2013-07-19 04:55:00
Diaľnice v Chorvátsku
Diaľnice v Chorvátsku sú najbezpečnejší a najrýchlejší spôsob cestovania autom - ale nie najlacnejší.
Zdroj: dalmacijanews.com

Mýto v Chorvátsku aktuálne: kde a ako môžete ušetriť cez elektronické platby

O predplatenom mýte v Chorvátsku (ENC) sme písali pred dvoma týždňami a informácie mali ohlas.

Aj v diskusii ste sa mnohí ozvali s doplňujúcimi otázkami a pripomienkami, Pre aktualizáciu niektorých nejasností sme kontaktovali Chorvátske turistické združenie, chorvátsky autoklub aj najväčšieho prevádzkovateľa chorvátskych diaľnic. Prinášame najnovšie správy z chorvátskych ciest.

Na ceste k Jadranu, či pri ceste späť môžete okrem klasického platenia v hotovosti použiť aj bezhotovostnú platbu kartou, hlavne pri najväčšej mýtnici Zagreb-Lučko. Platba kartou (čiastočne) rieši rýchlosť cestovania. Ušetríte čas, v pruhoch vyhradených pre takéto platenie býva podstatne menej áut. Má to dvakrát ale: možností platenia kartou nie je tak veľa a okrem času neušetríte platbou oproti hotovostnej platbe.

Ak ušetriť, tak s ENC

Elektronické mýto (Elektronička naplata cestarine – ENC) sa oplatí pre niekoľko dôvodov. Prvým je ešte vyššia rýchlosť prejazdu cez mýtne brány – nemusíte zastavovať, iba spomaliť, aby systém zosnímal jednotku umiestnenú vo vozidle. Druhý dôvod je lacnejšie cestovanie o 21,74 % v sezóne od 1. marca do 31. novembra. Pri platbe v ostatných mesiacoch je zľava dokonca ešte vyššia, až 33,48 %. Treba však zarátať pri prvom nákupe cenu jednotky, ktorá je samostatne 122 kún (16,12 €). Výhodnejšie je siahnuť po balíčkoch s nabitým kreditom, kde podľa zvoleného balíčka s cenami 380,61; 544 a 882,60 kún je cena zariadenia 120, 110, alebo 100 kún. Tretím plusom je niekoľko možností dobíjania kreditu.

Zdroj: hac.hr

Kde sa dá kúpiť

Na ktorejkoľvek mýtnej bráne hlavného prevádzkovateľa chorvátskych diaľnic – Hrvatske autoceste (HAC). Kúpa balíčka, pri ktorej sa aj zaregistrujete, trvá pár minút, približne štvrťhodinu, možno o čosi viac. Platiť môžete v hotovosti, ale tiež platobnou kartou. Balíček s nabitým kreditom je použiteľný ihneď po kúpe. Buď si prístroj prilepíte na čelné sklo vľavo od spätného zrkadla, alebo ho môžete mať aj uložený vo dverách a pred prejazdom mýtnicou (cestarina) ho podržíte pri bočnom skle auta.

Ktorý balíček si vybrať?

Ak cestujete cez rakúske diaľnice a cez Slovinsko, na cestu zo Záhrebu do Dubrovníka a späť vám najlacnejší variant nestačí. Zaplatíte zaň 380,61 kún, dostanete predplatené mýto za 333 a na úhradu cesty potrebujete 440. Navyše "prerobíte" 48 kún oproti výhodnejšiemu druhému balíčku s 555 kunami mýta. Pri ňom dostanete od HAC 11 kún navyše. V prípade najdrahšieho balíčka za 882 kún dostanete gratis 118 kún (kredit na mýto je vo výške 1000 kún). Oplatí sa to najviac, ak cestujete často, alebo viete, že prístroj požičiate.

Naozaj úspora?

Áno, treba sa na to pozrieť reálne. Pri jednorazovej ceste do Chorvátska raz za päť rokov sa to veľmi neoplatí. Ale ak plánujete dovolenku pri Jadrane častejšei, pouvažujte nad tým. Približne štvrťhodinka pri kúpe modelu ENC sa vám vráti v podobe nižších cien pri dobití. V cene balíčka je už aj elektronický prístroj, takže pri prvom použití zľava nie je deklarovaných 21,74 %, ale nižšia.

Príklad:

Pri prostrednom balíčku zaplatíte 544 kún, dostanete 555, lebo v cene je 110 kún za prístroj. Ale pri každom ďalšom dobití kreditu sa zľava prejaví. Napríklad ak chcete dobiť kredit povedzme o 250 kún, zaplatíte reálne o 54,35 menej, takže len 195,65 kuny. Nech vás ale neprekvapí, že sa na mýtnej bráne odčíta mýto v plnej výške – vy ste zaplatili zaň menej a to je dôležité.

Keď neminiem kredit

Výhodou je, že nespotrebovaný kredit môžete využiť v priebehu nasledujúcich rokov, alebo tak, že zariadenie požičiate v rodine, či známym. Musia však cestovať autom rovnakej kategórie (napríklad osobné) a v inom čase. Nie je možné prístroj prenášať z auta do auta pri jednej ceste, ani medzi osobným a obytným vozidlom, alebo dodávkou.

Nefunguje všade

Predplatené mýto ENC je elegantný spôsob, ako lacnejšie cestovať po chorvátskych diaľniciach. Nie je úplne ideálny, lebo nefunguje na úplne všetkých diaľniciach. Ak využívate diaľnicu A2 od slovinských hraníc v Macejle po Záhreb, tam neuspejete. Ako ukazuje tabuľka, okrem pár ďalších úsekov však platí takmer na celej sieti chorvátskych diaľnic.

Diaľnice na ktorých funguje ENC

Zagreb – Split – Ploče
Zagreb – Rijeka
Bregana – Zagreb – Lipovac
B. Manastir – Osijek – Svilaj
Zagreb – Varaždin – Goričan
mýto Krčki most
Rupa – Rijeka
diaľnica v správe Bina Istra na „Istrijskom ypsilone“

Spoločnosť AZM (Autocesta Zagreb – Macejl) má vlastné predplatené karty AZM Card. V  jednom smere Macejl-Záhreb sa platí v hotovosti 48 kún, ak na kartu vložíte minimálne 200 kún, dostanete zľavu na mýtnom 25 %. Záloha na kartu je 20 kún, ktoré dostanete naspäť, pri jej vrátení. Je otázkou, či sa to oplatí – pri častejšom cestovaní určite.

Na Istriu s ENC, na polostrovný „ypsilon“ s iným kreditom

Ak cestujete zo Záhrebu do Rijeky, u prevádzkovateľa ARZ (Autocesta Rijeka – Zagreb), netreba dodatočne nič riešiť, ENC funguje aj tam. Trocha iné to je, ak sa rozhodnete pre cesty v správe spoločnosti Bina Istra, ktorá prevádzkuje poloostrovný "ypsilon". Tam treba pre využívanie ENC kúpiť kupón so špeciálnym kreditom a dobiť ho. Ešte podpísať pri jeho kúpe zmluvu, ako nám potvrdili v Chorvátskom turistickom združení. Pozor, tu je dobitie kreditu v minimálnej hodnote 200 kún a trvá 90 dní. Potom sa zablokuje. K odblokovaniu dôjde pri ďalšom nabití. Je to teda na zváženie, či sa do tohto „komplotu“ dať pri občasnej ceste na Istriu. Lákadlom môže byť 50 % zľava na prejazd tunelom Učka, ktorá inak stojí 29 kún a 30 % zľava na ostatné úseky ciest Bina Istra. Ak ste stálymi návštevníkmi Istrije, prečo nie. Inak skôr neodporúčame.

Ako dlho vydrží „škatuľka na úsporu“

Vyskytli sa rôzne informácie o výdrži batérie v elektronickom module. Niekde sa uvádzalo 5-6 rokov, inde menej. Tiež nebolo celkom jasné, či sa po skončení životnosti vymieňa v modelu batéria, alebo celý modul a čo sa udeje so zvyšným neminutým kreditom. Obrátili sme sa preto priamo na predajcu a prevádzkovateľa diaľnic, spoločnosť Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o., ktorá je od apríla dcérskou firmou spoločnosti Hrvatske autoceste d.o.o. Odtiaľ nám prišlo vyjadrenie:

V súlade s pokynmi výrobcu je životnosť batérie 4-5 rokov a do značnej miery závisí na tom, ako dlho je zariadenie vystavené rôznym vonkajším vplyvom. Stav vášho zariadenia ETC (Electronic Toll Collection – pozn. redakcie) môžete skontrolovať (ako sa odporúča pri predaji) v ľubovoľnom predajnom mieste spoločnosti Chorvátske diaľnice, údržba a mýto s.r.o. Zoznam miest a telefónnych čísel nájdete na stránke http://www.hac-onc.hr/naplata-cestarine/prodajna-mjesta. V prípade potreby sa výmena zariadenie nespoplatňuje.

S pozdravom

Chorvátske diaľnice, údržba a mýto s.r.o

Sporné body, otázky a nevyjasnené súvislosti sú tak jasné, teraz už len zbaliť kufre a môžeme vyraziť za teplom k moru.

Jozef Vydra
ZDROJ: hac.hr, hak.hr, croatia.hr

Komentáre k článku


Stream naživo