2016-06-25 05:00:00
Elektrická diaľnica vo Švédsku
Elektrická diaľnica vo Švédsku
Zdroj: scania.com

VIDEO: Vo Švédsku napojili kamióny na troleje, otvorili prvú elektrodiaľnicu

Vo Švédsku sa začala testovacia prevádzka na prvej elektrodiaľnici na svete.

Po roku príprav odštartovala v stredu prevádzka na prvej „E-Highway" na svete. Severne od Štokholmu jazdia na dvojkilometrovom úseku diaľnice E16 kamióny napojené na trolejové vedenie. Elektrické trucky pritom majú spotrebovať o polovice menej energie než bežné spaľovacie motory. Predovšetkým však produkujú oveľa menej emisií.

Prvé elektrické nákladné vozidlá sú napojené na elektrické vedenie podobne, ako sa to doposiaľ dialo pri vlakoch, či električkách. Akurát že jazdia na kolesách, podobne ako trolejbusy. Cieľom projektu je znížiť emisie z dopravy.

Vozidlá môžu jazdiť na elektrinu rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu. Ak stratia kontakt s elektrickým vedením, spustí sa naftový motor. Vodička kamiónu Therese Perssonove, ktorá si jazdu pod trolejmi vyskúšala, takto opísala svoje pocity z jazdy: „Keď som prvýkrát riadila elektrický kamión, necítila som veľký rozdiel oproti bežnému šoférovaniu. V kabíne bolo o čosi viac nových tlačidiel na ovládanie trolejov. Pri elektrickom režime jazdy je ale v kabíne absolútny pokoj, to je úžasné.“

Zdroj: scania.com

 

Na prvom videu vidno nové, dalo by sa povedať, že prevratné riešenie v nákladnej doprave, ktoré je výsledkom spolupráce firiem Siemens a Scania:

 

Hybridné vozidlá vyvinuté v spolupráci spoločností Siemens a Scania budú po úseku jazdiť nasledujúce dva roky. Počas tejto doby chcú švédske úrady posúdiť, či sa novinka osvedčila, a rozhodnúť o jej prípadnom rozšírení. Ďalšia elektrická diaľnice Siemensu by mala vzniknúť na budúci rok v Kalifornii v okolo Las Vegas.

 

No a tu je ešte vysvetlenie, ako vlastne celá technológia funguje. Najprv reálne obrázky:

 

A teraz ešte aj na dokreslenie animácia z dielne Siemens, z ktorej sa to dá lepšie pochopiť:

 

Jozef Vydra
ZDROJ: scania.com, siemens.com

Komentáre k článku


Stream naživo