2014-07-29 10:10:10
Todos - keď chce
Todos - keď chce vaše auto ísť na dovolenku, postarajte sa oň lepšie ako o seba...
Zdroj: todos

Todos odporúča: Keď chce vaše auto ísť na dovolenku...

... postarajte sa oň lepšie ako o seba, aby vás niekde nenechalo pre zanedbanú údržbu.

Pre väčšinu slovenských motoristov je osobné auto dlhodobo preferovaným dopravným prostriedkom pri ceste na dovolenku v tuzemsku aj v zahraničí. Pri plánovaní dlhých ciest by ste však nemali zabúdať na kontrolu technického stavu vozidla. Ak sa s autom ešte len chystáte na dovolenku, tu je pár tipov, čo všetko by ste si mali dať pred cestou skontrolovať:

Kontrola vozidla v servise

Najjednoduchšia voľba kontroly vozidla, je nechať si ho prehliadnuť v servise. Vyškolení odborníci vám skontrolujú geometriu, tlmiče, brzdy, funkčnosť riadenia, prevádzkové kvapaliny, stav batérie, stav výfukovej sústavy, podvozok, stav chladiacej sústavy, platnosť STK a EK, stav batérie, stav karosérie, stav pneumatík a osvetlenia. Ak sa nájde chyba, po Vašom odsúhlasení ju odstránime a auto môže vyraziť na cesty. V každej prevádzke spoločnosti Todos na Slovensku zaplatíte za takúto kontrolu 15,90 €.

Zdroj: todos
Zdroj: todos

Kontrola chladiacej kvapaliny

Rozsvietenie kontrolky chladiacej kvapaliny signalizuje, že teplota chladiacej kvapaliny je príliš vysoká, alebo môže znamenať nízku hladinu chladiacej kvapaliny. Skontrolujte stav chladiacej kvapaliny vo vyrovnávacej nádobke a prípadne ju doplňte. Uzáver vyrovnávacej nádržky je možné bezpečne otvoriť až po vychladnutí motora, v opačnom prípade hrozí riziko obarenia. K doplneniu je nutné použiť správne koncentrovaný roztok vody a mrazuvzdorného prostriedku. Ak nemáte v núdzi k dispozícii predpísaný mrazuvzdorný prostriedok, použite iba vodu a nechajte si čo najskôr obnoviť správny pomer medzi vodou a mrazuvzdorným prostriedkom v odbornom servise.

Doplnenie motorového oleja

Skontrolujte si hladinu motorového oleja. Pri studenom motore, keď je olej stečený dolu, vytiahnite mierku, utrite ju do handry, znovu ju zasuňte až po doraz a vytiahnite. Hladina oleja by mala byť medzi dvoma ryskami označujúcimi minimum a maximum. Pred dovolenkou dolejte k maximu, ale neprelejte!

Čistota skiel

Doplnenie zmesi do ostrekovača zvládnete bez pomoci automechanika, len na to nesmiete zabudnúť. Pri kontrole zmesi neobíďte ani skúšku funkčnosti stieračov. Myslite na ich upevnenie, aby vám v nevhodnej chvíli, stovky kilometrov od domova, na ceste pri veľkej rýchlosti, jeden z nich neodletel. Overte si aj to, ako stierajú. Za dažďa by nemali na okne poskakovať namiesto stierania vody, ani inak vytvárať šmuhy. Aby ste sa nedostali do situácie, keď cez predné okno nič neuvidíte.

Pneumatiky

Pri plnom zaťažení auta potrebujú pneumatiky podľa návodu na obsluhu najvyšší tlak vzduchu. To platí aj pre rezervnú pneumatiku. Dôležité je rovnomerné natlakovanie pravého a ľavého kolesa. Behúň a bočnica nesmú mať žiadne praskliny, dezén (vzorka pneumatiky) by mal mať aspoň tri milimetre. Ak je vaše vozidlo vybavené rezervným kolesom, odporúčame pred cestou skontrolovať jeho stav a dofúkať ho na hornú hranicu predpísaného tlaku najväčšieho hustenia.

Povinná výbava

Lekárnička, reflexné vesty, ale aj výstražný trojuholník. To sú bezpečnostné doplnky, ktoré by mal mať vodič vždy poruke. Pred cestou si skontrolujte nielen ich stav a umiestnenie. V prípade reflexných viest si dopredu zistite, či sa v krajinách, ktoré sú na trase, nevyžaduje ich počet podľa počtu pasažierov, alebo špeciálna farba.

Pravidlá cestnej premávky a legislatíva

V rôznych krajinách sa môžu odlišovať nielen rýchlostné limity na konkrétnych komunikáciách, ale aj ďalšie pravidlá prevádzky. Ide napríklad o počet, farbu a umiestnenie reflexných viest, úpravu denného svietenia, či dokonca zákaz konzumácie jedla a nápojov za volantom. Odporúčame preto pred cestou preštudovať si legislatívu tranzitných aj cieľových krajín, za nedodržanie predpisov môžu motoristom hroziť značné sankcie, v prípade nehody nielen finančné.

Posledné ale nie menej dôležité

Keď si budete pred cestou kontrolovať platnosť pasov, skontrolujte si aj aktuálne kontakty na asistenčnú službu a slovenské zastupiteľstvá v krajinách, v ktorých budete cestovať. Asistenčná služba by mala byť k dispozícii nonstop v ktorejkoľvek krajine. A nezabudnite si pribaliť tlačivo správy o nehode pre prípad, že havarujete. Pri kontrole dokladov neprehliadnite ani platnosť zelenej karty, ktorá potvrdzuje medzinárodné poistenie zodpovednosti za škodu. Najmä pri vstupe do krajín mimo EÚ sa môže stať, že vás bez nej do krajiny ani nepustia.

Riešenie poistnej udalosti

Neodhadli ste vzdialenosť prekážky pri cúvaní alebo zvodidla počas jazdy? Vedeli ste, že medzi najčastejšie poistné udalosti patria nárazy do stojaceho vozidla na parkovisku? S novou službou Škoda Spoluúčasť tieto situácie vyriešite jednoduchšie. V našom autorizovanom servise Todos vám spoluúčasť z havarijného poistenia nahradíme až do výšky 166 €. Zverte opravu vášho auta po poistnej udalosti nášmu servisu Škoda a získate okrem profesionálnej starostlivosti aj unikátnu možnosť náhrady spoluúčasti. Po vyriešení poistnej udalosti vám vystavíme Poukaz o náhrade spoluúčasti až do výšky 166€, ktorý môžete použiť na servisné služby, Škoda Originálne dielce a Škoda Originálne príslušenstvo podľa vášho výberu.

red
ZDROJ: todos

Komentáre k článku


Stream naživo