2014-01-07 05:55:55
Neupevnený náklad v batožinovom
Neupevnený náklad v batožinovom priestore vás môže prepichnúť.
Zdroj: adac.de

Idete na hory? Lyže patria na strechu. V aute môžu zabíjať!

Chystáte sa na zimnú dovolenku a beriete si lyže? Dobre sa pozerajte, čo môžu urobiť, ak ich nezaistíte.

Lyžiarska sezóna je tu, aj keď je snehu v našich končinách poskromne. Lyžiari nekompromisne mieria na hory. A nielen pri jednodňových odskokoch na lyžovačku sa nejednému nechce montovať strešný nosič, či uzatvárateľný box. Alebo ich ani nemá. Preto končia lyže aj celé vybavenie v kabíne auta. A nielen v batožinovom priestore.

Času nie je nikdy dosť, takže rýchlo sklopiť zadné operadlá, lyže nahádzať do vnútra, ešte pridajme lyžiarske palice a ťažké lyžiarske topánky. Nasadať, vyrážame!

V tom momente si však iba málokto uvedomí, čo môžu „voľne ložené“, presnejšie iba tak pohodené veci v kufri auta spôsobiť. Stačí náraz na prvý pohľad v nevinnej rýchlosti 50 km/h. To je rýchlosť, pri ktorej už zväčša strelia airbagy a po náraze letia lyže s ostrými hranami okolo hlavy vodiča. Aj prilba, ktorá má chrániť hlavu lyžiara sa zmení na nebezpečné „strelivo“. Dvojkilogramová lyžiarka zrazu atakuje spolujazdca akoby na neho zaútočil dospelý chlap. Ako je to možné?

Fyziku neoblafnete

Hybnosť telesa je súčinom rýchlosti a hmotnosti. Ak sa pohybujúce auto v okamihu nárazu zastaví, neupevnené predmety pokračujú ďalej a môžu (teda presnejšie spôsobujú) vážne zranenia po náraze na cestujúcich. Preto nemecký autoklub ADAC podľa výsledkov svojich testov dôrazne varuje: batožinu a lyže si dôkladne upevnite!

ADAC urobil dva opakované nárazové testy pri rýchlosti 50 km/h, aby získal odpoveď na otázku, ako veľmi nebezpečné sú pre posádku vozidla voľne položené lyže, helmy a ďalšie dôležité predmety pre zimnú dovolenku. Zisťoval totiž, ako sa líši náraz s neupevnenými a upevnenými kusmi batožiny. Nuž, rozdiely sú alarmujúce!

Zdroj: adac.de
Zdroj: adac.de

V prvom prípade by boli následky ozajstnej nehody tragické. Lyže sa pri crash teste zavŕtali do predných sedadiel, ostatné lyžiarske vybavenie (topánky, helmy, paličky) lietali vzduchom... Interiér bol celom zničený. Aj následky takéhoto nárazu môžu byť absolútne fatálne, ak by auto narazilo pri vyššej rýchlosti, lebo to vôbec nie je vylúčené. Zotrvačné sily spôsobia tak intenzívne, že lyže môžu prepichnúť operadlá a lyžiarky zasa spôsobiť ťažké zranenie, keď vás uderia do hlavy. Najväčším rizikom sú v tomto prípade poranenia hlavy a krčnej chrbtice.  Keďže spomalenie pri náraze býva 30 až 50 G, nezaistený predmet vážiaci 20 kilogramov môže naraziť  silou až jednej tony!

Pripútajte nielen seba, ale aj  batožinu

V druhom teste pevne pripútali kufre, lyže naskladali na podlahu za predné sedadlo. Po náraze zostala batožina na svojom mieste. Hoci operadlá zadných sedadiel vydržali len tesne, cestujúci zostali neohrození. V tomto prípade by posádka vyviazla bez ujmy na zdraví. Upínacie popruhy a časť nesklopených zadných operadiel udržali lyžiarsku výstroj na svojom mieste.

Zdroj: adac.de
Zdroj: adac.de

Fixujte, zaisťujte, priväzujte

Odporúčanie autoklubu ADAC, ktorý tieto skúšky robil spoločne s Českým autoklubom je preto jasné: radí, aby ste pri cestách na hory náklad zaistili, lyže, lyžiarske helmy či ďalšie vybavenie pripevnite fixačnými prvkami. Nesklápajte zadné sedadlá, ak to nie je neyvhnutné. Inak len tie, aby sa vám vošli lyže. Nezabudnite pripevniť čo najpevnejšie o podlahu aj tie.  ADAC pripomína, že práve nesklopené operadlá slúžia ako účinná ochrana. I tak však zdôrazňuje, že najbezpečnejším spôsobom je preprava výstroja v strešnom boxe.

Ako to vyzeralo počas nárazových testov si môžete pozrieť v originálnom videu ADAC:

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo