2014-02-04 05:05:00
Škrabky a metličky v
Škrabky a metličky v akcii
Zdroj: Ján Hargaš

Sneh a mráz ešte prídu! Testovali sme škrabky a metličky. Ktoré nesklamú?

Zima ešte nepovedala posledné slovo. Námrazu, ľad i sneh si ešte (aspoň chvíľu) užijeme. Ako bojovať proti ľadu a námraze na aute najlepšie?

Aj keď sa zdá, že slniečko zimu zaháňa, nie je to tak. Ešte si s poľadovicou a námrazou nejaký čas požijeme. Aby to spolužitie bolo čo najľahšie, pripravili sme pre vás krátky test najbežnejších škrabiek a metličiek na očistenie auta. Ktorý typ je najúčinnejší a zároveň najspoľahlivejší?

Okrem toho, že sú pri výbere najlepšieho náradia na očistenie auta od ľadu a snehu dôležité vaše vlastné preferencie, do úvahy treba zarátať aj viacero ďalších subjektívnych parametrov. Napríklad, ak vás rodičia príliš nepolievali, no máte riadne veľké auto, určite sa vám hodí škrabka a metlička s dlhšou rúčkou. Tí dlhší z vás zasa s dlhšou rúčkou (v tomto prípade teleskopickou) dosiahnu takmer na celé auto a nemusia okolo neho pobehovať.

Okrem toho sa však nájde viacero objektívnych parametrov, vďaka ktorým je možné zhodnotiť nástroj ako nevyhovujúci, či naopak ako veľmi účinný. Nešlo nám o to porovnať konkrétne produkty (aj keď sme sa tomu do istej miery nevyhli), skôr išlo o typy a ich vlastnosti.

Vybrali sme sa na miesta, kde si ľud kupuje škrabky a metličky najčastejšie – do nákupných centier, super a hyper marketov a samozrejme aj na pumpy. V tomto prípade sme vynechali špecializované obchody s auto doplnkami (kde aj tak väčšinou nájdete to isté), s úmyslom zistiť, či je aj na vyššie spomenutých miestach možné zakúpiť vhodné nástroje.

Na začiatok: áno, je to možné. A pritom netreba ani veľmi investovať. Víťaz nášho mini-testu nestál ani 8 eur. Okrem najnovších škrabiek a metličiek sme zaradili aj „rokmi overené“ produkty.

Na test týchto nástrojov, sme si nemohli vybrať lepší týždeň ako ten minulý. Vďaka pomerne bláznivému počasiu sa nám škrabky a metličky podarilo otestovať v takmer všetkých možných aj nemožných podmienkach. Od sypkého, po primŕzajúci mokrý sneh. Od jemnej námrazy na oknách až po poriadnu vrstvu ľadu a od teplôt tancujúcich okolo nuly až po slušných – 8 stupňov Celzia. Jediné, čo sme počas testu nezažili, bola teplota pod – 15 stupňov. Tento deficit však kompenzujeme skúsenosťami so škrabkami z minulých zím.

Začneme teda od tých najnovších.

V súčasnosti sa predávajú okrem malých lacných škrabiek najmä kombinácie metličky so škrabkou na jednej rúčke. Ich výhody sú zrejmé, no majú aj nevýhody. Do testu sme zaradili tri takéto kombinované nástroje, ktoré sa odlišovali najmä veľkosťou rúčky a umiestnením metličky a škrabky.

Prvá testovaná škrabko-metlička sa zmestí kdekoľvek. Jej veľkou výhodou sú kompaktné rozmery ako i fakt, že je možné škrabko-metličku rozdeliť na škrabku a metličku. V takom prípade obe spĺňajú svoje účely, no ako to pri kompromisoch býva, ani jedna poriadne. Metlička toho na jeden šup veľa neodmetie a škrabka má príliš krátku rúčku, aby ste nepocítili chlad z odletujúceho ľadu. Horšie sú však tupé zúbky na opačnej strane škrabky, ktoré na ozaj silnú námrazu nestačia. Narobíte sa a vymrznete.

Druhá v poradí bola škrabko-metlička stredných rozmerov s funkciou soft grip – mala penové držadlo. Ak ju budete používať v jednom kuse (bez odelenia), pri náhlivom čistení auta s ňou môžete poškodiť lak. Ak však metličku oddelíte od škrabky, rúčka metličky je dostatočne dlhá na to, aby na strechu auta dočiahli aj postavy menšieho vzrastu a škrabka tak sedí v ruke perfektne. Časom sa dá zvyknúť a neriskovať škrabanček na aute aj pri spojenom „režime.“ Škrabka má mimoriadne ostré zúbky a tak si poradí aj s niekoľko milimetrovým nánosom ľadu na sklách. Metličke nie je čo vytknúť.

Tretia v poradí bola škrabko-metlička, ktorú sme na týždeň dostali k testovanému autu. Patrí do príslušenstva značky Renault. Aj keď v schopnostiach príliš nezaostávala za inými, jej rozmery sú príliš veľké a vhodné skôr pre nákladné vozidlo, než osobné auto. Ani jej zúbky neboli dostatočne ostré, aby sa na prvý šup vysporiadali s hrubšou vrstvou ľadu. Napriek tomu splnila svoj účel. Jej výhodou bola teleskopická rúčka.

 

A teraz k staršej technike:

Siahli sme do svojich áut a ponachádzali celkom šikovné nekombinované škrabky i metličky, ktoré patria k základnej výbave každého obchodu s týmito nástrojmi.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Ružová škrabka nesklame. Je spratná a urobí to, čo treba. Opäť má pomerne tupé zúbky na hrubšiu vrstvu ľadu. Jej veľkou výhodou je, že sa nezľakne ani extrémnych teplôt a len tak niečo ju nezlomí. O tom však neskôr.

Zelená škrabka je skôr východiskom z núdze ako reálnou pomôckou, no aj ona sa dokáže pobiť s následkami zimného počasia. Praktickým rozmerom odporuje nepraktické držanie. Zapotíte sa s ňou viac ako s regulárnou škrabkou. Odporúčame ju skôr ako poistnú, či náhradnú škrabku (všetci sme už zažili situácie, keď škrabku nie a nie nájsť...).   

Červená škrabka malých rozmerov nemá príliš ostré "zúbky," zato si však veľmi dobre poradí s obvyklou námrazou a ako vidno na obrázku dokážete s ňou bojovať aj proti hrubšej vrstve ľadu.

Ako posledná škrabka sa v našom mini-teste objavuje škrabka vhodná nielen pre tých, ktorí zabúdajú nosiť rukavice. Síce schopnosťami nevyniká, avšak ani po úmornej snahe očistiť auto od hrubej vrstvy ľadu vám prsty nekrehnú. Prekvapivo to v danom momente ocenia aj drsní chlapi... prah bolesti mužov a žien je však iná téma. Jej nevýhodou je, že sa často vyhotovuje s priehľadným plastom, ktorý toho veľa nevydrží.

Do testu sme tiež zaradili klasickú metličku. Veľmi podobnú nájdete aj v sadách pre domáce upratovanie, no istotne je to len náhoda (skutočne bola kupovaná ako metlička na sneh...). Jej výhodou je, že má podstatne viac „vlasov“ ako ostatné kefy, a tak si hravo poradí aj s namrznutým snehom.

Zdroj: Ján Hargaš

Na úplný záver sme zaradili „škrabku“, ktorej účel bol úplne iný než na aký sme ju využili. Napriek tomu sa často stáva, že vodič po ruke nemá nič lepšie než platobnú, či zľavovú kartu. To, že je karta najhoršou voľbou nemusíme vysvetľovať. Je malá, príliš ohybná, ani náhodou si neporadí s hrubšou vrstvou ľadu a navyše sa vám môže stať to, čo nám (ešteže sme našli neplatnú kartičku).

Takže ktorá škrabka, metlička a škrabko-metlička vyšla z testu najlepšie? Ak by sme hodnotili škrabky samostatne, najlepšia by bola malá červená. Ak by išlo o metličku, najlepšiu prácu urobí "domáce" náradie, no prácu odrobili všetky metličky v teste.

Jednoznačne najlepším nástrojom na boj proti snehu a námraze na aute je škrabko-metlička č. 2 stredného rozmeru s penovým držiakom. Spĺňa všetky požiadavky, poradí si aj s hrubšou vrstvou ľadu a navyše svojimi rozmermi vyhovie prakticky každému. Dá sa použiť samostatne, no skladovať je ju lepšie v jednom kuse, aby sa súčasti niekde nezatúľali. Jej jedinou nevýhodou je, že škrabka je pomerne neohybná a tvrdá, čo môže vo veľmi silných mrazoch spôsobiť, že sa poláme (nemôžeme to dosvedčiť). Ak si chcete kúpiť samostatnú škrabku, hľadajte takú, ktorá je pružná a dá sa ohnúť. V prípade tuhých mrazov sa vám len tak nepoláme. Ide o rozdiel medzi polypropylénom a polyetylénom. Ako bonus možno rátať ostrejšie zúbky na vrchnej časti.

Svoju prácu si však dokáže odrobiť akákoľvek škrabka, či metlička. Pri niektorých vás však očistenie auta bude stáť viac námahy. Avšak neplatí, že najdrahší produkt je aj najlepší. Najbližšie k dokonalosti mala kombinovaná škrabko-metlička, no aj tá má svoje rezervy.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo