú kamarátiť. Ale inak veselého Silvestra a v novom roku 2016 začnite na plný plyn. Skôr v práci a vo vzťahoch, ako za volantom...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo