2015-01-20 12:55:00
AAA Auto sa vracia
AAA Auto sa vracia do Maďarska
Zdroj: AAA

PÝTALI STE SA: Ak predávate, alebo kupujete auto, je lepšie súkromne, či cez autobazár?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že predať jazdené auto je jednoduchšie priamo. Ale je to naozaj tak?

Je to podobné, ako keď chcete kúpiť, či predať nehnuteľnosť. Mnohí ľudia tvrdia, že predsa nie je problém napísať kúpnopredajnú zmluvu a dohodnúť sa bez sprostredkovania. Čo však, ak sa objavia skryté chyby, alebo niečo nevyjde podľa predstáv predávajúceho, či kupujúceho? Nesplnené očakávania prinášajú problémy. Riešiť ich je niekedy náročné a zložité. Napriek tomu, že môžete pri kúpe vozidla na inzerát natrafiť na vozidlo za lepšiu cenu, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad, aby ste nakoniec neprišli o peniaze alebo auto, a nenaleteli tak na triky predajcu.

Ale aj na druhej strane sa môže stať, že pri individuálnom predaji auta bude problémový práve kupujúci, ktorý začne strečkovať a žiadať vrátiť peniaze za auto, lebo si kúpu rozmyslel. Pritom auto je v horšom stave, ako sa predávalo. Ako sa dohodnúť – a dá sa to vôbec? Množia sa aj prípady, kedy sa na inzerát ozve záujemca, ktorý si príde Vaše auto veľmi podrobne prehliadnuť, ale nakoniec auto nekúpi. Následne je vozidlo odcudzené organizovanou skupinou.

Odpovedal odborník

Pozvali sme preto odborníčku, ktorá odpovedala na vaše otázky online o rizikách individuálneho predaja a kúpy vozidiel. Karolína Topolová sa venuje obchodovaniu s ojazdenými autami 15 rokov. Pre najväčšieho tuzemského predajcu jazdených áut AAA AUTO založila v roku 1998 zákaznícke call centrum, ktoré je teraz jedným z najväčších v strednej Európe.

Postupne sa vypracovala až na generálnu riaditeľku spoločnosti a časopis Forbes ju zaradil medzi 50 najvplyvnejších žien Českej republiky. V minulom roku sa umiestnila medzi TOP 25 ženami českého biznisu. Venuje sa aj charitatívnej činnosti ako predsedníčka správnej rady Detskej dopravnej nadácie, ktorá podporuje deti obetí dopravných nehôd. Karolína Topolová vyštudovala andragogiku na Univerzite Jána Amosa Komenského v Prahe. Je vydatá a má ročnú dcéru. Manžel pracuje v rovnakej spoločnosti ako špecialista výkupu automobilov. Sú teda „automobilová rodina.“ ktorá autami doslova žije.

Online rozhovor sa už skončil. V odpovediach pod článkom však takmer určite nájdete to, čo hľadáte. Ak nie, možnosti ešte určite budú.

 

 


Online rozhovor

2015-01-21 11:02:34 - otázka od: Milan Môj známy nedávno kupoval auto a zobrali mu peniaze ešte pred prepisom a utiekli mu s nimi. Čo v takej situácii urobiť? Ako sa vtedy zachovať? - Určite je najlepšie predchádzať takýmto situáciám. Mať pri sebe väčší obnos peňazí v cudzom prostredí s cudzími ľuďmi, ktorí o hotovosti vedia, vždy prináša vysoké riziko. Osobne by som sa neodvážila kupovať sama jazdené vozidlo niekde na ulici, pokiaľ aj obchod prebehne v poriadku, následné komplikácie môžu byť až likvidačné. Vozidlo môže byť v exekúcii, v zástave, či dokonca kradnuté. Máme skutočne veľa skúseností z výkupu vozidiel a stretávame sa aj s takýmito pokusmi rôznych podvodníkov. Máme však vypracovaný dôkladný program kontroly vozidiel, takže odporúčam extrémnu opatrnosť, všetko dôkladne preverovať ako vozidlo, tak aj majiteľa. Jednoduchšie je samozrejme uprednostniť väčšieho profesionálneho predajcu.

2015-01-21 11:04:55 - otázka od: Maros P. Na čo si treba dávať pozor, keď predávam vozidlo mimo autobazár? - Znovu na podvodníkov. Nenechávať záujemcovi kľúče od auta a doklady, vždy ich mať na očiach, na skúšobnej jazde byť v aute a tiež nestretávať sa na opustených miestach, ale zase ani doma, neukazovať miesto kde parkujete. Môže sa totiž jednať o zlodeja, ktorý si prišiel obhliadnuť korisť. Rovnako sa za posledných pár rokov rozmohli internetové podvody, keď sa cudzinec zaujíma o vaše inzerované vozidlo a obchod chce uskutočniť prostredníctvom nejakej prepravnej služby. Prepravná spoločnosť vás požiada o zálohu na prepravu a peniaze už neuvidíte. Pri predaji je veľa úskalí, ktoré nie je dobré podceňovať. Netreba tiež zabudnúť na to, že na vozidlo poskytujete kupujúcemu záruku po dobu 6 mesiacov. V tom sú autobazáre bezpečnejšie.

2015-01-21 11:08:35 - otázka od: Andrej Kollar Ako postupovať, keď predávajúci hovorí, že auto nebolo búrané? Pritom je jasne vidieť minimálne na dvoch dieloch, že boli tmelene a striekane. - Pokiaľ sú jasne viditeľné stopy po havárii a predajca sa ich snaží zatajiť, vozidlo v žiadnom prípade nekupujte. Rovnaký postup radím aj v prípade, keď vám predajca nepovolí dostatočne dlhú skúšobnú jazdu, či profesionálnu prehliadku auta. V takom prípade je viac než isté, že niečo skrýva. V našich autocentrách vozidlá už pri výkupe kontrolujeme, meriame hrúbku laku, overujeme servisnú históriu, samozrejme záujemca o auto má u nás možnosť prísť s vlastným automechanikom a vozidlo dôkladne skontrolovať na rampe. Myslím, že toto by mali byť štandardné služby predajcov jazdených vozidiel, bohužiaľ, dodnes tomu tak nie je.

2015-01-21 11:11:02 - otázka od: Martin Kollar Na čo si treba dávať pozor, keď kupujem vozidlo mimo autobazár? Asi na všetko. Pripravte sa na to, že pri hľadaní a skúšaní ponúkaných vozidiel strávite veľa času a miniete dosť peňazí na cestovanie. Tiež si nájdite odborníka, ktorý vám autá skontroluje a samozrejme obrňte sa trpezlivosťou. Investícia do vozidla je predsalen vyššia čiastka a preto určite neľutujte peniaze vydané na kontrolu auta a dokladov. V našich autocentrách autá preverujeme vo všetkých dostupných databázach, kontrolujeme ich aj pomocou najmodernejšej diagnostiky. Naši technici majú rozsiahle skúsenosti, pretože denne kontrolujú desiatky automobilov. Preto objavia aj podvody, ktoré nemôže bežný zákazník niekde na ulici odhaliť. Dlhodobo odmietame 65-70 % áut, ktoré k nám prídu na výkup. To je obrovské číslo, a nakoniec tieto autá musia zákonite skončiť niekde inde, kde nemajú tak dôkladnú kontrolu, alebo kde sa predajca snaží nedostatky auta skryť.

2015-01-21 11:14:10 - otázka od: Martinko Ako sa brániť praktikám podvodníkov? - Preveriť dôkladne celé auto, jeho technický stav, celú históriu a tiež overiť, že predávajúci je majiteľom auta. Kontrolu technického stavu odporúčam zveriť do rúk odborníka. Verte, že podľa mojich skúseností je to beh na dlhé trate. Najčastejším je stále stáčanie počtu najazdených kilometrov, kde je ešte aj dnes obtiažne zistiť skutočný stav, hlavne pri individuálne dovezených autách. Podľa údajov je k nám na Slovensko každý mesiac dovezených niekoľko tisíc jazdených vozidiel a podľa našich skúseností z výkupu má väčšina z nich stočený počet najazdených kilometrov.

2015-01-21 11:18:17 - otázka od: kubix Aké sú výhody predaja vozidla cez veľkopredajcu/autobazár? - Tak určite je to profesionálny prístup. Obhliadka vozidla, preverenie dokladov a následne podpis zmluvy. Teda aspoň u nás to tak funguje. Pre veľkopredajcu je to bežný obchod, takže štandardná zmluva a okamžitá platba sú samozrejmosťou. U profesionálnych predajcov je ešte veľmi častý komisionálny predaj, to znamená, že podpíšete s predajcom zmluvu o sprostredkovaní predaja, vozidlo v autobazári necháte a čakáte kým sa predá. Často čakáte aj niekoľko mesiacov a vozidlo medzitým stráca na cene, stojí na predajnej ploche a vy ho ani nemôžete používať. Preto väčšina predávajúcich uprednostňuje okamžitý predaj. To, že vykupujeme autá do svojho vlastníctva má pre predávajúceho navyše jednu podstatnú výhodu. Pokiaľ sú totiž s autom po predaji problémy, obracia sa nový majiteľ s reklamáciou na nás, a nie na neho.

2015-01-21 11:21:17 - otázka od: Andy Je zaznamenaných viac prípadov podvodov pri kúpe automobilu od jednotlivca? - Je veľmi obtiažne zistiť, koľko podvodov sa touto formou deje. Menší predajcovia sa totiž často tvária ako bežní majitelia vozidiel, a tvrdia že, predávané auto patrí manželke, matke, či priateľke. Že je v perfektnom stave, väčšinou dovezené zo zahraničia priamo nimi. V záujemcovi tak vzbudia dôveru a ľahšie vozidlo predajú. Takže je nutné si uvedomiť, že za mnohými inzerátmi, ktoré sa tvária ako súkromné, sú aj drobní predajcovia alebo dovozcovia áut zo zahraničia, ktorí sa takto snažia zbaviť problémových vozidiel, ktoré sa im nepodarilo predať priamo v bazáre. Potom dúfajú, že si od nich autá kúpia dôverčiví záujemcovia, ktorí si myslia, že sa jedná o auto po jednotlivcovi.

2015-01-21 11:23:48 - otázka od: tony zdravim , chcem kupit audi a4 alebo passat 2.0 tdi 105kw 140 koni manual 6stupnovy, r.v.2006/2007 okolo 150000 km , po vymene rozvodov. Aky mate na to nazor. pocul som ze tieto motory sa mozu kazit.dakujem - Audi A4 aj VW Passat s dvojlitrovým TDI sú veľmi obľúbené a dosť rozšírené autá. S dobrým pôvodom, nájazdom okolo 150tkm a pravdivou servisnou históriou nakoniec ani servisné náklady nijako nevybočujú z medzí, ktoré sú u manažérskych sedanov a kombíkov strednej triedy bežné. Náhradných dielov je k dispozícii dostatok, rovnako aj servisných miest na koncernové autá je mnoho. Veľkým rizikom sú servisne zanedbané autá s neistým pôvodom a veľmi často tiež stočeným tachometrom, často aj viac ako stovku tisíc kilometrov. Takých áut je u priekupníkov a predajcov, ktorí predstierajú, že sú súkromníci, veľké množstvo. Všetko je potrebné veľmi dôkladne skontrolovať ešte pred kúpou, nebojte sa obrátiť na odborníkov, opatrnosť sa vypláca.

2015-01-21 11:26:57 - otázka od: Milan Parsel Garantujete pocet kilometrov na tachometri? - Preverujeme skutočný počet najazdených kilometrov všetkými možnými prostriedkami. Využívame k tomu vlastné databáze, a tiež databáze partnerov. Kontrolujeme servisnú históriu a v prípade pochybností kontaktujeme servisy, do ktorých auto jazdilo. Podľa vizuálnej kontroly opotrebovanosti interiéru posudzujeme, či môže byť uvádzaný počet najazdených kilometrov pravdivý. Z rovnakého dôvodu posudzujeme aj technický stav, opotrebovanosť motoru a podvozku. Pokiaľ je dôvodné podozrenie, že je auto stočené, informujeme o tom zákazníkov aj v predajnej dokumentácii.

2015-01-21 11:31:31 - otázka od: Martina Trnena Dostane kupujuci na auto kupovane cez vas zaruku? - Všetky vozidlá pri výkupe v AAA AUTO podrobne preverujú naši skúsení výkupní technici. Ako som už hovorila, odmietame 65 až 70% áut, ktorá nám prídu ponúknuť. Skúmáme ich VIN kód, skutočný rok výroby, či neboli odcudzené, či nie sú v exekúcii alebo v leasingu a samozrejme veľa technických parametrov. K autám dávame dvojročné poistenie mechanických a technických závad.

2015-01-21 11:37:19 - otázka od: Emilia Dilikova Ako dlho trva kupa vozidla v AAA aute? - Záleží na tom, či už máte zvolené auto, alebo ešte vyberáte. Naši špecialisti vám radi pomôžu s výberom, podľa vašich potrieb a preferencií. V ponuke našich autocentier nájdete široké spektrum rôznych typov áut, preto si môžete vyskúšať, ktoré vám bude najviac vyhovovať. Váš odborník ho môže dôkladne skontrolovať a keď už máte zvolené auto, spôsob financovania, tak je takmer všetko hotové.

2015-01-21 11:40:38 - otázka od: Veronika Dobrý deň prajem,chcem si kúpiť nové auto aké by ste odporučili?načo hlavne sa mám zamerať? - Dobrý deň aj vám, V prvom rade záleží, aké auto si predstavujete :) Odpoveď závisí od vášho životného štýlu, ako často budete jazdiť, po meste, či skôr medzimesto alebo diaľnice, budete ho využívať väčšinou sama, či s deťmi alebo iba občasne s priateľmi. Tiež záleží na vašich koníčkoch, či jazdíte často na huby, na chatu, či do hôr, na dovolenky, všetky tieto odpovede vytvoria obraz ideálneho auta pre vás. Pokiaľ nemáte presne vybrané vozidlo, tak odporúčam obrátiť sa na mojich kolegov na našej bezplatnej infolinke 800 100 100. Sú to špecialisti, ktorí vám veľmi radi pomôžu a sú v tom zbehlí.

2015-01-21 11:44:49 - otázka od: Maroš Pavlovič Ake doklady potrebujem ked idem cez vas predavat auto? - Občiansky preukaz, všetky doklady k vozidlu a samozrejme vozidlo. Pokiaľ si nie ste istý, pokojne nás kontaktujte na našej bezplatnej linke 800 100 100, kolegovia vám radi pomôžu a odpovedia na všetky vaše otázky.

2015-01-21 11:49:19 - otázka od: Jan Filipovic Dobrý deň prajem. Som z Prešova a chcel by som sa opýtať, kde nájdem váš autobazár. Dobrý deň, v Prešove máme veľmi pekné autocentrum na Strojníckej ulici číslo 1. Určite k nám zavítajte, budeme radi. Celkom máme na Slovensku širokú ponuku až 3 000 vozidiel, ktoré bez problémov dokážeme zadarmo previezť na ktorúkoľvek pobočku. Najlepšie je asi kontektovať kolego na našej bezplatnej linke 800 100 100 a oni vám poradia, prípadne sa rovno zastavte u nás v Prešove, manažér autocentra pán Skaloš sa vám bude osobne rád venovať.

2015-01-21 11:53:40 - otázka od: Samo Kupec Chcel by som sa opýtať, či sa okrem iných aktivít venujete aj charite Áno, venujeme sa. Charita a sponzoring športu je pre nás dôležitý. Už dlhoročne finančne podporujeme Detskú dopravnú nadáciu. Podporujeme štúdium detí, ktoré osireli pri dopravných nehodách. Tiež často spolupracujeme s televíznymi reláciami, kde plníme sny, respektíve doplňujeme nutné potreby detí. Tiež sponzorujeme športové podujatia, hlavne detské, pretože deti sú naozaj naša budúcnosť. Bez nich po nás nič nezostane. Vždy a znovu si pri takýchto príležitostich uvedomujem tú tenkú hranicu medzi vlastne pohodovým životom, ktorí žije väčšina z nás a ťažkým nezvratným osudom, ktorý nás môže stretnúť v okamihu sekundy.

2015-01-21 11:57:41 - otázka od: Daniela Drimajova Ake su moznosti kupy auta cez financovanie? - Máme širokú ponuku financovania vozidiel od viacerých finančných partnerov. Podľa našich skúseností je najlepšie “ušiť” financovanie na mieru kupujúceho, aby mu čo najmenej zasahovalo do rodinného rozpočtu. Preto sme vytvorili špeciálne tímy finančných poradcov, ktorých nájdete na všetkých našich pobočkách. Prípadne sa ešte informujte na našej bezplatnej infolinke 800 100 100, kde vám kolegovia poradia a odpovedia na vaše otázky.

2015-01-21 12:00:31 - otázka od: Lubo Barek Práve som sa pozeral na vašu ponuku na webe. Výber áut máte teda poriadne pestrý. Dúfam, že najbližšie na jednom odídem domov, už mám jedno vyhliadnuté. Je možné, že by som na obhliadku prišiel s mojim technikom, ktorý by chcel auto prezrieť? Ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa - Určite sa u nás zastavte, budeme radi. Tak ako píšete, v ponuke máme okolo 3 000 vozidiel v 12 pobočkách a nerobí nám problém zadarmo ich previezť na tú vašu pobočku, takže si určite vyberiete a samozrejme vezmite so sebou aj automechanika. Dostatočne dlhá skúšobná jazda a dôkladná prehliadka vozidla, najlepšie aj na rampe, je pri kupovaní jazdeného vozidla nutnosťou. Väčšie firmy ako napríklad AAA AUTO si môžu dovoliť zavádzať nové služby. Poskytujeme garancie na pôvod našich vozidiel, že nie sú kradnuté, nie sú v exekúcii ani v zástave. Poskytujeme záruku vrátenia peňazí. To žiadny malý predajca nedokáže. Ďakujem všetkým za otázky, bohužiaľ nestihli sme dnes všetky, snáď nabudúce. Prajem všetkým krásny deň.

red

Komentáre k článku

Stream naživo