2014-07-22 04:52:39
...ktorých nebolo málo.
...ktorých nebolo málo.
Zdroj: Gabriel Garbár, G-Pro Photo

Povinná výbava je v každom štáte Európy iná, čo musíte mať aj na motocykli?

Jazdiť bez povinnej výbavy v zahraničí je riziko. Neplatí to iba pre vás, čo idete v jednej stope do zahraničia.

Tieto informácie padnú vhod všetkým, ktorí si v cieľovej destinácii požičiate motocykel, či skúter. Pre ne prirodzene platia predpisy danej krajiny a zďaleka nie vždy sú totožné s tými našimi. Môžu motocyklistov zaskočiť a policajti nás potom nemilo prekvapiť pokutou.

Takže, zopakujme staré známe: Neznalosť zákona neospravedlňuje! Kto vyráža v jednej stope na vlastnom stroji, musí vedieť, čo od neho zákony danej krajiny vyžadujú a mať aj všetky prvky povinnej výbavy.

Ak si jednostopové vozidlo požičiavate, potom vám odporúčame  všetko dôkladne skontrolovať. Totiž vy ako jazdec zodpovedáte pred zákonom a políciou za všetky nedostatky, nie majiteľ, napríklad požičovňa.

Doklady
Prvé, načo je na mieste myslieť, spoločne s dokladmi, prípadne potvrdením o zapožičanie stroja a originálu aj duplikátu zelenej karty, je Euroformulár o dopravnej nehode (pre zahraničie najlepšie v angličtine). Ak ho nemáte, hľadajte ho napríklad v pobočkách miestnych poisťovní vozidiel alebo v strediskách automotoklubov. V Nemecku je to ADAC, v Rakúsku ÖAMTC a podobne. Stiahnite si potrebný formulár v anglickom jazyku.
 
Bezpečnostná vesta
Je to v mnohých európskych krajinách predpísané vybavenie pre jazdcov na motocykloch: vrátane Srbska, Slovenska, Maďarska či Španielska. Teda žiadne prekvapenie. No napríklad v Portugalsku sa požiadavka používať reflexnú vestu vzťahuje „len“ na vozidlá registrované v danej krajine. A v tom je háčik - miestne registrované sú práve motocykle alebo skútre, ktoré si cudzinci prenajmú. Teda všetko je naopak - prídete na svojom motocykli, nemusíte mať vestu, požičiate si tam skúter, musíte ju mať. Polícia to kontroluje.


 
Vo Francúzsku sa povinnosť používať reflexnú vestu pre motocyklistov na strojoch s objemom vyšším ako 125 cm³ zmenila na povinnosť mať výrazné reflexné prvky na prilbe. Naopak v Belgicku je nutné nosiť ochranný odev, tj: rukavice, bunda s dlhými rukávmi, nohavice s dlhými nohavicami a topánky s ochranou členkov.
 
Výstražný trojuholník
Vo väčšine európskych krajín samozrejme nikto nebude vyžadovať, aby ste viezli so sebou na motocykli výstražný trojuholník. Ale pozor, v Maďarsku, na Malte a v Ruska je to naopak - výstražný trojuholník je povinný pre všetky jednostopové vozidlá. V Turecku dokonca podľa predpisov musíte mať hneď dva kusy! No a na Cypre sa prinajmenšom odporúča mať ho. Kam ho zbalíte, to je už na vašom umení...

Náhradné žiarovky
Povinnosť mať ich platí v Slovinsku, Chorvátsku a Rusku. V Chorvátsku a Rusku toto ustanovenie neplatí pre motorové vozidlá (a teda aj pre jednostopové stroje), ak sú vybavené xenónovými svetlometmi či LED svetlami. V Maďarsku a Macedónsku sa potom odporúča mať aspoň hlavnú náhradnú žiarovku.

Lekárnička
Všetci vieme, koľko otáznikov už bolo okolo obsahu autolekárničky. Ale vari všetci motoristi dobre vedia, že je súčasťou povinnej výbavy. V prípade motocyklistov asi budú mnohí váhať - ako je to v zahraničí? Takže autolekárnička je povinná napríklad nielen u nás, ale aj v Maďarsku, Rakúsku, Slovinsku a Srbsku. Ďalej na severe, vo Veľkej Británii, Švédsku a Nórsku predpisy odporúčajú, aby aj motocyklisti mali sebou prinajmenšom sadu obväzov.


 
Hasiaci prístroj
Novo platí povinnosť mať v osobnom automobile hasiaci prístroj v Poľsku. Pre väčšinu európskych krajín platí povinnosť voziť hasiaci prístroj v osobnom automobile. No v Litve predpisy nerozlišujú druhy motorových vozidiel. Skrátka, hasiaci prístroj je tam súčasťou predpísaného vybavenia a pomerne objemný prístroj je vyžadovaný aj pre motocykel.

Bezpečnostná prilba
Je bežne jednou z úplne základných položiek povinnej výbavy motocyklistov v Európe. V niektorých prípadoch spoločne s rukavicami alebo ochranou očí. Predovšetkým v južných krajinách sa môžete stretnúť s veľmi benevolentným prístupom samotných motoristov i policajtov k plneniu tejto povinnosti. Čo je ale zradné, lebo sa vám môže bežne stať, že vám ako turistovi na prenajatom motocykli v Grécku dá polície pokutu, domácim nie, ak nemaáte prilbu. Nespoliehajte sa na „kopírovanie mravov" domácich motoristov, ale zoznámte sa s predpismi krajiny, kam máte namierené.

Odporúčame vám preto informovať sa ešte pred cestou o dopravných predpisoch a povinnej výbave krajín, ktoré chcete navštíviť.

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK

Komentáre k článku


Stream naživo