2014-05-29 05:29:10
Peňazí musíme dať za
Môžete ušetriť, len treba vedieť ako...

Dobré rady zadarmo: Znížte si spotrebu svojho auta jednoduchými trikmi

Máte pocit, že má vaše auto stále „veľký hlad“? Buď máte ťažkú nohu, alebo je chyba medzi sedadlom a volantom...

Tých problémov, prečo chodíte na čerpaciu stanicu častejšie, ako by ste sami chceli, môže byť viac. Stačí skontrolovať svoje správanie aj auto a budete prekvapení, kade vám doslova tečú peniaze z nádrže.

Ak dodržíte nasledujúce základné pravidlá, môžete ušetriť. Až 20 percent paliva no a to už je niečo! Je to iba na vás, či sa budete riadiť podľa nich. Veď vás nestoja nič navyše a väčšina z nich vás ani na ceste nespomalí.

Vyprádznite si ho

Aby nedošlo k omylu: dajte preč všetko nepotrebné z batožinového priestoru. Náradie, tašky, deky a ďalšie tak nutne (ne)potrebné zbytočnosti musia z kufra von! Aj rezervný kanister je dnes vec úplne zbytočná a v horúcich dňoch určite nepatrí do auta. Namiesto rezervnej pneumatiky lepiaca sada? Pouvažujte. Platí približne, že o 100 kg ľahšie auto = o pol litra nižšia spotreba.

Šliapnite na plyn, ale preraďujte zavčasu

Preraďte na vyšší prevodový stupeň ak sa dá, pri zhruba 2 000 otáčkach. Nepridávajte plyn pomaly a bojazlivo, motor musí dýchať! Ale udržte otáčky pod 2 000 za minútu, to hlavne dnešné turbomotory milujú. Pri rýchlosti 20 km/h zaraďte druhý stupeň, pri 30 km/h tretí a tak ďalej... Automatická prevodovka má zväčša "svoj rozum".

Zvoľte hypertenziu, je dobrá

Ale iba v tomto prípade. Mierne, ale naozaj iba trocha zvýšený tlak v pneumatikách vám pomôže znížiť valivý odpor pneumatík pri zachovaní ostatných parametrov. Aj tento úkon je celkom bezplatný, urobte to pri najbližšej návšteve čerpacej stanice. Dovoliť si to môžete... Zvýšte tlak v pneumatikách maximálne o pol baru a už šetríte. Opotrebenie pneumatík sa zvýši len minimálne, styčná plocha sa zmenší nepatrne, ale spotreba klesne až o 0,2 litra na 100 kilometrov. A nezabudnite tlak kontrolovať každé dva týždne...

Vypnúť? Nevypnúť? Ale vypnúť!! Motor

Keď motor nepracuje, nemá logicky spotrebu. Na červenej, alebo pred železničným priecestím ho vypínajte. Aj 15-20 sekúnd sa oplatí. Auto so štart-stop systémom vám pomôže, len ho nesmiete vypnúť.

Využite príťažlivosť zemskú, teda gravitáciu

Pozor, nepomýľte si ju s graviditou! To je trocha iná kategória. Ani s príťažlivosťou ženskou, to by ste sa mohli dostať práve k tej inej kategórii... Pri jazde dolu kopcom brzdite motorom, vtedy je prívod paliva prakticky nulový. Dojazd z kopca predĺžite vyradením rýchlosti do neutrálu, aj vtedy je spotreba veľmi nízka. Len pozor na posilňovač riadenia a bŕzd, aby mali svoju silu.

Osloboďte strechu - odstráňte strešný nosič

Zdá sa vám zbytočné neustále upevňovať a odstraňovať strešný nosič? Lenivosť nestojí za tie vyhodené peniaze. Preprava čohokoľvek na streche zvyšuje odpor vzduchu a spotrebu. Ak stále vozíte strešný box, alebo nosiče na bicykel, ste márnotratní, lebo strešný box zvyšuje spotrebu zhruba o 0,5 až 1,0 litra. Dva strešné nosiče na bicykel vedia zvýšiť spotrebu až o vyše 4,5 litra na 100 kilometrov.

Pneumatiky s nízkym odporom

Potrebujete nové pneumatiky? Tak vsaďte na tie najúspornejšie. Sú síce o niečo drahšie, ale dokážu ušetriť až 3 desatiny litra na 100 km. A pri 10 000 kilometroch to bude asi 30 litrov, čiže okolo 45 eur. To je pre menšie auto zhruba rozdiel v cene oproti menej úsporným „gumám“.  Ďalej už budete iba šetriť, no pri veľkých SUV sú ceny pneumatík, rozdiely aj počet kilometrov väčšie a tak sa úsporné pneumatiky oplatia až po dvoj-trojnásobku kilometrov...

Nelepte sa!

Aj keď vás učili, že jazda vo veternom tuneli za predchádzajúcim autom môže byť úsporná, nechávajte si odstup. Len tak môžete predvídať a v prípade potreby reagovať pokojne a menej brzdiť. No a to znamená, že nemeníte zbytočne pohybovú energiu auta na tepelnú energiu bŕzd.

Jazdite podľa predpisov

Ušetríte dvakrát. Na spotrebe, aj na pokutách. Napríklad pri 90 km/h je spotreba zhruba o 15% nižšia ako pri rýchlosti 105 km/h. Dodržiavanie predpisov v meste i mimo neho dokáže poriadne znížiť spotrebu a ušetrí vám aj kopec nervov.

Predvídajte a plachtite (na voľnobehu)

Vyraďte prevodovku do neutrálu vždy, keď nebude treba zrýchľovať. Ku križovatke, kde svieti červená, stačí dojazdiť na voľnobehu. Vyskúšajte si, koľko stoviek metrov prejde vaše auto len v meste z rýchlosti 50 km/h. Predvídanie vás spomalí len minimálne, ale ušetrí veľa paliva.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo