2015-07-01 11:22:54
Peňazí musíme dať za
Peňazí musíme dať za palivo stále viac

Nekupujte jazdené autá z Česka – prídete o peniaze

Dnešným dňom prestalo „papierovo“ existovať v susednom Česku približne 680 000 áut.

Ak by ste ich kúpili, lebo majitelia sa ich budú chcieť zbaviť, máte smolu. Takto odhlásené autá totiž nezaregistrujete nikde v EÚ. Podobné opatrenie sa chystá aj na Slovensku.

Od začiatku tohto roka platí pri registrácii vozidiel v Českej republike, že ak pôvodný majiteľ vozidlo odhlási, musí ho nový vlastník zároveň zaregistrovať na seba. Inú možnosť česká legislatíva od dnešného dňa nepripúšťa. Motoristi, ktorí prevádzkovali vozidlo v takzvanom „poloprevode“, teda v prevode s nedokončenou registráciou, mali polročné prechodné obdobie (do 30.6.2015) na prihlásenie vozidla. V súčasnosti ostalo v Českej republike (ČR) okolo 680-tisíc neregistrovaných vozidiel. Od 1.júla 2015 uvedené autá administratívne zanikli. Teda sa nesmú používať na pozemných komunikáciách a nemôžu sa v ČR znova zaregistrovať. Súčasne im prestala platiť technická prehliadka a zaniklo aj povinné poistenie. Keďže vozidlo „papierovo“ neexistuje, má byť ekologicky zlikvidované. Inak povedané – patrí už len na šrotovisko.

Všetky neregistrované vozidlá sú technicky nespôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách, ich technické preukazy neplatia ale ani v ostatných krajinách, teda i na Slovensku. Ak sa teda rozhodnete pre kúpu takéhoto vozidla, nebudete mať šancu za žiadnych okolností zaregistrovať ho u nás. Problémových je najmä 100-tisíc neregistrovaných vozidiel, ktoré mali v ostatných mesiacoch stále platnú technickú kontrolu a boli v prevádzke na pozemných komunikáciách. IRIS IDENT - poverená technická služba kontroly originality vozidiel upozorňuje záujemcov o kúpu jazdených áut na možné riziko kúpy vozidla z Českej republiky, ktoré už administratívne zaniklo. Majitelia týchto vozidiel sa ich pravdepodobne budú snažiť zbaviť predajom do okolitých krajín, vrátane Slovenska. Obozretný pri kúpe jazdeného vozidla treba byť teraz dvojnásobne - nielen od súkromnej osoby, ale aj z českých autobazárov a cez inzeráty.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: AAA

Pred uzatvorením kúpno-predajnej zmluvy si pozorne overte doklady, teda veľký a malý technický preukaz. Meno prevádzkovateľa sa v oboch častiach osvedčenia o evidencii, resp. v oboch technických preukazoch musí zhodovať. Nie je to síce pravidlo, ale ak mená nesedia, je to prvý indikátor možných problémov. Ministerstvo dopravy ČR sprístupnilo na internete aplikáciu www.dokonceteregistraci.cz, kde je možné overiť si pomocou čísla malého alebo veľkého technického preukazu, či je vozidlo registrované v Centrálnom registri vozidiel, alebo je to vozidlo s nedokončenou registráciou, ktoré je vyradené z premávky na pozemných komunikáciách.   

V Českej republike od 1.januára 2015 platí novela zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách, ktorá stopla možnosť tzv. prevodov a poloprevodov áut, t.j. vozidlo nie je prihlásené na nového vlastníka. Situácia, keď štát u státisícov vozidiel nepoznal ich aktuálneho vlastníka spôsobovala množstvo problémov nielen registračným úradom, ale aj motoristom. Dochádzalo k situáciám, kedy bolo vozidlo odhlásené na iného vlastníka bez jeho vedomia alebo na seba naopak nový vlastník auto neprepísal a ďalej ho prevádzkoval. Problémy nastali vtedy, ak vozidlom boli porušované právne predpisy. Nový systém súčasne nastavil pravidlá aj v oblasti vymáhania škôd (bude nespochybniteľne známy skutočný vlastník vozidla, po ktorom je možné vymáhať škodu).

Na Slovensku sa chystá podobné opatrenie

Ministerstvo vnútra predložilo včera do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Navrhuje aj zmenu, kde reaguje na fiktívne odhlásenie vozidla na osoby, ktoré si ho reálne nekúpili. Ministerstvo navrhuje, že ak nebude nový vlastník prítomný na polícii pri odhlásení vozidla, bude možné ho odhlásiť iba po predložení písomného splnomocnenia s osvedčeným podpisom. Ak si nový vlastník neprihlási vozidlo na seba ani do šiestich mesiacov od jeho odhlásenia, polícia auto vyradí z evidencie. Tak sa vozidlo stane nespôsobilým pre cestnú premávku. U nás sa však bude dať, na rozdiel od platného zákona v ČR, vozidlo znova zaregistrovať. No bude to až po zdĺhavom procese schvaľovania vozidla pre prevádzku na pozemných komunikáciách.

Tento, ani ostatné body navrhovanej novely však nie sú ešte platné, navyše sa počas pripomienkovania návrhu môže objaviť množstvo doplnkov a zmien.

Jozef Vydra
ZDROJ: MV SR, Iris Ident

Komentáre k článku


Stream naživo