2014-08-22 04:00:30
Nohy na palubnej doske
Nohy na palubnej doske - toto nerobte!

Nohy na prístrojovej doske? Vám šije? Môžete sa zabiť!

Na boľavé nohy existuje osvedčený recept: vyložiť si ich hore. V aute to ale nerobte.

Často to vídame: počas jazdy na dovolenku mávajú spolujazdci (aj spolujazdkyne) nohy vyložené v okne, alebo dokonca na prístrojovej doske. Je to však obrovské riziko. Ak však túžite po vybitých zuboch, či si chcete privodiť istú smrť, potom svoje (zlo)zvyky nemeňte.

Môžete namietať, že predsa auto má airbagy, lenže práve tie sú v takomto prípade pri nehode smrteľným nebezpečenstvom. Vyložené nohy môžete mať doma, hoci aj v obývačke, ale v aute je to veľmi nebezpečné.

Videli ste už niekedy, že by sa crash testy skúšali s figurínami, ktoré majú nohy na prístrojovke, kde je umiestnený airbag? Asi niet lepšieho argumentu. Ale ak si myslíte, že v prípade nehody dokážete dať nohy rýchlo dole, na to veľmi rýchlo zabudnite! „Náraz často prichádza bez varovania a trvá veľmi krátky čas (asi 0,3 s). Človek jednoducho nemá šancu si čokoľvek uvedomiť alebo tento dej ovplyvniť,“ vyjadrili sa k tomuto argumentu členovia tímu Výskumu dopravnej bezpečnosti v Škoda Auto, lekár Juraj Najdko a Petr Krásny. Do výskumu, ktorý odhaľuje, ako to vyzerá pri nehode s nohami na prístrojovej doske ich priviedol skutočný prípad dopravnej nehody, pri ktorej zomrela žena na sedadle spolujazdca.

Airbag žene vystrelil nohy a zabil ju

„Analýzou deformácie vozidla a zranení sa podarilo zistiť príčinu jej úmrtia," povedal lekár Juraj Najdko. „Mala prerezanú Achillovu šľachu na nohe. Spôsobil to rozvíjajúci sa airbag, pretože mala nohy položené na palubnej doske, rovnako ako figurína na videu. Utrpela tiež zlomeninu ľavého predkolenia a stehennej kosti. Pravá nohy vplyvom airbagu spôsobila vážne poranenia hlavy a aj hrudníka, pri ktorom došlo k roztrhnutiu väzivového obalu srdca (perikardu)," dodal lekár.

Airbagy sú v aute preto, aby chránili osoby v ňom. No na to, aby fungovali ako majú, je potrebná správna poloha tela. Inak nemôžu robiť to, na čo sú určené: zabrzdiť pohybujúce sa telo. A práve pri podobných nehodách, ako sme opísali, sa kombinujú dva faktory. Jedným je sila airbagov, ktorá vystreľuje nohy proti telu, druhým neprirodzená poloha spolujazdca.

Vystrelený airbag má v prípade, že spolujazdec nechá nohy na jeho kryte doslova devastačné účinky na telo a spôsobuje najmä poranenia, či zlomeniny členkov. Energia nárazu sa pritom prenáša aj na lýtka a stehná, čo ďalej môže znamenať aj zlomenie panvy. To je pritom závažné, život ohrozujúce zranenie. „Vďaka neprirodzenej polohe spolujazdca je pri náraze ohrozené tiež brucho, hrudník, chrbtica vrátane krku a hlavy,“ pokračuje Juraj Najdko a dodáva: „Zranenie vzniká alebo prudkým spomalením pri samotnom náraze, alebo po kontakte napríklad s nohou, ktorú airbag doslova vystrelí proti pohybujúcemu sa telu.

Poďme sa zachrániť, kedy ak nie hneď...

Znížiť vážnosť zranení pri nehode môžu na prvý pohľad síce zrejmé, ale možno pre viacerých zdanlivo nepodstatné detaily. Dôležité, ba vlastne nevyhnutné je správne sedenie na sedadle. Ešte dôležitejšie sú zapnuté bezpečnostné pásy. Neumiestňujte na palubnú dosku žiadne voľne položené predmety, lebo ako k tomuto bodu poznamenal Petr Krásny: „V praxi sme sa zaoberali prípadmi, keď umiestnenie rôznych, aj drobných predmetov na kryte airbagu spôsobilo, že boli počas jeho aktivácie doslova vystrelené značnou rýchlosťou smerom do interiéru vozidla.“

Nezabudnite ešte na jednu odporúčanie: ťažké veci majte pripútané, alebo uložené v batožinovom priestore.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo