2013-06-13 12:35:21
Diaľnice v Chorvátsku
Diaľnice v Chorvátsku uľahčujú a zrýchľujú cestovanie smerom k vytúženému cieľu - k moru.
Zdroj: dnevno.hr

Idete do Chorvátska autom? Poradíme vám ako a kade najlepšie

Stále viac platí, že slovenské more je v Chorvátsku. Patrí k najviac navštevovaným, hlavne ak cestujete autom.

Ak ste ostrieľaným cestovateľom a máte už trasu z domova do vysnívanej destinácie v malíčku, alebo v navigácii, zídu sa vám aj ďalšie rady. Pre ostatných je tu pre poriadok pár dobre mienených tipov, rád a informácií o trasách aj o poplatkoch.

Nezaručia vám, že sa zo Slovenska dostanete k pobrežiu Chorvátska za 5, či 6 hodín. Na to zabudnite. No ak chcete vedieť, ako sa vyhnúť plateným úsekom, najväčším zápcham a ako ušetriť za diaľnice, čítajte.

Kedy sa vydať na cestu

Záleží na vás. Ak máte odvahu vyskúšať privátne ubytovanie v Chorvátsku bez rôznych first minut akcií, môžete sa vyhnúť najväčším zápcham na diaľniciach v dňoch, keď sa menia turnusy. Autom máte slobodu výberu, kedy začnete, kadiaľ pôjdete, kde zastavíte. Ak máte školopovinné deti, rátajte s tým, že cesty v závere júna budú plné. Ak sa vyberiete na juh začiatkom prázdnin, v dňoch 28. – 30. júna očakávajte rozhodne komplikovanú premávku. Okrem iného aj preto, že niektoré severné spolkové krajiny Nemecka už budú mať polovičku prázdnin za sebou.

Záver júla nebrať!

Skutočný nával na cestách možno očakávať v samotnom závere júla. Dôvod: 25. júla sa zatvoria brány škôl v Bádensku Württembersku a 30. júla v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine, v Bavorsku. Preto vám odporúčame škrtnúť zo svojich plánov na cestu posledný víkend v júli (a čiastočne aj prvý v auguste).

Kadiaľ, kadiaľ cestička...?

Záleží od toho, odkiaľ štartujete. Najjednoduchšie je to zo severného a západného Slovenska cez Bratislavu. Tam je na výber niekoľko možností: buď najrýchlejšia a najdrahšia trasa cez rakúske a slovinské diaľnice s pokračovaním do Chorvátska (buď cez Maribor na Záhreb, alebo cez Maribor a Ľubľanu na sever Istrie), prípadne (minimálne) dve trasy cez Maďarsko. Môžete si vybrať pohodlnejšiu, asi o 15 kilometrov dlhšiu a drahšiu alternatívu, ako v prípade jazdy cez Rakúsko, po diaľniciach v smere Rajka-diaľnica M1-Györ-Székesfehérvár-diaľnica M7. Ak zvolíte túto možnosť, skontrolujte si pred cestou aktuálny stav obmedzení, výluk a opráv diaľnic na tejto interaktívnej mape.

Druhá možnosť je najkratšia trasa (asi o 80 km kratšia ako cez Rakúsko) po okresných cestách na západe Maďarska v smere Rajka-Csorna-Szombathely-Körmend-Lenti-Letenye. Tým obídete Slovinsko a nemusíte platiť diaľničnú známku. Túto alternatívu si ale nevyberajte v nedeľu po polnoci, keď sa na cestu vydáva množstvo kamiónov. No je to najkratšia a najlacnejšia trasa, akú si z Bratislavy môžete vybrať.  Za starým hraničným priechodom sa napojíte na chorvátsku diaľnicu A4 smerom na Záhreb.

Z východu radšej cez Maďarsko, zo stredu máte na výber

Ak vyrážate z Košíc a okolia, netrmácajte sa až po Bratislavu, najmä, ak smerujete do južnejších končín Chorvátska. Odporúčame zvoliť priamu cestu radšej cez Maďarsko, ktorá je výrazne komfortnejšia a vlastne najvýhodnejšia. V tomto je skutočná výhoda pre cestujúcich z tejto časti Slovenska, lebo môžete obísť Budapešť cez diaľničnú skratku M31 z diaľnice M3 priamo na obchvat M0. Takto sa vám podarí ušetriť asi 20 kilometrov.

Ani z Banskej Bystrice a ostatných končín stredného Slovenska nie je jednoznačne výhodný smer cez Bratislavu.  Zo stredného Slovenska sa oplatí ísť na Bratislavu hlavne vtedy, ak sa chcete vyhnúť Budapešti. Tá však má, ako sme už napísali vyššie, kompletný obchvat. Nie je teda zdržujúcou prekážku, hlavne nie v noci. Ak už idete na maďarské diaľnice, musíte mať diaľničnú známku, presnejšie poplatok za maďarské diaľnice. Nekupujte ich u nás, za 10 dňovú zaplatíte 13 eur. Priamo na prvej dostupnej čerpacej stanici v Maďarku vás bude stáť  (podľa kurz forintu) v prepočte 10 eur a pár centov.

Zdroj: dalmacijanews.com

Ako sa vyhnúť zápche v Rakúsku a slovinskej diaľnici

Keď bude smerovať vaša cesta cez Rakúsko na trase Viedeň – Graz smerom do Slovinska na Naribor a ďalej do Chorvátska, do 8.  júla sa nevyhnete rekonštrukcii diaľnice A9. Je tam presmerovaná premávka do protismeru a rýchlosť na približne 10 kilometrovom úseku je znížená miestami na 60 km/h. Počúvajte rádio, alebo ak máte navigáciu s TMC príjmom, sledujte aktuálne správy a keď sa dozviete o problémoch, je pre vás šanca zísť z diaľnice za Grazom na cestu č. 67 a potom pokračovať po ceste č. 69 na Mureck. Za ním prejdete plynulo na „objazd“ diaľnice Lenart – Ptuj a ďalej smerom k Záhrebu, ktorý je vzhľadom na ceny 7 dňovej, alebo 30 dňovej slovinskej diaľničnej známky dosť využívaný.

 

Poplatky za diaľnice v Maďarsku

osobné auto 10 dňový poplatok: 2975 Ft (10,20 eur)
osobné auto mesačný poplatok: 4780 Ft (16,30 eur)

Poplatky za diaľnice v Rakúsku

osobné auto 10 dňová známka: 8,30 eur
osobné auto 2 mesačná známka: 24,20 eur

Poplatky za diaľnice v Slovinsku

osobné auto 7 dňová známka: 15,00 eur
osobné auto mesačná známka: 30,00 eur

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo