2016-05-14 11:00:00
MAZ-MAN BME-1015
MAZ-MAN BME-1015
Zdroj: vehicle.maz-man.by

VIDEO Off-road ktorý prejde úplne všade a kde nie, tam prepláva...

MAZ-MAN BME-1015 je veľmi netradičný všadechod, alebo v originále „blatosnehochod.“

Pochádza zo spoločného podniku dvoch významných automobiliek. Vystupujú v spoločnom joint stock podniku pod spoločným menom MAZ-MAN (v ruštine МАЗ-МАН). Ide o spojenie tradičného výrobcu nákladných automobilov značky MAZ – Minský automobilový závod (v azbuke je to МАЗ - Минский Автомобильный Завод) a nemeckého výrobcu MAN Nutzfahrzeuge AG. Dohoda o spoločnom bielorusko-nemeckom podniku bola podpísaná v decembri 1997. V marci 1998 bol zaregistrovaný spoločný podnik na výrobu moderných ťažkých nákladných vozidiel európskej triedy pre regionálnu a medzinárodnú dopravu. Už koncom apríla spustili linku na montáž nákladných vozidiel.

Od roku 2005, okrem ťažkých nákladných vozidiel „MAZ-MAN“ zaviedli výrobu čelných kolesových nakladačov VME-1560 pre rôzne odvetvia národného hospodárstva, vrátane poľnohospodárstva, stavebníctva, pre verejné práce, ktoré môžu pracovať aj v uzavretom priestore. Podobných modelov bolo viac. Zatiaľ posledný model VМЕ-3085 z roku 2015 má nosnosť 3,2 tony.

Zdroj: vehicle.maz-man.by

V roku 2014 sa začala sériová výroba vozidla s označením MAZ-MAN BME-1015. V ruštine ho označujú ako blatosnehochod. Je to všadechod, ďalší nezastaviteľný off-road z východu. Pre ostatné trhy dostal označenie HUNTA. Vyzerá mohutne, silno a tak aj zdoláva prekážky. Ak sa dostane do vody, veľké kolesá fungujú vďaka špeciálnemu dezénu aj ako záberové lopatky a pomáhajú vozidlu plávať. MAZ-MAN BME-1015 má pevný rám, ktorý je základom podvozka a je na ňom namontovaný motor. Karoséria je sklolaminátová a rozmery vozidla sú pomerne kompaktné. Na dĺžku meria 4,5 m, je vysoký 2,6 m a 2,5 m široký. Rázvor náprav je 3,1 m. Všetky kolesá sú nezávisle zavesené a samozrejme tiež poháňané.

Zdroj: vehicle.maz-man.by
Zdroj: vehicle.maz-man.by

Na výber je dvojica motorov. Slabším je benzínový 1,7 litrový motor VAZ s výkonom 60 kW (81 k) a 127,5 Nm. Silnejšia alternatívou je dvojlitrový diesel, ktorý má 66 kW (95 k) a 195 Nm. Prevodovka je manuálna päťstupňová a nechýba ani redukcia.  Nádrž má objem sto litrov. V štandardnej výbave je tiež navijak, či nízkotlakové pneumatiky. Ak by ste chceli niečo navyše, dá sa dokúpiť zadná kamera, ktorá uľahčí orientáciu pri cúvaní, prípade aj nezávislé kúrenie a najmä lodnú skrutku, ktorá zjednodušuje pohyb auta po vode.

Zdroj: vehicle.maz-man.by
Zdroj: vehicle.maz-man.by

Konštrukcia vozidla umožňuje pohyb aj na vode, v močiaroch, ako aj povrchu (čiastočne) pokrytom ľadom. Pohyb vo vode zabezpečujú kolesá, na želanie sa dodáva vrtuľa poháňaná motorom. Pri pohybe vo vode sa dosahuje rýchlosť 8 km/h. Zmenu smeru vykonávajú predné kolesá. Nízkotlakové pneumatiky BEL-192 (БЕЛ-192 "БМЕ") vyrába závod Belshina (Belšina - Белшина) – názov vznikol ako skratka pre označenie Bieloruská pneumatika. Majú rozmer 1400x750-610 a navrhli ich špeciálne pre off-road vozidlá BME-1015. Pneumatiky testovali v najnáročnejších prevádzkových podmienkach pri pohybe v močiari, v suchom lese, na tenkom ľade, po pňoch aj na celkom obyčajnom povrchu. Dizajn pneumatiky a jej vlastnosti poskytujú vysokú manévrovateľnosť a minimálny tlak terénneho auta na pôdu, iba 0,15 kg/cm².

 

 

Jozef Vydra
ZDROJ: vehicle.maz-man.by

Komentáre k článku


Stream naživo