2018-02-11 14:10:00
Traxxas Ultimate Desert Racer
Traxxas Ultimate Desert Racer
Zdroj: Traxxas

VIDEO: Traxxas Ultimate Desert Racer – realita, alebo fikcia?

Vlastniť poriadny off-road, alebo nejaký súťažný špeciál ako pre Dakar – to je sen mnohých mužov.

Vraví sa, že muži nikdy nedospievajú, ale zostávajú večnými chlapcami. Ich túžba ovládať výnimočné stroje je veľakrát veľmi silná. No čo v prípade, že nemajú kde parkovať svoj vysnívaný špeciál? (preložené do normálnej reči: nemajú na to, aby si také „krásne monštrum“ zadovážili...) Vtedy príde na rad plán B.

Vo svojom odbore veľmi známa spoločnosť Traxxas postavila model Unlimited Desert Racer. Ako napovedá názov, bol inšpirovaný pretekárskymi vozidlami zo sérií ako je Baja 3000 a ďalšie diaľkové rally Trophy truckov. O modeloch áut na diaľkové ovládanie nepíšeme často. Občas stoja za zmienku. No táto „hračka“ si zmienku rozhodne zaslúži.

Keby sme vám to dopredu neavizovali, asi by ste tak rýchlo neprišli na fakt, že to nie je veľké auto, ale ide o model. Menej pozorný divák si to uvedomí asi až po prvej minúte videa, keď sa objavia zábery z interiéru.

Zdroj: Traxxas

Nielen že sa podarila fantastická zmenšenina reálneho auta, kde doslova fascinuje starostlivosť o detail. Pohľad do galérie vás určite prekvapí, ako dkladne a dômyselne so skonštruované a vyrobené jednotlivé dielce auta. Model auta má plne funkčné terénne odpruženie s vysokým zdvihom, vďaka ktorému pracuje presne tak precízne ako v skutočnosti.

Po zložení plastové karosérie sa dostanete k trubkovému rámu. Pneumatiky sú presnou zmenšeninou pretekárskych gúm BF Goodrich, vrátane dvoch rezervných. Jediné, čo sa nám nezdá, je údaj, ktorý zvádza výrobca aj na svojich stránkach – že používa 2200 kV (teda kilovoltový!) bezuhlíkový elektromotor. Buď ide o chybu, alebo si to nevieme vysvetliť, ako dokáže 75 milimetrov dlhý motorček s priemerom 42 milimetrov napájaný zhruba 18 až 25 voltmi z batérií, byť určený na také napätie. Ak by mal výrobca na mysli 2200mV (teda milivoltov), to už potom presne sedí. Asi budem musieť napísať do USA... Tak či onak krotí jeho výkon elektronická stabilizácia a posiela ho posielaný na všetky kolesá cez stredový diferenciál.

Zdroj: Traxxas
Zdroj: Traxxas

Model je dlhý 66 centimetrov a váži 8 kilogramov. V ponuke bude od marca v dvoch verziách. Variant 4s má maximálnu rýchlosť obmedzenú na 48 km/h, s označením 6s môžete uháňať až osemdesiatkou. Na americkom trhu bude k dispozícii na začiatku marca. Základná cenovka sa začína na hodnote 799 dolárov, čo je približne 650 eur. K tomu ešte aj poštovné, no aj tak je  to veľké lákadlo pre tých z vás, ktorí po niečom podobnom dávno túžia.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: traxxas.com

Komentáre k článku


Stream naživo