2016-05-23 10:45:00
Pre údržbu McLaren F1
Pre údržbu McLaren F1 je potrebný obstarožný laptop Compaq LTE 5280

Máte starý laptop? Mohli by ste vďaka nemu zbohatnúť...

Otázka je, či k starému notebooku máte zaparkované v garáži aj „príslušenstvo“.

Malo by byť v podobe superšportového špeciálu McLaren F1. No a práve k nemu je potrebný aj 20 ročný laptop! Ak vám to nedáva zmysel, tieto šifry rozdekódujeme celkom jednoducho.

Britský McLaren je nielen pretekársky tím vo Formule 1. Vyrába aj superšportové autá, kde je silným konkurentom podobným výrobcom. Jeden z jeho legendárnych modelov, McLaren F1, priamo odkazuje na úspechy v kráľovnej motoršportu.

V rozmedzí rokov 1992 až 1999 sa vyrobilo iba 106 kusov tohto výnimočného auta. Kto si ho kúpil, dobre investoval, pretože cena tohto automobilového šperku neustále rastie. Dnes sa odhaduje cena každého na približne 10 miliónov eur. Dokonca aj kus britského herca a komika Rowana Atkinsona, ktorého preslávila známa postava Mr. Bean. Ako sme písali, auto viackrát nabúral, napriek tomu poisťovňa radšej zaplatila nehorázne drahú opravu, ktorý trvala rok, ako by mala plniť totálnu škodu. Tá by totiž bola niekoľkonásobne drahšia.

Pozoruhodné je, že približne stovka ešte existujúcich automobilov je naďalej odkázaná na technológie z 90. rokov. Upozornil na to portál Jalopnik.com, keď uviedol, že pre nevyhnutnú súčasť údržby najrýchlejšieho superšportu s nepreplňovaným motorom je potrebný obstarožný laptop Compaq LTE 5280. Je to približne 20 rokov starý model notebooku.

Dôvod je viac ako kuriózny: „Tieto špecifické Compaq laptopy využívajú zákazkovú CA kartu, ktorá je do nich inštalovaná,“ vysvetlil človek z automobilky. CA (Conditional Access) karta sa využíva na podmienený prístup do systémov. Dnes ju poznáte väčšinou pri sledovaní zakódovanej platenej televízie. Vďaka podobnému systému sa mechanici McLarenu môžu pripojiť v prípade potrebnej údržby k modelu F1. Je to však cez špeciálne rozhranie založené ešte na operačnom systéme DOS. To je vlastne akýsi praotec systému Windows...

Na tom by nebolo nič až také zvláštne, veď technológia sa neustále vyvíja a za posledných 20 rokov urobila poriadny krok vpred. Lenže... notebooky z 90. rokov sú už (nielen) vzhľadom na svoj vek nespoľahlivé. Problémom je, že sa väčšinou dajú čoraz ťažšie vôbec nájsť na trhu. Preto sa McLaren rozhodol, že svoj systém „prekope“ a už pracuje na kompatibilnom riešení s najnovšími systémami a hlavne modernými notebookmi. Auto teda zostane, ale zmení sa rozhranie v prospech majiteľov áut, aj jeho výrobcu.

Jozef Vydra
ZDROJ: jalopnik.com

Komentáre k článku


Stream naživo