2018-11-17 11:55:00
Samoopravná pneumatika
Samoopravná pneumatika
Zdroj: GTU

VIDEO: Pneumatika, čo nemá defekt ani s klincom v dezéne

Nemci vyskúšali pneumatiky, ktoré sa nadajú „pichnúť“. Dali do nich skrutku aj klinec a jazdili vysokou rýchlosťou.

Až 230 km/h s klincom v dezéne? Pritom sa nič nedialo a auto jazdilo, akoby defekt vôbec nepoznalo. Nejde pritom o novinku, ktorá má zachrániť svet. Tieto pneumatiky sú už v predaji. Nie sú to pneumatiky s technológiou Runflat, s ktorými dojazdíte aj po defekte, tieto sa vlastne nedajú prepichnúť a možno ich používať aj s klincom v behúňa. Možno ani neviete, že sa dávno predávajú.

Od objavenia vzduchom plnenej pneumatiky uplynulo už viac ako 170 rokov. Patent na ˇ%nu udelili v roku 1844. Odvtedy sa extra veľa inovácií neudialo. Samozrejme, že používané materiály, alebo dezén sú už dávno úplne iné. Navyše sa dá dnes vyberať medzi množstvom veľkostí a typov. Princíp je ale stále rovnaký a základom je správne nahustenie plášťa.

Práve dodržanie správneho tlaku v pneumatike je nadmieru dôležité. Lebo iba pri určitých hodnotách tlaku sa dá rátať s optimálnymi jazdnými vlastnosťami. Bez tlaku vzduchu (prípadne inertného plynu) pneumatika vôbec nefunguje. Preto sa asi každý motorista obáva defektu. Pri niektorých autách a na niektorých miestach je defekt vlastne neriešiteľná situácia. Zostáva tak jedine zavolať asistenčnú službu.

Zdroj: GTU
Zdroj: GTU

Objavili sa ale riešenia, ktoré túto nepríjemnosť riešia, najmä tzv. dojazdové pneumatiky alias Runflat. Kto ich používa, pozná, aké majú úskalia. Dôjdete s nimi síce po väčšine defektov do cieľa, tam ich ale treba už len vymeniť. Za túto nárazovo využiteľnú schopnosťou trpíte každý jeden prejdený kilometer horším komfortom vďaka tuhším bočniciam. Trpí posádka, aj podvozok.

Celý problém môžu ľahko vyriešiť samoopraviteľné pneumatiky, ktoré by po defekte boli schopné udržať tlak a mohli sa používať ďalej bez obmedzení. Znie to ako sci-fi? Kdeže! Také pneumatiky sa predsa začali vyrábať už pred desiatimi rokmi. Za celý ten čas ich ponúka iba koncern Volkswagen, ako súčasťou príplatkovej výbavy. Nikde inde na túto technológiu nenarazíte, hoci takéto pneumatiky vyrábajú Continental, Pirelli, Goodyear či Michelin.

Zdroj: GTU
Zdroj: GTU

Prečo je to tak? Možno, že sa výrobcovia áut obávajú zlyhania týchto plášťov. Preto radšej pred svojimi zákazníkmi o podobnej možnosti ani nehovoria. Mohol by tomu nahrávať aj fakt, že ani pneumatikárski giganti takmer nijako nepropagujú tento druh pneumatík. Väčšina ľudí tak nemá o ich existencii ani tušenie. Možno by ich aj tak považovali za produkt z oblasti fantázie.

Samoopraviteľné pneumatiky sú ale realitou. Od tých bežných bežným sa líšia špeciálnou lepivou viskóznou vrstvou nanesenou vo vnútri medzi bočnicami. V prípade prerazenia plášťa klincom, skrutkou či iným špicatým predmetom, táto vrstva obkolesí cudzie teleso, aby zabránila úniku vzduchu. Ak predmet vypadne, lepivý materiál dieru okamžite zacelí.

Všetko ale má svoje limity, ktorý výrobcovia ostatne priznávajú. Obmedzená je hlavne veľkosť spomínaných klincov. Ich priemer by nemal presiahnuť 5 milimetrov. Závisí aj na ich dĺžke, ak je príliš veľká, môže okrem pneumatiky poškodiť aj ráfik. Ak dôjde ku kontaktu napríklad s obrubníkom, treba ísť s pneumatikou tiež do pneuservisu.

Zdroj: GTU
Zdroj: GTU

Približne 80 percent všetkých príčin defektov by mala vyriešiť samotná samoopraviteľná pneumatika. To je teda dosť odvážne tvrdenie, ktoré sa rozhodla preskúmať nemecká organizácia GTÜ. Osadila Volkswagen Passat Variant niekoľkými setmi pneumatík Continental ContiSeal s rozmerom 235/45 R18, aby vyskúšala ich odolnosť aj pri vyššom kilometrovom nájazde.

Priebeh testu sa začal tak, že do ľavej prednej pneumatiky bola zavŕtaná 50 milimetrov dlhá skrutka a do pravej 40 milimetrov dlhý klinec. Vozidlo potom jazdilo tisíce kilometrov, počas ktorých sa monitoroval tlak a samozrejme sa zisťovalo, či dochádza k úniku vzduchu z plášťa alebo nie.

V GTÜ sa pritom snažili nasimulovať čo najviac extrémne podmienky, teda auto jazdilo aj maximálnou rýchlosťou 230 km/h, alebo prechádzalo zákrutami bez aktivovaného ESP. Prvé kontrolné merania prebehli po 10 tisícoch kilometroch. Pred príchodom tohtoročnej zimy mal Passat na konte už dvojnásobok. V každom prípade sa však pneumatiky dočkali chvály.

Ako uviedla organizácia GTÜ, k strate tlaku nikdy a v žiadnom prípade nedošlo. To je viac ako pôsobivé, pretože pri podobnom testovaní by veľmi pravdepodobne došlo k strate pár desatín baru aj pri štandardnom osadení pneumatík. Ako sa zdá, samoopraviteľné pneumatiky fungujú, navyše sú k dispozícii s letným, zimným aj celoročným dezénom.

Ako GTÜ konštatuje, je prekvapujúce, že momentálne tieto pneumatiky oficiálne ponúka ako príplatkovú výbavu len Volkswagen a Seat. Hlavne ak cena nie je voči klasickému obutiu výrazne drahšie. V prípade testovaných osemnásť palcových pneumatík bol rozdiel približne iba 20 €. S ohľadom na výhody, ktoré samoopraviteľné plášte ponúkajú, by platba 80 eur navyše určite nepredstavovala veľký problém pre mnohých motoristov.

Nezabudnite, ojazdené pneumatiky nepatria do kontajnera ani do lesa. Máte právo ich nechať zadarmo v ktoromkoľvek pneuservise alebo predajni pneumatík.

Viac info na www.eltma.sk

AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: GTU

Komentáre k článku


Stream naživo