2015-11-02 13:59:24
Poznáte dopravné predpisy -
Poznáte dopravné predpisy - vyriešte túto križovatku
Zdroj: Generali.cz

RIEŠENIE: Poznáte dopravné predpisy? Kto má prednosť na križovatke...?

Riešenie dopravnej situácie vás zaujalo a prišlo množstvo odpovedí.

K termínu zverejnenia výsledku tohto riešenia (14:00) sa objavilo v diskusii pod pôvodným článkom 83 odpovedí. Vyzerá to tak, že s riešením na prvý pohľad jednoduchých križovatiek má problémy množstvo z vás. Vopred môžeme prezradiť, že v tom nie sme sami. Podľa prieskumu poisťovne Generali spôsobuje problémy aj českým vodičom znalosť správneho riešenia dopravných situácií na križovatkách. Predložené riešenie prednosti sprava ako čerešničku na torte z testov autoškoly nezvládla väčšina vodičov. 61 % šoférov odpovedalo, že ako prvé prejde križovatkou zelené auto, po ňom červené a ako posledné modré.

„Ak by sa tým riadili v skutočnosti, došlo by k dopravnej nehode, "popisuje Jiří Cievka z Generali. „Dve percentá vodičov by sa pri riešení tejto situácie riadili heslom, kto skôr príde, ten skôr melie. Desať percent potom vôbec nevedelo, akým spôsobom situáciu riešiť“, pripomína výsledky prieskumu. Celkom teda nevedeli správne vyriešiť túto situáciu takmer tri štvrtiny vodičov.

Nič prekvapujúce. Takáto je realita všedných dní aj na Slovensku a o svojej prednosti v jazde sú neraz presvedčení vodiči, ktorí idú priamo, bez odbočovania. Tých reprezentuje zelené auto. Aj takých odpovedí sme mali niekoľko. Podobných vodičov stretávame na cestách denne. Už aj mne osobne v pozícii modrého auta zachránila kožu, či plechy auta intuícia, že radšej treba pribrzdiť.

Zdroj: Generali.cz

Ako je to však naozaj správne? Ktoré auto má ísť prvé, ktoré druhé a ktoré posledné? Riešenie sa zdá byť celkom triviálne a na prvý pohľad celkom jasné. Lenže do riešenia situácie vstupujú dva faktory. Okrem prednosti sprava stále platí aj prednosť pre protiidúce vozidlo, ak vodič odbočuje vľavo. Aby bolo jasné, teraz predstavíme riešenie presne podľa litery zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Správne je to teda tak, že do križovatky síce vojde ako prvý vodič červeného auta, no ten dáva prednosť zelenému autu. To však musí pustiť modré auto, pretože dáva prednosť sprava. Pre modré auto už sprava nikto nestojí, lebo červené auto vošlo do križovatky. „Prvý teda prejde križovatkou modrý automobil, potom zelený a ako posledný opustí križovatku červené auto“, uvádza správne riešenie klasickej autoškolovej „lahôdky“ Martin Farár, vedúci samostatného oddelenia BESIP Ministerstva dopravy Českej republiky.

Vo vašich komentároch sa neraz ozývalo, že je to na dohode. Radšej si navzájom ukázať, kto komu dáva prednosť, lebo práve toto riešenie križovatky je síce podľa predpisov jasné, ale v praxi sa dodržiava iba málokedy. Stačí, aby na mieste modrého auta bol kamión, ktorý keď vojde do križovatky, zablokuje ju takmer celú a prejsť cez ňu sa neraz nedá. Križovatka tvaru T s odbočujúcimi autami v každom ramene je jednoducho oriešok, na ktorom pohorí väčšina frekventantov výcviku pre získanie vodičského oprávnenia.

Osobne by sa mi páčilo, aby na takýchto križovatkách bola prednosť vyznačená dopravnými značkami, podobne ako na okružných križovatkách – „kruhových objazdoch“. No v záujme nezahusťovania príkazmi a zákazmi sa to necháva na vodičov. Často na tomto riešení z autoškoly zlyhávajú a neraz to v praxi dopadne tak, že vodič modrého auta nechá prejsť červené, to dá prednosť zelenému a modrý počká, kým sa obaja „stratia“ a potom pokračuje v odbočovaní. Horšie je, keď sa na križovatke vytvorí zápcha s čakajúcimi autami z každého smeru. Tam len nastáva galimatiáš...

Na záver zopakujem, že podľa zákona je správne riešenie takéto: Prvé prejde križovatkou modré auto, potom zelené a ako posledné cez križovatku prejde červené auto.

No a to som teraz zvedavý na vaše reakcie...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo