2013-03-19 11:59:00
Neponáhľajte sa s prezúvaním
Niekedy sa neoplatí byť medzi prvými - prezutie zimných pneumatík na letné netreba uponáhľať.
Zdroj: superdrive.sk

Neponáhľajte sa s prezúvaním na letné pneumatiky. Povieme vám prečo.

Aj keď kalendár ukazuje deň pred prvým jarným dňom, s prezúvaním na letné pneumatiky sa (minimálne na Slovensku) zbytočne nenáhlite.

Pre letné pneumatiky nie sú vhodné teploty pod 5 - 7⁰ C. Prečítajte si radšej, čo a ako urobiť, či naopak neurobiť, aby ste po prezutí boli na letných pneumatikách naozaj v pohode a bezpečí.

Inštruktor školy šmyku Marian ČABÁK odporúča: „Prezutie na letné pneumatiky netreba uponáhľať. Prezuť na zimné pneu pri priemerných teplotách pod 5 - 7⁰ C za 24h je nutné urobiť hneď. Naopak, s prezúvaním na letné sa vôbec netreba ponáhľať. Prechod zimy do jari je vždy kostrbatý. Nie je rozumné hneď po prvých pár teplejších dňoch zameniť obuv auta za letnú. Počasie sa vždy niekoľkokrát zmení a teploty aj podmienky znova pripomenú nedávnu zimu. Navyše, vyhnete sa stresu a pretlaku v pneuservisoch. Tu sa veľmi nedá hovoriť o tom, že je už neskoro, alebo, že ste to nechali na poslednú chvíľu.“ Nedávne výkyvy počasia popohnali podaktorých vodičov, aby už vymenili pneumatiky za letné. A ajhľa, návrat zimy so snehom, ľadom a nízkymi teplotami im spôsobil vrásky. V niektorých prípadoch to znamenalo návrat do pneuservisu a znova prezúvanie na zimné pneumatiky.

Zdroj: superdrive.sk

Vydržia zimné pneumatiky vyššie teploty?

Nemajte obavy, že jazda v teplotách nad 10⁰ C zimným gumám extra ubližuje. Nie je to tak! O zvýšenej miere opotrebenia zimných plášťov sa dá hovoriť až pri teplotách nad 20 - 25⁰ C. Aj to len vtedy, keď sa často jazdia veľké vzdialenosti, pri viac zaťaženom aute, alebo pri ostrejšej jazde. Ani priemernú spotrebu neovplyvnia zimné plášte tak, ako by ste si mysleli. Najväčší rozdiel vždy robí vodič a spôsob jazdy. No a smozrejme správne hustenie! Tieto faktory sú schopné urobiť rozdiel väčší ako pol litra na sto kilometrov. Samotné použitie zimných pneumatík neovplyvní spotrebu viac než o pár desatín litra na 100 km.

Osemdesiat na dvadsať

Zapamätajte si dôležitú súvislosť, pravidlo 80/20. Čo to znamená? Zimná pneumatika má v lete až 80% schopností letnej pneumatiky (schopnosť brzdiť, držať v zákrute, zrýchľovať). Naopak letná má v zime len 20% schopností zimných plášťov. Možno máte dilemu, čo urobiť v prípade, keď vaše zimné pneumatiky majú štyri roky a práve ste ich dezén zodrali na 4 milimetre (a kúsok). Na ďalšiu zimnú sezónu sa už nehodia, ale môžete ich dojazdiť aj v lete? V tomto prípade, alebo ak sa (hoci aj z dôvodov šetrenia) rozhodnete používať po celý rok len jeden druh pneumatík, pre tu uvedené platí: Lepšie zimné v lete, ako letné v zime!

autor: Marian ČABÁK

inštruktor škola šmyku SuperDRIVE


ZDROJ: superdrive.sk

Komentáre k článku


Stream naživo