2015-07-19 04:00:00
Sexi dievčatá vedia tiež
Sexi dievčatá vedia tiež umývať auto, pozor na teplotu (vody)

Ak je teplo aj vám, môžete tiež „osviežiť“ auto vodou z hadice?

Myslíte si, že je dobrá myšlienka liať studenú vodu na rozpálený lak auta?

Pre zachovanie sviežej mysle a duševného zdravia potrebujete vodu. V dnešných horúčavách určite chladnú. Nie však ľadovú, to by nemuselo rozdiel teplôt vydržať srdce a mohol by vás aj „šľak trafiť“. Lepšie je na to ísť miernejšie, pokojnejšie. Schladiť sa oplatí najprv v tieni, až potom použite vodnú terapiu...

Čo však v prípade, že potrebujete ochladiť svojho tátoša v plechovom vyhotovení? Ide dohromady rozpálený lak a studená sprcha z vodovodu? Po niekoľkohodinovom státí na otvorenom priestranstve bez možnosti schovať ho do tieňa, dosahuje teplota povrchu karosérie 45 - 50, ba aj viac stupňov Celzia. Pri tmavších lakoch karosérie to môže byť pokojne aj 70 stupňov. No a predstavte si, že na takúto rozpálenú plochu „chrstnete“ ľadovú vodu. Čo urobí chudák lak? Od ľaku sa scvrkne – a popraská.

Hoci sú dnešné moderné laky odolné poveternostným vplyvom aj veľkým rozsahom teplôt, takáto studená sprcha by im neprospela. Lokálne ochladenie môže spôsobiť vznik mikrotrhlín na ich povrchu, voľným okom neviditeľných. No postupom času sa hlavne pri absencii používania autokozmetiky môžu zväčšovať až natoľko, že sa (pri metalíze vrchný číry) zvráskavie – a auto bude potrebovať odbornú opateru.

Ale ak sa pýtate, či je vhodné v týchto horúčavách umývať auto napríklad aj v autoumyvárke, odpoveď je – áno. Iba si na to vyberte radšej menej horúce dni, prípadne skoré ráno, alebo neskorý večer, aby ste boli pokojní, že sa vášmu laku nič nestane.

Mimochodom, viete, čo sa deje s teplotou laku, keď ho postriekate studenou vodou? Chcete to vidieť na vlastné oči? Máte možnosť: takto sa osviežuje auto vodou z hadice pred objektívom termovíznej kamery – tu platí, že modrá je studená a čím viac od žltej k červenej, tým viac horúco...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo