2012-11-16 08:24:13
Beriete lieky? Nepatríte za
Hltať lieky aj keď "len" proti bolesti nemusí byť za volantom dobrý nápad.

Beriete lieky? Nepatríte za volant!

Stačí pritom tak málo, aby ste boli pod vplyvom látok, hoci ste ani nepili, ani si nič "nešupli". Nemusíte si pred jazdou dať ani len kvapku alkoholu, aby ste porušili predpisy.

Niekedy stačí tak málo - vziať si celkom bežné voľnopredajné lieky. Napríklad na alergiu, proti kašľu, alebo bolesti chrbta.Tieto lieky môžu ovplyvniť vaše reakcie za volatom. Buďte si istí, že negatívne. Bude to ešte horšie? Slováci sú totiž vraj čoraz viac závislí od liekov. Patríte medzi nich?

Alkohol je tabu

Väčšina ľudí považuje za nedovolené šoférovanie pod vplyvom alkoholu. No aj šoférovanie pod vplyvom drogy, ku ktorým patria aj lieky, môže byť nebezpečné. A to aj vtedy, ak v príbalovom letáku chýba varovanie, že s liekom nemôžete šoférovať. Ešte to neznamená, že je bezpečný. Hlavne vtedy, ak beriete liekov viac. Nežiaduce účinky sa môžu objaviť až v kombinácii viacerých liekov a potom môžu ovplyvňovať vaše správanie. Spýtajte sa na možné kríženie účinkov lekára, alebo lekárnika a neordinujte si hoci aj voľne predajné lieky bez rozmyslu. Vplyv na vedenie vozidla majú už „obyčajné“ lieky na kašeľ, alergiu, alebo na bolesť chrbta. Upozornenia na možné komplikácie chýbajú pri celej skupine antialergík. Stačí málo, že si zoberiete liek proti bolesti a za volantom to ovplyvní vaše schopnosti.

Čo môžete pred jazdou

Alkohol jednoznačne nie. Z liekov iba minimum. Na alkohol máme testery a policajti ich aj využívajú. Ako ale zistia, že ste si vzali napríklad tabletky proti bolesti chrbta? Pokutu teda nedostanete, ale oveľa horší je fakt, že sa ľahko prehliadne hroziace nebezpečenstvo, kde môžu účinky liekov hrať až fatálne následky.  Aby sme iba nestrašili – poďme na to z druhej strany. Ak užívate napríklad lieky proti vysokému krvnému tlaku alebo voľne predajné analgetiká proti horúčke a bolesti (typicky napríklad Ibalgin, Paralen a podobné), nemali by ste sa obávať. Problém by mohla spôsobiť len vyššia dávka. Nie je toho veľa, však?

Pozor na kvapky

Celkom bežné, jednozložkové lieky užívané pri nachladnutí (Paralen Grip, Coldrex, Ibuprofen a podobné) nie sú nebezpečné, kým sa nekombinujú s inými liečivami. Obsahujú kofeín a okrem povzbudenia sa môžu prejaviť podobne, ako keď vypijete veľa kávy – dehydratáciou, potením, častým močením. Ak však proti slzeniu očí  použijete očné kvapky, prináša to isté riziko. Môžu totiž ovplyvniť schopnosť vidieť, čo je za volantom určite nežiadúce. Okrem toho môžu ovplyvňovať rýchlosť správneho a rýchleho rozhodovania, alebo účinkovať na motorické pohyby. Tie sú pri šoférovaní dôležité.

Alergie a bolesť chrbta

Dali by ste si lieky na spanie a sadli za volant? Účinok by bol rovnaký, ba ešte horší, ako po vypití alkoholu. Pozornosť však zhoršujú aj lieky na upokojenie, odstránenie úzkosti, či na uvoľnenie napätia. Dokonca aj liek našich starých mám, známy bylinný výťažok valeriánske kvapky, môžu zapríčiniť ospalosť a nekontrolovateľné pohyby. K ďalším patria opiáty, ktoré pôsobia proti bolesti chrbta. Najväčším rizikom je čas po zmene liekov. Kým sa na ne telo zvykne, prejavuje sa to spomalením a ospalosťou. Malátnosť môžu na začiatku liečby spôsobovať aj lieky proti vysokému krvnému tlaku. Kvapky do očí môžu spôsobiť aj zhoršené reakcie na svetlo. Antialergické kvapky podľa výskumu zvyšujú pravdepodobnosť spôsobenia

Skryté hrozby kombinácie

Určite sa pýtajte v lekárni na účinok liekov, najmä vtedy, ak ich beriete naraz viac. Ovplyvniť, alebo zmeniť ich môžu napríklad aj bylinky, alebo potravinové doplnky. Niektoré lieky – napríklad aj tie „neškodné“ na nachladnutie, výrazne predlžujú účinok alkoholu. Novšie lieky na upokojenie, alebo alergie bývajú bezpečnejšie, ako predchádzajúce. Dodržiavajte však bezpodmienečne ich užívanie. Ak jedna tabletka nič nespôsobí, pri dvoch to už platiť nemusí a pri troch bude účinok výrazne odlišný a niečo sa môže stať.

Pozor na tieto lieky:

Proti bolesti chrbta – podávajú sa tlmivé lieky, spomalia reakcie vodiča

Proti nachladnutiu – majú stimulačný efekt, ktorý zvyšuje sebavedomie

Na Parkinsonovu chorobu – spočiatku spôsobujú malátnosť, človek takmer náhle zaspí!

Očné kvapky – môžu spôsobiť rozostrenie videnia až o chvíľu, vplyv na vedenie majú hlavne antialergiká

Čo za volant určite nepatrí

Problematické sú najmä silné lieky proti bolesti, ktoré spôsobujú závrate a zúženie zreničiek, sedatíva, ktoré zhoršujú koordináciu pohybov, a lieky proti nachladnutiu a chrípke, ktoré zase vplývajú na centrálny nervový systém. Negatívny vplyv na kvalitu vnímania majú tradične antipsychotiká a antiepileptiká. A netreba podceňovať ani niektoré lieky na tráviace ťažkostí a nevoľnosti. Buďte opatrní aj pri užívaní liekov na upokojenie a na spanie, ich účinok môže trvať ešte aj na druhý deň!

Toto môžu zapríčiniť niektoré lieky v správaní vodiča:

  • ospalosť
  • zhoršenú koncentráciu
  • pomalé reakcie
  • skreslené vnímanie
  • narušená koordinácia
  • nesprávnym vyhodnotenie situácie
  • zbytočné riskovanie
  • rozmazané videnie
  • agresívne správanie
  • závraty až mdlobu
Jozef Vydra
ZDROJ: internet

Komentáre k článku


Stream naživo